Lotta Kähkönen ja Hanna Meretoja (toim.): Muistijälkiä – Esseitä saksankielisestä nykykirjallisuudesta
Saksalainen nykykirjallisuus on ollut minulle aina tosi hankala alue. Jotenkin se historian ja syyllisyyden mukana kantaminen on aiheena liian raskas. Tästä syystä olen vähän turhaankin vältellyt saksalaista kirjallisuutta. Koska ennakkoluulot eivät ole kuitenkaan hyväksi, ilahduin kovin, kun huomasin Avain-kustantamon Café Voltaire -sarjan uuden osan, Lotta Kähkösen ja Hanna Meretojan toimittaman Muistijälkiä – Esseitä saksankielisestä nykykirjallisuudesta.
Muistijälkiä esittelee merkittävimpiä saksalaisia nykykirjailijoita ja pohtii samalla kirjallisuuden roolia yhteiskunnan traumojen käsittelijänä. Kuten muihinkin Café Voltaire -sarjan aiempiin teoksiin, on tämän kirjan tekoon osallistunut suuri määrä alan asiantuntijoita. Vaikka kirjoittajia on useita, Muistijälkiä on ehjä kokonaisuus.
Kirjan esseet sisältävät paljon tietoa ja yksityiskohtia, ja ne ovat ehdottomasti niin tieteellisiä, että kelpaavat lähdekirjallisuudeksi opiskelijoille. Siitä huolimatta kirjaa voi hyvin lukea ihan muuten vaan, vaikka uusia kirjailijoita etsien. Minulla ei riitä kärsivällisyys lukea tällaista kirjaa kannesta kanteen, mutta luen mielelläni kuitenkin aina jotain tietokirjaa kaunokirjojen ohella. Esseekokoelma on hyvä juuri tällaisessa lukemisessa. Siitä voi lukea yhden kokonaisuuden kerrallaan.
Suurin osa tässä kirjassa esitellyistä kirjailijoista on minulle tuntemattomia. Toki olen lukenut heistä myös muutamia, esimerkiksi Günter Grassia ja Bernhard Schlinkiä. Muistijälkiä-kirjan perusteelliset lähdeluettelot ja kirjalistat toimivat hyvänä apuna sekä kauno- että tietokirjallisuutta etsiessä. Minua alkoi tämän kirjan perusteella kiinnostaa ehkä eniten Julia Franck, jonka Keskipäivän haltija -kirjaa on myös kehuttu paljon.
Kannattaa tutustua myös sarjan edellisiin osiin: Tarinoiden paluu ja Imperiumin perilliset. Ensimmäinen kertoo ranskalaisesta nykykirjallisuudesta ja jälkimmäinen brittiläisestä. Pidän valtavasti tästä koko Café Voltaire -sarjasta ja odotan aina innolla, mikä on sarjan seuraava osa. Nämä ovat myös hyviä lahjakirjoja paljon lukeville ja kirjallisuudesta pitäville ihmisille.
Lukunäyte sivulta 57:
Etenkin nuoret juutalaiskirjailijat pohtivat toisen maailmansodan jälkeisiä yhteiskunnallisia ja ideologisia muutoksia sekä globaalin siirtolaisuuden vaikutuksia. Tämä tarve korostui 1990-luvulla, ja sitä seurasi uusi juutalaiskirjallisuuden renessanssi.
Kähkönen, Lotta ja Meretoja, Hanna (toim.): Muistijälkiä – Esseitä saksankielisestä nykykirjallisuudesta. Avain, 2010.
Kommentit
Lähetä kommentti