Siirry pääsisältöön

Elina Hirvonen ja Anu Silfverberg: Sata sivua – tekstintekijän harjoituskirja


Avain-kustantamo järjesti Helsingin kirjamessujen yhteydessä kirjabloggarien tapaamisen, jossa pääsimme myös kuulemaan Anu Silfverbergin ja Elina Hirvosen ajatuksia kirjoittamisesta ja sen opettamisesta. He ovat kirjoittaneet yhdessä kirjoittamisoppaan Sata sivua – tekstintekijän harjoituskirja.

Kirja sisältää 100 kirjoitusharjoitusta sekä suomalaisten ja myös muutaman ulkomaalaisen kirjailijan ajatuksia kirjoittamisesta ja siitä, millaisia vaikeuksia heillä tyypillisesti on ja miten he pääsevät niistä yli. On  helpottavaa lukea, että lähes kaikilla kirjailijoilla on usein teksti jumissa eikä mitään tapahdu. Moni näyttää hyödyntävän apuna deadlineja. Kun aikaraja lähestyy, on tekstiä pakko syntyä.

Parasta kirjassa on se, että harjoitukset ovat todella helppoja. Suurin osa niistä ei edes tunnu harjoituksilta – eikä ainakaan siltä, kuin olisi tekemässä koululäksyjä. Harjoitusten helppous vähentää kynnystä tarttua niihin. Jos nimittäin kirjoittaja on mestari välttelemään kirjoittamista, hän on todennäköisesti myös mestari välttelemään harjoituksia. Tunnustan. Tällä hetkellä minun pitäisi kirjoittaa kurssitehtävää naisten aviorikoksista 1800-luvun kirjallisuudessa.

Vaikka en olekaan kirjoittamassa kirjaa, koen että kirjan harjoituksista on minulle hyötyä. Kirjoitan kuitenkin päivittäin tekstejä ja jumitus on tuttua. Taidan viedä kirjan töihin, sillä pelkästään harjoitusten lukeminen ja kirjoittamisen pohtiminen saa ajatukset liikkeelle. Kirjasta voisi olla hyötyä myös esimerkiksi koululaiselle, joka haluaa parantaa tekstejään.

Kirjan harjoitusten lisäksi minulla on vielä yksi vinkki kirjoittajille: aloittakaa blogi tai päiväkirja. Kun ensin saa sormet juoksemaan päivän asioita tai muita itselle tärkeitä asioita, voi siitä vahingossa siirtyä kirjoittamaan jotain muutakin. Minäkin avaan nyt toiveikkaasti tyhjän tekstitiedoston ja kokeilen, jos minulla olisi siinä tunnin kuluttua valmis tehtävä.

Lukunäyte sivulta 38:
20 Riita
Palauta mieleesi suurin riita, joka sinulla on ollut jonkun toisen ihmisen kanssa. Kirjoita tilanteesta tarina riitakumppanisi näkökulmasta. Mitä hän ajatteli siinä tilanteessa? Millaisena hän näki sinut? Mitä hän ajatteli sinusta riidan jälkeen? Eläydy toisen henkilön maailmaan ja kirjoita itsestäsi niin räävittömästi kuin pystyt se voi olla hauskaa, nautinnollista ja vapauttavaa.

Hirvonen, Elina ja Silfverberg, Anu: Sata sivua – tekstintekijän harjoituskirja. Avain, 2010.

Kommentit

  1. Tsemppiä tehtävään!! Mulle blogin pitäminen on avannut sormien sykkimisen ihan uuteen ulottuvuuteen, saan oikeasti jotain aikaiseksikin, joten vinkkisi toimii ainakin minulle. :)

    VastaaPoista
  2. Sain tehtävän tehtyä ja palautettua! :)

    VastaaPoista
  3. Uuuh, tosi hyvä!! Met olhaan selkeästi ryhmän hikipinkoja. (sori murteellisuus)

    VastaaPoista
  4. Minäkin ostin tämän kirjan messuilta. Olen useaan otteeseen toitottanut sitä, kuinka en pidä kirjojen omistamista tärkeänä, mutta tällainen teos muodostaa selkeän poikkeuksen. Kirjan suurin heikkous on mielestäni siinä, ettei se vieläkään tee niitä harjoituksia lukijan puolesta :)

    VastaaPoista
  5. Olet aivan oikeassa, Jori! :) Luulen, että kirja pitää olla siinä ihan lähellä niin, että jos alkaa tehdä mieli kirjoittaa harjoituksia, ei voi vedota siihen, ettei ole kirjaa. ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti