Siirry pääsisältöön

Lyhyt katsaus vuonna 2011 lukemiini kirjoihin

Tarkoitukseni oli koota vuoden luetut kirjat ja blogin tilastoja samaan kirjoitukseen, mutta ihastuin Sallan tilastoihin niin paljon, että päätin jakaa aiheeni kahteen eri tekstiin. Tässä kirjoituksessa on siis pelkkää tilastotietoa vuoden aikana lukemistani kirjoista.

Luin tämän vuoden aikana 133 kirjaa, mikä on varmasti aikuisikäni ennätys. Mukana listassa on myös muutamia sellaisia kirjoja, joita en ole lukenut ihan kokonaan, esimerkiksi tietokirjoja. Kesken jätettyjä kirjoja en ole lisännyt, vaikka niistäkin kyllä saisi mielenkiintoista tilastotietoa. Vuoden aikana lukemani kirjat löytyvät tuosta yläpalkin sivulehdeltä.

Suurin osa lukemistani kirjoista oli kaunokirjallisuutta, 110 kappaletta eli 83 %.  Tietokirjoja oli 19 eli 7 % kaikista lukemistani kirjoista. Sarjakuvat, runot ja elämäkerrat jäivät säälittävälle yhdelle prosentille. Elämäkerroiksi laskettavia kirjoja oli kaksi, mutta muita vain yksi. Joukossa oli paljon rajatapauksia sekä sellaisia kirjoja, jotka kuuluivat useampaan ryhmään. Olenkin mielivaltaisesti päättänyt niiden sijoittelusta taulukkoon sen mukaan, mikä minusta parhaalta tuntui. Pahoittelen muuten taulukoiden pientä tekstikokoa, en tajunnut suurentaa sitä ennen kuin tein siitä kuvan. Klikkaamalla näkee tarkemmin.

Kaunokirjallisuuden kohdalla minua kiinnosti myös se, paljonko luin kotimaista ja ulkomaista kirjallisuutta. Itselläni on ollut sellainen käsitys, että suomalainen kirjallisuus jää koko ajan ulkomaisen jalkoihin. Ilahduinkin huomatessani, että sitä oli kuitenkin hiukan yli neljäsosa lukemistani kirjoista. Suurin osa kotimaisista kirjoista oli nuortenkirjoja, joten voin olla niiden osalta tyytyväinen.

Kirjablogeissa on aika-ajoin ollut keskustelua siitä, minkä maalaisia kirjoja bloggarit lukevat. Ennakkoaavistukseni oli, että minun osaltani suurin kirjamaa on Yhdysvallat fantasiakirjojen painotuksen mukaan. Niin kävikin, että jopa 59 tänä vuonna lukemaani kirjaa tuli Yhdysvalloista. Yksi suuri syy tähän määrään on Harlequin-kirjat, joita luin vuoden aikana 24. Toisella sijalla komeilee Suomi ja kolmannella odotetusti Iso-Britannia. Lopussa on pari kirjaa, joiden kotimaata en oikein osannut päätellä, joten merkitsin molemmat ylös.

Koska kotimaa ei ole sama asia kuin kieli, tein vielä taulukon kirjoja alkukielistä. Alkukielissä jyrää odotetusti englanti 83 kirjalla ja 62 %:lla. Toisena tulee suomi ja ilokseni ruotsi kapusi kolmanneksi. Luin tänä vuonna kuusi ruotsista käännettyä kirjaa, kolme Ruotsista ja kolme Suomesta. Vähemmistössä ovat saksa, ranska ja japani. Ainoa ongelmakirja tässä ryhmässä oli Haruki Murakamin Suuri lammasseikkailu, joka toki on japaninkielinen mutta on käännetty suomeen englannista. Jätin sen alkukieleksi kuitenkin japanin.

Tältä näyttivät siis tämän vuoden tilastot luettujen kirjojan osalta. En ole varsinaisesti yllättynyt mistään, paitsi ehkä suomalaisten kirjojen melko kiitettävästä osuudesta. Tilastojen tekeminen rakkaasta harrastuksesta oli todella hauskaa, joten tällaisia pikkupiirakoita tulee blogiin varmaan toistekin.

Käytän kirjojen listaamiseen LibraryThing-sivustoa, johon listaan sekä lukemani että omistamani kirjat. Tilastojen tekeminen luetuista kirjoista oli helppoa, sillä sivuilla pystyy lisäilemään avainsanoja kerralla useampiinkin kirjoihin. Sain tehtyä tilastoja sellaisistakin asioista, joissa minulla ei aiemmin ollut avainsanoja.

Kommentit

  1. Hienot tilastot! Tosin alan olla hieman huolestunut: noinkohan Salla tartuttaa tilasto/"nörtti"viruksen kaikkiin ;) Täytyy kohta antaa palautetta ...

    Äh, olen vain kateellinen kun en jaksa itse tilastoida. Oikeasti olen heikkona kaikenlaisiin tilastoihin.

    Hyvää uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kai tuo on ihmiskohtainen ominaisuus, joillekin tilastojen tekeminen on helppoa ja hauskaa (itse en piirakkamalleja ruvennut vääntämään mutta se johtuu enemmän siitä kun en juuri ole käyttänyt kuvia blogissa) ja toisille se on vierasta :)

    VastaaPoista
  3. Hienot tilastot.

    Erityyppisiä teoksia lukiessa varmasti vire säilyy hyvin yllä.'

    Hyvää lukuvuotta 2012 :)

    VastaaPoista
  4. Ah, minäkin tykkään tilastojen katsomisesta, tosin en taida saada omistani ihan noin tarkkoja... Yksi tavoite ensi vuodelle tai siis tälle vuodelle voisi olla kyllä vähän enemmän eri maista tulevien kirjojen lukeminen. Aika usein tulee ajauduttua sille Britti-Jenkki -linjalle.

    VastaaPoista
  5. Huikean määrän olet ehtinyt lukea kirjoja! Sekä olit tehnyt hyvät tilastot :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommenteista ja mahtavaa alkanutta vuotta kaikille!

    penjami, lupaan omalta osaltani varata tilastot ja piirakat vain erikoistarkoituksiin. :D LibraryThing tyydyttää minun listaustarpeeni melko hyvin.

    hdcanis, minä jouduin vähän miettimään tuon taulukko-ohjelman kanssa, mutta kyllä ne oikeat nappulat löytyivät, kun vähän testaili ja ihmetteli.

    Jokke, kiitos! :) Minun pitää välillä patistaa itseäni tarttumaan erilaisiin kirjoihin.

    Tessa, ajattelin ihan samaa! Se maailmanvalloitushaaste olisi hyvä, että tulisi aktiivisemmin seurattua kirjojen alkuperää. Olin yllättynyt, että noita eri maita oli noin vähän.

    Kirjahiiri, kiitosta vain sinnekin! Saa nähdä mitä tämä uusi vuosi tuo tullesaan :)

    VastaaPoista
  7. Hii! Olipas mielenkiintoista syynäillä sinunkin lukemisiasi piirakoista. Ja hieno osuus suomalaisilla kirjoilla kumminkin, muistan kun olet joskus ottanut kantaa ja arvellut ettet kovin paljon lue suomalaisia kirjoja, mutta tuossahan on vaikka kuinka paljon!

    Minä vieritän kaavioinnostuksesta vielä syytä Booksyn niskaan, muistelen hänen blogisyntymättömyyspäivän kirjoituksissaan tällaisia kaavioita olleen... :)

    VastaaPoista
  8. Salla, tilastoissa on se hyvä puoli, että luulot voi korjata faktoila. :D Olen oikein tyytyväinen tuosta suomalaisten kirjojen osuudesta.

    VastaaPoista
  9. Hienonhienoja tilastoja! Minäkin huomasin omista lukemisistani tuon maantieteellisen rajoittuneisuuden. En lukenut viime vuonna yhtään muun kuin eurooppalaisen tai amerikkalaisen kirjailijan kirjaa! Ensi vuonna täytyy panostaa maailmanvalloitukseen.

    VastaaPoista
  10. Hih, mielivaltaisuus kunniaan epäselvissä tapauksissa ;D Hienon tilastoinnin olet tehnyt, minun lyhyt sanallinen tilastoraapaisuni lähinnä naurattaa nyt ;) Minä olen tuota Library Thingiä miettinyt, pitäisiköhän jo rekisteröityä...

    VastaaPoista
  11. Luru, mä aion aina YRITTÄÄ panostaa muihinkin käännöskirjoihin, tosin voi olal että samanlainen tilasto tulee ensi vuodeltakin. :D

    Villasukka, suosittelen LT:tä, se on tosi hyvä! Sieltä löytyy mun lisäksi ainakin Morre ja Kokolailla-Jenni. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti