Siirry pääsisältöön

Michael Harwood: Pirullisen kuuma chilikirja

Olen chilin suhteen ihan vasta-alkaja, sillä olen alkanut käyttää sitä ruoassa toden teolla vasta viime syksynä. Olen toki sitäkin ennen pitänyt tulisista mauista, mutta vasta chilin terveysvaikutuksista luettuani olen ottanut sen ihan päivittäiseen käyttöön. Kun siis huomasin tämän suht tuoreen Michael Harwoodin Pirullisen kuuman chilikirjan, piti reseptejä päästä kokeilemaan.

Pirullisen kuuma chilikirja kertoo chilin historiasta, esittelee erilaisia chililaatuja ja antaa sitten reseptejä niiden käyttöön. Olin vähän pettynyt siitä, ettei kirjassa ollut kuin ihan lyhyesti mainittu chilien kasvattaminen, sillä sitä tekisi mieli joskus kokeilla. Kirja on kuitenkin ennen kaikkea ruokakirja, jossa on paljon erilaisia reseptejä chiliruokien valmistamiseen. Varsinkin erilaiset tahnat ja salsat vaikuttavat houkuttelevilta. Niitä on kaiken lisäksi niin helppo tehdä, että uskon reseptien myös pääsevän käyttöön.

Ulkoasultaan Pirullisen kuuma chilikirja vie ajatuksen Meksikon suuntaan, mutta resepteistä monet ovat myös Aasian puolelta. Niin myös kokeiluun päätynyt broileria ananas-chili-inkiväärikastikkeessa. Päätin testata, miten perusmarketista löytyy kirjan reseptien aineksia, sillä aika monessa niistä näytti olevan aika eksoottisiakin osasia. Pääosin tuotteet löytyivät yllättävän hyvin, vaikka jouduin vaihtamaan reseptin yhden Cayenne-chilin kolmeen tavalliseen kaupan chiliin. Jäin myös ilman kafferlimeä, jota ei löytynyt marketista, enkä ehtinyt enää poiketa eksoottisemmassa kaupassa.

Näistä pienistä muutoksista huolimatta ruoasta tuli todella mahtavaa. Lukupiiri pääsi koemaistajaksi, ja resepti sai siltäkin suosiollisen vastaanoton. Ja itse asiassa kokkasimme sitä avomieheni kanssa jälleen viikonloppuna. Ruoassa on mukavaa raikkautta tulisuuden vastapainona. Luulen, että tämä ainakin resepti jää käyttöön näistä Pirullisen kuuman chilikirjan ohjeista. Tulee nimittäin ihan vesi kielelle, kun ajattelee sitä näin jälkikäteenkin.

Lukunäyte sivulta 7:
Chilipaprikan tulisuutta voi arvioida myös sen muodon perusteella. Mitä leveämmät  "hartiat", sen miedompi chili. Esimerkiksi kaikille tutussa makeassa paprikassa ei ole lainkaan poltetta mutta hyvin ohut, pikkuruinen linnunsilmächili on hyvin tulinen.

Pirullisen kuuma chilikirja Adlibriksessä ja Moreenin sivuilla.

Harwood, Michael: Pirullisen kuuma chilikirja (The Ultimate Insanely Super Hot Chilli Pepper Cookbook, 2009). Suomentanut Kiti Szalai. Moreeni, 2010.

Kommentit

  1. Ostin tämän eräälle chilin ystävälle joululahjaksi, ja hän on kyllä pitänyt tästä :)

    VastaaPoista
  2. Morre, voin uskoa! :) Minusta oli kiehtovaa lukea kaikista erilaisista chileistä ja tuli ihan hinku päästä kokeilemaan niitä.

    VastaaPoista
  3. Minä kasvatin chilejä viime kesänä parvekkeella ja talvella vielä sisälläkin. Vaikka satoa tulikin ihan kivasti, niin en ole päätynyt kokkaamaan niistä käytännöllisesti katsoen yhtään mitään, koska on ollut niin paljon helpompaa käyttää valmista kauhetta tai kastiketta. Ehkä minunkin pitäisi hankkia tällainen kirja, se varmaankin saisi innostumaan sadon hyötykäyttöön.

    VastaaPoista
  4. Haa! Kasvattaminen onnistui siis varmaan hyvin. :) Oliko sulla erilaisia chillilaatuja kasvamassa?

    Ajattelin, että itse kasvatettuja chilejä tulisi varmaan eniten käytettyä, jos laittaisi ne valmiiksi palasiksi ja tekisi vaikka mausteskoitusta.

    VastaaPoista
  5. Oli toki erilaisia lajeja, valittuna etupäässä ulkoisin perustein. Tänä kesänä oli tarkoitus kasvattaa myös, mutta taimet olivat niin huonokuntoisia, että päätin armahtaa ne ja päästää kärsimyksistään :( Minulla on oikeastaan koko sato tallella kuivatettuna, joten sikäli mikään ei estä käyttämästä sitä vieläkin.

    VastaaPoista
  6. Hmm..vaikuttaa sopivan tuliseltä lisältä tämä kirja omaankin keittokirjahyllyyn ;)

    VastaaPoista
  7. Jori, ulkoiset perusteet chilien valinnassa kuulostavat musta ihan päteviltä. :D Kokonaisina kuivatuissa chileissä varmaan säilyy maku aika pitkään, joten ovat varmaan ihan käyttökelpoisia. Harmi, etteivät tämän vuoden taimet alkanet kasvaa.

    Susa, jos haluat kuuman kesän, niin ehdottomasti! :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti