Siirry pääsisältöön

Brian Sibley ja John Howe: Tolkienin maailman kartat

Yksityiskohtaiset ja perusteelliset kartat ovat tärkeä osa J. R. R. Tolkienin kirjojen lumousta. Muistan kuinka ensimmäistä kertaa Taru sormusten herrasta -kirjaa lukiessani tuskailin, kun en löytänyt Hobittilaa kartalta millään. Se taisi jäädä silloin ensimmäisellä kerralla kokonaan löytämättä, mutta onneksi kartta on tullut tutuksi sen jälkeen. On nimittäin mahtavaa seurata tapahtumien etenemistä myös kartasta.

Tolkienin maailman kartat -kirja koostuu kahdesta osiosta: kirjasta ja neljästä karttajulisteesta. Kartat on alkuperäisten pohjalta piirtänyt ja kuvittanut John Howe, joka on monelle tuttu Tolkienin kirjojen kuvittaja. Tekstistä puolestaan vastaa Tolkien-tietäjä Brian Sibley. Kirja on kaunis paketti, sillä kartat ovat kirjan näköisessä kovakantisessa kansiossa, joten paketti näyttää ulospäin kaksiosaiselta kirjalta.

Howe on piirtänyt uudelleen neljä Tolkienin tarinoiden kartaa, Keski-Maan, Númenorin, Beleriandin ja Synkmetsän lähitienoineen. Samoista kartoista ja tarinoista on lisätietoa kirjassa, jossa on myös lueteltu kartoissa nimettyjä paikkoja ja mitä niissä tapahtuu. Tolkienin maailman karttojen avulla pääsee siis tutustumaan tarkemmin sekä Hobitin että Taru Sormusten herrasta -kirjan tapahtumiin, mutta myös niitä paljon aikaisempiin tapahtumiin Keski-Maan historiassa.

Jos Tolkienin pääteokset ovat vielä lukematta, ei ehkä kannata aloittaa tarinoihin tutustumista Tolkienin maailman kartoista, sillä kirjaosuudessa on käyty kirjojen tapahtumat läpi aika seikkaperäisestikin. Sen sijaan kirja on hyvä kumppani esimerkiksi Silmarillionia lukiessa, sillä sen kartat ovat kauniita ja selitysosasta saa lisätietoa kirjan tapahtumapaikoista.

Tolkienin maailman kartat on minusta onnistunut ja kaunis teos, joka kunnioittaa Tolkienin tarinoiden henkeä. Pidän todella paljon John Howen yksityiskohtaisesta kuvitusjäljestä ja värien käytöstä. Eihän noita alkuperäisiä karttoja korvaa mikään, mutta nämä ovat hyvä lisä siihen joukkoon. Itse tekstiosuudessa oli minusta liikaa kirjojen juonen kertausta, ja olisin toivonut siihen enemmän tietoa itse kartoista. Mutta jos sellaista tietoa ei ole ollut saatavilla, niin eihän sille sitten mitään voi. Upea tietopakkaus tämä on joka tapauksessa.

Lukunäyte sivulta 12:
Thorin ja hänen toverinsa eivät vielä tuolloin tienneet, että kartta oli enemmän kuin pelkkä kaavakuva Vuoresta – se paljasti myös kuinka käyttää avainta Vuoren sisään pääsemiseksi. Kun Tolkien oli kirjoittanut tarinan karttaan, eipä aikaakaan kun hän tuli siihen tulokseen, että hänen olisi myös piirrettävä se.

Tolkienin maailman kartat Adlibriksessä.
John Howen portfolioon voi tutustua täällä.

Sibley, Brian ja Howe, John: Tolkienin maailman kartat (The Maps of Tolkien's Middle-Earth, 2003). 80 sivua, 4 karttaa. Suomentanut Kersti Juva. WSOY, 2006.

Kommentit

  1. Mä olen yleensä laiska tutkimaan kirjoissa olevia karttoja, mutta Taru Sormusten herrasta -kirjan ohessa ollutta kartaa olen tutkinut moneen kertaan, sekä lukiessa että muutenkin. Kuulostaa siis houkuttelevalta ja mielenkiintoiselta kirjalta!

    VastaaPoista
  2. Oi, taas kirja, joka kiehtoo. John Howe on upea taiteilija. Ehkä tähän pitäisi tutustua ennen Hobitti-elokuvaa.

    VastaaPoista
  3. Jenni, mä taas tutkailen hyvin tarkkaan kaikki kartat ja palaan niihin monta kertaa lukemisen aikana. Tosin tykkään kyllä tutkailla karttoja yleensäkin. :D

    Raija, juuri tuon Hobitti-leffan innoittamana mäkin olen alkanut katsella Tolkieniin liittyviä kirjoja taas kasvavalla mielenkiinnolla. :)

    VastaaPoista
  4. Ooh ja vau! Sekä Tolkien- että karttafanina tämä kirjaesittely oli todella kiinnostava. Täytyy päästä vähintään hipelöimään teosta ja karttoja, ellei peräti ostamaan... Tolkienit ovat sellaisia klassikoita, että niitä tulee kumminkin luettua joskus uudestaan.

    VastaaPoista
  5. Saila, niin mäkin olen perustellut itselleni monet kirjat. ;) Ei vaan, tämä on kyllä ihan noiden kuvitustenkin takia hyvä hankinta. :)

    VastaaPoista
  6. Toivottavasti ei tule kommetti kahteen kertaan, mutta pidän kartoista, mm. muumikirjat, Narnia ja Taru Sormusten Herrasta.

    Kiitos postauksesta :)

    VastaaPoista
  7. Jokke, ilmeisesti Blogger on ollut taas vähän kommenttivastainen viime aikoina. Mutta tuplavarmistus siis kannatti. :D On muuten myös hyvin kiinnostavaa, minne kohtaan kirjaa kartat on laitettu: alkuun, keskelle, loppuun vai erilliseksi liitteeksi. :)

    VastaaPoista
  8. Totta. Minusta alku on paras paikka :)

    VastaaPoista
  9. Kyllä! Tai sitten niin kuin joissain fantasiakirjoissa, että kartat ovat niitä koskevien lukujen alussa. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti