Siirry pääsisältöön

Raili Mikkanen ja Laura Valojärvi: Suomen lasten linnakirja

Vasta muutama blogimerkintä sitten keskusteltiin siitä, miten lapset saisi kiinnostumaan Suomen historiasta. Eilen vastaus sitten saapuikin postissa, nimittäin Raili Mikkasen ja Laura Valojärven Suomen lasten linnakirja. En ole kirjaa vielä ehtinyt lukea kokonaan, mutta oli pakko päästä kirjoittamaan siitä jo nyt, sillä kirja on niin mahtava.

Suomen lasten linnakirja kertoo Suomen linnojen historiasta yhdistämällä tietoa tarinoihin. Ensin tässä Raili Mikkasen kirjoittamassa kirjassa selvitetään erilaisten linnojen eroja ja sitä, miten linnoja ja niiden historiaa tutkitaan. Sen jälkeen paneudutaan suomalaisiin, vielä ehjiin linnoihin, kuten Turun linnaan ja Olavinlinnaan. Jokaisesta linnasta on ensin tieto-osuus, joka on sekin mielenkiintoisesti kirjoitettu, ja sitten seuraa satuja, jotka kertovat tarinan muodossa historian tapahtumista.

Kirjan viehätys ei kuitenkaan nojaa pelkästään tarinoihin, vaan Laura Valojärven upea kuvitus tekee siitä todella lumoavan. Tämä on sellainen kirja, jota katsellessa huomaa, että kuvittaja ei vain kuvita valmista kirjaa, vaan koko kirjan henki syntyy yhtä paljon kuvittajan kuin kirjoittajankin panoksesta. Kirjan kannesta voi jo nähdä kuvituksen tyylin, mutta se on vieläkin upeampaa kirjan sisäsivuilla.

En yleensä jaksa ottaa kuvia kirjoista, mutta Suomen lasten linnakirjan kohdalla oli pakko tehdä poikkeus. Eikö olekin upea aukeama?

Minäkin olen ala-asteella käynyt luokkaretkellä Turun linnassa, kuten varmaan kaikki länsirannikon koululaiset. Jos minulla olisi ollut Suomen lasten linnakirja oppaana, olisin varmasti saanut vierailusta paljon enemmän iloa. En esimerkiksi tiennyt, että Turun linna on joskus ollut merirosvojen päämaja! Tätä kirjaa lukiessa tuli halu päästä tutustumaan näihin linnoihin, joten kesälomalla tulee varmasti matka suuntautumaan ainakin noihin kaikkein lähimpiin linnoihin. Kirjasta ei siis ole iloa pelkästään lapsille, vaan siitä voivat nauttia myös aikuiset.

Lukunäyte sivulta 17:
Äiti, mitä varten ne pakkaa minun tavaroita? kuusivuotias Julius tuijotti äitiään Kaarina Hannuntytärtä tiukasti silmiin.
– Kai sinä olet kuullut, että me muutamme aivan pian? Kaarina vastasi hieman hämmentyneenä. Eikö hän muka ollut muistanut kaiken tämän hälinän ja touhun keskellä kertoa asiaa pojalleen, vai eikö poika vain tahtonut uskoa sitä?

Raili Mikkasella on myös blogi, johon voi tutustua täällä.
Suomen lasten linnakirja Adlibriksessä.

Mikkanen, Raili ja Valojärvi, Laura: Suomen lasten linnakirja. Minerva, 2011.

Kommentit

  1. Mä sain tämän myös ihan äskettäin käsiini. Pikaselailu on jo vakuuttanut, mutta luetaan tarinat vielä tarkemmin. Kesälomasuunnitelmia tämä kirja meilläkin muokkaa :)

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa ihanalta kirjalta historiafriikin silmiin:) Kuva oli myös tosi kaunis.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Marjis tästä kirjavinkistä! Haluan tämän kirjan ehdottomasti - olen muutenkin nyt perehtynyt Raili Mikkasen historiallisiin (nuorten)kirjoihin. Historia ja linnat kiinnostavat minua ja Turun linnassakin on tullut käytyä kymmeniä kertoja. Ihanalta näytää kuvitus!

    VastaaPoista
  4. Hanna M., taisin huomatakin, ett olit laittanut kirjan LibraryThingiin. :)

    Susa P., kyllä! Sopii historiafriikeille ja muillekin. :)

    Sara, ehkä tämän kirjan ansiosta tulee reissuja myös muihin linnoihin. :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos myös blogivinkistä Marjis!

    VastaaPoista
  6. Hei Marjis hankin tuon kirjan nyt omakseni! Tässähän voi alkaa jo miettiä kesälomareissuja... :)

    VastaaPoista
  7. Sara, kivaa! Olen jo tilannut mieheltä ainakin pari linnareissua (Hih!) kesällä. :D

    Se toinen kirja, jota muisteltiin, taisi muuten olla tuo Kultasiskoni? :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti