Siirry pääsisältöön

Arthur C. Clarke: Jumalan moukari


Jalava on tänä syksynä aloittanut uuden scifi-sarjan julkaisemisen. Saturnus SciFi -nimisessä sarjassa julkaistaan suomeksi scifi-klassikoita 1950–1990-luvuilta. Sarjan ensimmäinen julkaisu on Arthur C. Clarken Jumalan moukari.

Clarken luomassa tulevaisuudenkuvassa ihminen on asuttanut sekä Kuun ja Marsin. Teknologia on parantanut monet asiat, mutta ihmiskunta on edelleen hyvin haavoittuvainen. Maata on lähestymässä asteroidi, joka näyttäisi myös osuvan planeettaan. Tutkimusalus Goliathin kapteeni Robert Singh saa uuden tehtävän, jonka tarkoituksena on pelastaa ihmiskunnan alkukoti.

Jumalan moukari rakentaa vuorotellen kuvaa Robert Singhistä, avaruustutkimuksesta ja tulevaisuuden yhteiskunnasta. Kirja sijoittuu vuoteen 2109, joten se totta kai esittelee kaikenlaisia teknisiä kehityksiä ja parannuksia. Viihde on esimerkiksi entistä viihdyttävämpää ja todellisempaa suoraan aivoihin syötettyjen muistojen ja kuvien ansiosta. Näiden hauskojenkin yksityiskohtien lisäksi kirjassa on kuitenkin myös vakavia ajatuksia.

Kirjan mielenkiintoisimpien ajatusten joukossa on pohdintaa esimerkiksi siitä, miten heikompi painovoima Kuussa tai Marsissa vaikuttaa ihmisiin. Vähentynyt voimatarve pienentää myös ihmisten lihaksistoa. Marsissa syntynyt ja elänyt ihminen ei voi ilman apuvälineitä selviytyä suuremman painovoiman planeetalla, esimerkiksi Maassa. Kirja esittelee myös uuden uskonnon, joka on yhdistetty kristinuskosta ja islamista, ja melko ilmiselvästi nimetty krislamiksi. Fundamentalistit ovat kuitenkin kaikkialla samanlaisia.

Pienenä kritiikkinä on todettava, että kirja olisi hyötynyt vielä yhdestä oikoluvusta, sillä muutamassa kohtaa huolimaton kieli vähän häiritsi. Jumalan moukari on kuitenkin ihan hyvä aloitus uudelle scifi-sarjalle. On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan Saturnus SciFi tästä lähtee ja mikä on sarjan seuraava kirja.

Lisäys 11.11.2010. Sain Jalavalta tiedon, että seuraava Saturnus-sarjan kirja tulee olemaan Isaac Asimovin The Stars, like dust. Kirjasta löytyy tietoa Wikipediasta.

Lisäys 3.1.2011. Kuten keskustelussa epäiltiinkin, sarjassa ilmestyykin seuraavaksi J.G. Ballardin Hukkunut maailma. Mielenkiintoinen kirja siis tulossa! Kirjasta löytyy nyt tietoa Jalavan nettisivuilla.

Lukunäyte sivulta 12:
Se näytti jotakuinkin harmittomalta – pelkkä pienikokoinen asteroidi, täsmällisesti niin maapähkinän muotoinen, että mielikuva tuntui melkeinpä koomiselta. Muutamia isohkoja kraatereita ja satoja pieniä iskemäjälkiä, jotka sijaitsivat sattumanvaraisin etäisyyksin, näkyi sen hiilenmustassa pinnassa, Mittasuhteita ei voinut silmämäärin sanoa vertailukohtien puutteessa, mutta Singh osasi ulkoa sen mitat: maksimipituus 1295 metriä, minimileveys 656 metriä. Kali mahtuisi vaivatta monen kaupungin puistoon.
Ei mikään ihme, ettei suurin osa ihmiskunnasta vieläkään uskonut sen olevan tuhon välikappale. Tai kuten krislamistifundamentalistit sanoivat "Jumalan moukari".

Clarke, Arthur C.: Jumalan moukari (The Hammer of God, 1993). Suomentanut Matti Rosvall. Jalava, 2010.

Kommentit

  1. Artturin kirjojen parissa sitä scifiä alettiin lukemaan silloin joskus 1980-luvulla. Itselläni odottaa kirjahyllyssä antikkalöytö "Avaruusseikkailu 2001".

    Maailma on täynnä laadukasta scifiä joka odottaa suomentamista, go Jalava!

    VastaaPoista
  2. Olen ollut viime vuosina huomaavinani, että useat lukemani käännöskirjat olisivat voineet hyötyä yhdestä lisäoikolukukerrasta.

    Pistän Artsia paremmaksi, Clarkea lueskelin jo 70-luvulla ;) Hän ei kuitenkaan ole suosikkikirjailijoitani. Odotan kiinnostuneena mitä muuta Saturnus SciFi-sarjassa julkaistaan.

    VastaaPoista
  3. Mä olen tainnut tutustua Clarkeen vasta 90-luvun alkupuolella. :D Nykyään mun ei tule luettua tämän tyylistä scifiä kovinkaan paljon, mutta scifi-tv-sarjoista tykkään tosi paljon.

    Aion ehdottomasti lukea kyllä nämä Saturnus-sarjan kirjat, koska niiden julkaiseminen on niin suuri palvelus monille scifin ystäville, että pitäähän sitä kannattaa.

    VastaaPoista
  4. Sain tänään Jalavalta tiedon, että seuraava Saturnus-kirja on Isaac Asimovin The Stars, like dust. Kysynkin kaikilta scifin ystäviltä, oletteko lukeneet sitä aiemmin. Mitä mieltä olette kirjasta?

    VastaaPoista
  5. En ole lukenut Asimovia englanniksi, joten kirja on outo. Ilmestyyköhän Asimov ennen J.G. Ballardin The Drowned Worldia, jonka Risingshadown mukaan pitäisi tulla sarjassa seuraavaksi ulos ensi keväänä? Sanoivatko Jalavalta milloin Asimov tulee?

    VastaaPoista
  6. Raija, kysyin heiltä, mikä on seuraava kirja ja sain vastaukseksi, että seuraavaksi sarjassa julkaistaan tuo Asimov. Aikatauluista en tiedä mitään. Se Ballard kiinnostaisi kyllä mua aika paljon. :)

    VastaaPoista
  7. Tykkäsin kyllä The stars, like dust'sta, vaikka ei se ihan Asimovin parhaita ole... Wikipediassa väitettiin, että amerikkalaisjuonne olisi ollut jonkun muun käsialaa - no se selittäisi yhtä ja toista.
    The Stars on mielestäni osa kolmen kirjan löyhää sarjaa, joka ikään kuin taustoittaa Säätiö-sarjaa, ja niistä kolmesta eniten nuorille suuntautunut. Ehkä siksi että keskeisin hahmo on aika nuori. Pebble in the sky ja currents of space olisivat ehkä äkkiseltään ilmeisempiä valintoja, mutta ehkä ne on jo suomennettu.

    VastaaPoista
  8. Booksy, kiitos kommentista. :) Näiden tietojen perusteella tuo J.G. Ballardin The Drowned World kuulostaa kyllä kiinnostavammalta. Toivottavasti sekin on tulossa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti