Siirry pääsisältöön

Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville

En ole varmaan koskaan lukenut mitään keittokirjaa näin tarkasti kuin tätä Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville -kirjaa. Monipuolisen tieto- ja keittokirjan ovat tehneet Tuuli Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadeoja ja Anna Talasniemi.

Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville koostuu sekä resepteistä että runsaista tieto-osuuksista, joissa kerrotaan ilmastoystävällisestä ruoanlaitosta. Myös kaikkien kirjan reseptien hiilijalanjälki on laskettu, mikä onkin minusta hyvä idea. Muutenkin kirjan esimerkit ovat yksinkertaisia ja niiden avulla näkee aika helposti, millainen ero on esimerkiksi avomaanporkkanan ja ympärivuotisen kasvihuonekurkun hiilijalanjäljellä. Jälkimmäisellä se on jopa isompi kuin broilerilla. Juuri tällaiset tiedot ovatkin minusta kirjan parasta antia.

Vaikka olen lukenut Kausiruokaa-kirjaa enemmän kuin muita keittokirjoja, en ole kuitenkaan tehnyt suoraan kirjan ohjeilla yhtään ruokaa. Sen sijaan olen soveltanut sen reseptejä usein. Jotenkin kirjan ohjeet ovat vain sellaisia, etteivät ne ole sellaisenaan olleet ihan minun makuuni tai niiden raaka-aineita on ollut liian hankala hankkia. Lisäksi kokkaan mieluiten jotain simppeliä, joten vaikka esimerkiksi täytetyt papuletut olisivatkin varmaan herkullisia, teen mieluummin jotain yksinkertaisempaa.

Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville on jaettu vuodenaikojen mukaisiin kausiin, joiden reseptit syntyvät kauden kasviksista. Ajatus on toimiva mutta käytännössä hieman hankala. Sivuja ei ole nimittäin mitenkään koodattu, eli jos kirjan avaa satunnaisesta kohdasta, ei voi tietää, missä kaudessa ollaan. Monet ruoat ovat lisäksi "kaudettomia", eli niitä voisi valmistaa minä vuodenaikana tahansa. Toisaalta kirjassa on kyllä hyvät hakemistot sekä resepteille että raaka-aineille. Kirjan lopussa on myös listattuna kirjan reseptien raaka-aineiden hiilijalanjäljet, joten ne on helppo tarkistaa sieltä.

Erityistä kiitosta Kausiruokaa saa minulta erinomaisista tahnaresepteistä, jotka peittoavat tutut leivänpäälliset moninkertaisesti. Olen saanut kirjasta paljon tietoa, ja luulen, että siitä on minulle vielä tulevaisuudessakin runsaasti iloa. Vaikka tällä hetkellä esimerkiksi kirjan kalareseptit tuntuvat kovin vierailta, ehkä jonain päivänä kokkailen niitäkin ilman mitään ongelmia.

Lukunäyte sivulta 21:
Kaukaakin tuotujen kasvisten aiheuttamat ilmastopäästöt ovat kiloa kohden lähes aina pienemmät kuin lihan ja juuston, koska kuljetuspäästöt ovat yleensä pienet eikä appelsiini tai papupalko märehdi.

 Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville Teoksen sivuilla ja Adlibriksessä.

Kaskinen, Tuuli; Kuittinen, Outi; Sadeoja, Saija-Riitta ja Talasniemi, Anna: Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville. 276 sivua, ulkoasu: Dog Design. Teos, 2011.

Kommentit

  1. Loistovinkki! Tämä kiinnostaisi. Olen jäänyt Viiden tähden vegaaniin ihan koukkuun ja teen varmaan viikoittain siitä ruokia...

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa todelta mielenkiintoiselta ja juuri sellaiselta monen asian - tai siis kaksi tärkeää asiaa yhdistävältä - oppaalta mitä tässä on vähän kaivattukin. Tuo koodauksen puute kyllä kuulostaa vähän harmilliselta, ehkä kirjan väliin pitäisi itse askarrella jotkut pienet kirjanmerkit.

    Sait minut nyt kuitenkin vakuuttumaan kirjasta niin vahvasti, että se on jos ei nyt hankinta niin ainakin harkintalistalla.

    VastaaPoista
  3. Salla, tässä on tosiaan mukana myös liharuokia, vaikkakin vain muutama. Luulen, että voisit tykätä tästäkin krijasta. :)

    Tessa, hyvä idea tuo kirjanmerkkisysteemi. Pitää kokeilla sitä. :D

    VastaaPoista
  4. Minäkin olen selaillut tätä ihastuneena ja lukenut erityisen tarkkaan nuo hiilijalanjälkijutut kirjan alkupuolelta. Varsinaisia reseptejä ei ole tullut vielä kokeiltua, koska moni raaka-aine tuntuu niin vieraalta. Mutta ehkä pitäisikin yrittää soveltaa niitä omaan käyttöön sopivammiksi. :)

    VastaaPoista
  5. Minä ihastuin tähän kirjaan tosi paljon ja kirjoitin siitä täällä: http://kirjavakammari.blogspot.com/2011/05/tietotiistai-vihreat-keittokirjat-osa-8.html

    VastaaPoista
  6. Zephyr, suosittelen soveltamista, niin kirja pääsee käyttöön! :D

    Karoliin, muistelinkin, että olin jossain blogissa lukenut tästä jo jokin aika sitten. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti