Siirry pääsisältöön

Metsäaiheista kaunokirjallisuutta?

Olen osallistunut tänä syksynä todella mielenkiintoiselle ekokritiikin luentokurssille yliopistolla. Se on avannut silmiäni tarkastelemaan ympäristöstä kertovia tekstejä uudelta kantilta. Tällä kertaa aiheena on luonto maisemana sekä katseen ja tarkastelun kohteena.

Luentoja varten pitäisi kerätä metsäaiheista suomalaista kaunokirjallisuutta, mutta minulla on pää tyhjää täynnä. Kun en kerran itse keksi, päätänkin nyt pyytää apua teiltä. Muistatteko te suomalaisia metsäkirjoja? Kirjat voivat olla uusia tai vanhoja, eikä tyylilläkään ole väliä, kunhan kaunokirjallisuuden puolella pysytään.

Olen ihan varma, että minäkin olen lukenut metsäaiheista kirjallisuutta, mutta ehkä muistini palaa tässä matkan varrella. Olisi myös muutenkin mukava saada blogiin pieni lista metsää käsittelevistä kirjoista. Sehän on niin tärkeä osa suomalaisuutta, ja suhde siihen on kuitenkin muuttunut varmasti paljon vuosien aikana.

Kiitos avusta jo etukäteen!

Kommentit

  1. En tiedä onko tämä ihan sitä mitä haet, mutta metsä on minusta ainakin näissä teoksissa voimakkaasti esillä:

    A. Kivi: Seitsemän veljestä
    J. Aho: Panu
    H. Waris: Uniin piirretty polku

    VastaaPoista
  2. Veikko Huovinen: (esim.) Havukka-ahon ajattelija + eräkertomuksia, Eeva Kilven kirja jossa vanha nainen on luonnon keskellä mökillä (en muista nimeä, mutta kenties tiedät kirjan), Risto Rasa: Metsän seinä on vain vihreä ovi (klassikkorunokirja), Timo K. Mukka: Kyyhky ja Unikko (tapahtuu erämaassa, luettu myös ekokriittisestä näkökulmasta), Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä (metsäläiset pakenevat metsään). Lisäksi on hienoja tieto- ja valokuvakirjoja, mutta ne eivät siis käy.

    VastaaPoista
  3. Jes! Kiitos Morre ja Jenni! Seitsemän veljestä onkin tuossa aineistoss e simerkkinä, joten olitte heti kartalla. Mahtavaa! :)

    VastaaPoista
  4. Ihana aihe! Sinähän luet paljon spefiä, muistatko sellaista (brittiläistä?) fantasiakirjaa jossa metsä oli hyvin tärkeässä roolissa (se jotenkin kasvoi aina yllättäen ympärille tai jotain)? Kirjan nimessäkin saattoi esiintyä metsä...

    Onko Thoreun Walden kauno- vai tietokirjallisuutta nykymittapuulla?

    VastaaPoista
  5. Maria, tarkoitatko Holdstockin Alkumetsää? Molemmat olisivat hyvä vaihtoehtoja, mutta nyt piti olla suomalaista. :D Pitäisikin kyllä lukea tuo Alkumetsä uudestaan. Viime lukemisesta on jo liikaa aikaa. :)

    VastaaPoista
  6. Pentti Haanpään Noitaympyrä on myös erähenkissä maisemissa, mutta en tiedä onko liian tunturipainotteinen...

    VastaaPoista
  7. Hupsista, minulta jäi tosiaan tuo maarajaus huomaamatta :). Mutta kiitos, kirja jota muistelin oli tosiaan Alkumetsä, oli kiva saada tietää mikä se oli.

    VastaaPoista
  8. Kalle Päätalo... mikähän mulla on, kun jo toiseen kertaan viikon sisällä suosittelen Päätaloa kanssabloggarille? :D Olenhan lukenut jopa yhden hänen teoksistaan! Mutta joka tapauksessa, metsä on aika olennaisena läsnä, eritoten Iijoki-sarjassa.

    VastaaPoista
  9. Maria, kiitos itsellesi, että muistut minua taas Alkumetsän olemassaolosta! :)

    Amma, iik... Kalle Päätalolta en ole lukenut ainuttakaan kirjaa. :D Mutta uskon, että metsä on niissä tarkeä, joten kiitos vinkistä. :)

    VastaaPoista
  10. Ja Morre jäi välistä. :) Tunturikirjallisuuskin varmasti käy, koska onhan sekin aika klassista suomalaista maisemaa. Ainakin voin ehdottaa sitä.

    VastaaPoista
  11. Ehdotan "ykköslistalla" Veikko Huovisen Puukansan tarinaa ja Leena Krohnin Metsänpeittoa.

    "Kakkoslistalle" näitä. Heikki Turuselta mieleen tulee kirjapari Jumalan piika / Hongan tarina, joissa kerrotaan Honkarakenteen perustajista. Jumalan piika on kai aiheen synnyttämä "vahinkokirja" ja Hongan tarina se "oikea kirja".

    Essi Kummun Karhun kuolemassa oli todella metsäinen tunnelma, vaikka kyllähän tapahtumat sijoittuvat monesti aivan muualle kuin metsään.

    VastaaPoista
  12. Kelpaako nuortenkirja? Sari Peltoniemen Hirvi on täynnänsä metsän maagisuutta.

    VastaaPoista
  13. Jos nuortenkirjat käyvät, mieleen tulee suomenruotsalaisen Annika Lutherin Kadotettu metsä, jossa nuorten retki muuttuu selviytymistaisteluksi Suomen ja Venäjän rajamailla.

    Mites sitten Paasilinnat? Esimerkiksi Hirtettyjen kettujen metsä -kirjassa, samoin kuin Jäniksen vuodessa on metsä - tai ainakin luonto - jonkinlaisessa osassa. Tosin kelpaako Paasilinna akateemiselle luennolle........? =P

    VastaaPoista
  14. Salla, kiitos! Laitan listalle. En muistanut ollenkaan Karhun kuolemaa, vaikka juuri sen metsäkuvaukset tekivät minuun vaikutuksen. Nolostus. :D

    Erja ja Anonyymi, nuortenkirjat varmasti kelpaavat myös, ja lastenkirjat! Niistähän löytyy vaikka mitä. :)

    Kiitos vinkeistä, taidan napata ne omalle lukulistalleni. Sari Peltoniemen Hirvi kuulostaa mahtavalta, samoin Lutherin kirja. Pidin nimittäin tuosta Lutherin uutuudesta aika paljon. :)

    Ja Paasilinna kelpaa myös. Itse asiassa Jäniksen vuotta ehdotti myös avomieheni. :D Ja se tuli esuille muuten luennoilla jo aiemminkin luontoon pakenemisesta puhuttaessa.

    VastaaPoista
  15. Minulle tuli ensimmäisenä mieleen Kallaksen Sudenmorsian. Ja omasta hyllystä mainosti itseään myös Siri Kolun Metsän pimeä.

    VastaaPoista
  16. Olin tulossa myös suosittelemaan Päätaloa, jonka Iijoki-sarjan joissakin kirjoissa ollaan kovasti metsätöissä tukkijätkinä. :) Pidin tosi paljon tuon sarjan ekoista osista, vaikka tiedän, että se on hieman noloa. :D

    Eeva Tikan kirjat ovat usein todella luontokeskeisiä, mutta nyt yhtäkkiä ei tule mieleen, mikä niistä sijoittuisi eniten metsään. Jos kiinnostut, voin auttaa etsimään sopivan teoksen, sillä suosittelen Tikkaa niin mielelläni kaikille. :)

    VastaaPoista
  17. Maarit Verrosella on myös joitain teoksia, joissa metsä tai luonto on esillä paljon. Myös novelleja, jos ne kelpaavat. Novelli "Kivenhalaaja" kuvaa luontoa paljon, ja on siinä metsääkin ainakin jonkin verran.

    Anu Holopaisen "Molemmin jaloin" on minusta kiinnostava kirja, jossa eletään territorioissa ja välillä käydään retkillä ympyröivissä metsissä. Metsät ovat kirjassa mielestäni tärkeitä, vaikka suurelta osalta kirja ei sijoitu metsään.

    VastaaPoista
  18. Ryysyrannan Jooseppi.
    Ehdottomasti.
    (Unohtakaa Päätalo.)

    VastaaPoista
  19. Veikko Räisäsen "Karpalokyyneleet" :)

    VastaaPoista
  20. Mahtavan paljon metsäkirjoja, ja tietysti vielä lisää saa antaa vinkkejä! Tätä menoa musta tulee ihan luennoitsijan suosikki. ;)

    VastaaPoista
  21. Ihana aihe, Marjis! Mieleeni tuli ensimmäiseksi Kallaksen Sudenmorsian, mutta heti seuraavaksi Pessi ja Illusia. Tavallaan Nousiaisen uusin, Metsäjätti nyt tietenkin tähän (vaikkakin vähän toisesta näkövinkkelistä). Sillanpään Hurskas kurjuus ja tietenkin Ryysyrannan Jooseppi.

    Oma metsäsuosikkini on Lindgrenin Ronja Ryävrintytär, joka ei sovi kotimaisen kirjallisuuden listallesi.

    VastaaPoista
  22. Sillanpäätä en olis kyllä osannut listalle laittaa, kun on mulle niin vieras. Mutta Pessi ja Illusia totta kai!

    Ja siitä tuli mieleen Sinisalon Ennen pävänlaskua ei voi, sillä onhan siinä se loppu ja niitä faktaosuuksia, joissa puhutaan metsästä. Vai onko niitä tarpeeksi?

    En tajua, miten en muka muista kirjojen metsiä. Tämä on mulle kyllä sellainen herätys, että en näköjään ole todellakaan kiinnittänyt kirjallisuusmetsiin tarpeeksi huomiota. Höh! :/

    VastaaPoista
  23. Tiina Raevaaran Eräänä päivänä tyhjä taivas on myös ympäristöltään ja tunnelmaltaan metsäinen! :)

    VastaaPoista
  24. Tiina Raevaaraa olin mäkin ehdottamssa, mutta olin näemmä hidas. Raevaaran novellikokoelman En tunne sinua vierelläni novelleissa on myös monissa metsäinen fiilis. Tykkäsin niistä kaikista kyllä tosi paljon. :)

    VastaaPoista
  25. Pääskynen, lisään Raevaaralle puoltoääniä! :D Tuota novellikokoelamaa en olekaan lukenut, joten kiitos vinkistä. :)

    VastaaPoista
  26. Veikko Huovisen kirjoja kannattaa vilkuilla ainakin (ihan koko tuotanto ei kuitenkaan sovi määritelmään). Juhani Aholta saattaisi löytyä jotain hyviä yksittäisiä lastuja.

    Lasten- ja nuortenkirjapuolelta:
    * Lea Pennanen: Pikku siili
    * Jukka Parkkinen: Korppi-sarja
    * Marja-Leena Tiainen: Päin mäntyä (metsäalalla opiskelusta)
    * Maikki Harjanne: Mintun luontokirja

    Hyviä ulkomaalaisiakin tulisi kyllä mieleen.... :P

    VastaaPoista
  27. Kiitos Velma! Varsinkin nuo lasten- ja nuortenkirjavinkit ovat hyviä, sillä ne ovat minulle vieraita. :)

    VastaaPoista
  28. Suosittelen tutustumaan kyseiseen satukirjaan.

    http://www.maahenki.fi/tiedote.php?tiedote_id=68

    VastaaPoista
  29. sinikello, kiitos vinkistä! Tuo kuulostaa aivan mahtavalta kirjalta! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti