Siirry pääsisältöön

Nocturne-sarjan ensimmäinen vuosi, osa 1

Kun viime syksynä kuulin, että Harlequin alkaisi julkaista paranormaalin romantiikan sarjaa, olin sekä innoissani että epäileväinen. Minusta tämän tyyppisestä kirjallisuudesta oli Suomessa pulaa, mutta toisaalta aiemmat kokemukseni kustantamosta olivat todella kevyitä. Luin tätini vanhoja harlekiineja joskus teini-ikäisenä mummulassa, kun omat kirjat olivat loppuneet. Olen melko varma, että minulla on yksi tällainen varmaan jo 30 vuotta vanha romanssikirja vielä jossain tallessa.

En siis oikein tiennyt, mitä Nocturne-sarjalta odottaa. Ensimmäiseksi Harlequin julkaisi kokoelman, Pimeyden olennot, jonka kirjoittajia olivat Charlaine Harris, Maggie Shayne ja Marilyn Tracy. Sen tarinat olivat epätasaisia, mutta parhaat niistä lupasivat hyvää tulevasta sarjasta.

Ensimmäinen lukemani Nocturne-sarjan kirja oli Shaynen Verilinja, joka yllätti positiivisesti. Nyt olen lukenut kaikki sarjan ensimmäiset kirjat ja kirjoittanut niistä myös arvion. Ensimmäiseen vuoteen on mahtunut sekä todella hyviä että huonoja kirjoja. Tässä ylipitkässä jutussa on hieman pohdintaani sarjan onnistujista ja epäonnistujista.

Sarjan ehdoton ykkönen on mielestäni ollut Rachel Vincent, jonka Kissojen kesken -sarjasta olen pitänyt valtavasti. Sarja on hyvin lähellä Charlaine Harrisin Sookie-kirjoja, ja siinä on myös aika lailla saman verran väkivaltaa ja petipuuhia kuin Sookieissakin. Uskallan suositella tätä varauksetta kaikille Harrisin ystäville. Tähän ensimmäisen 12 kuukauden jaksoon on mahtunut neljä sarjan kirjaa: Kissatyttö, Saalistaja, Syytetty ja Kaappaus. Myös sarjan viides osa on jo ehtinyt ilmestyä ja viimeinen osa on tulossa ensi vuoden puolella.

Toinen paljon pitämäni kirjoittaja on Gena Showalter, jonka Manalan valtiaat -sarja on ehkä "tuhmin" näistä tähän mennessä lukemistani Nocturneista. Kirjat ovat todella vauhdikkaita ja niissä on runsaasti vipinää ja väristyksiä. (Jos ihmettelette näitä kiertoilmauksia, niin ne johtuvat vain siitä, että yritän vältellä tiettyjä sanoja hakukonerobottien pommitukselta välttyäkseni :D) Sarjassa on ilmestynyt nyt neljä osaa: Yön kirous, Pimeyden suudelma, Nautinnon kirous ja Pimeyden kuiskaus. Sarja on jostain syystä tauolla, mutta toivottavasti lisää Manalan valtiaita on kuitenkin vielä tulossa.

Myös P. C. Castin Partholon-sarja on ollut hyvää luettavaa ja pidin varsinkin sarjan kahdesta ensimmäisestä kirjasta. Kolmas ei ollut enää yhtä hyvä, mutta kuitenkin ihan luettava. Sarjasta on ilmestynyt kolme osaa: Jumalattaren valittu, Valittujen taisto ja Valontuoja.

Näiden kolmen parhaan kirjailijan jälkeen tulee muutama  kohtuullinen, joiden kirjoja on ollut ihan hauska lukea, mutta tiettyä puutumista on ollut havaittavissa. Näihin keskikastin kirjoihin kuuluvat Michele Haufin Rakas vampyyrini ja Rhyannon Byrdin Veren viemät -sarja, joka kertoo ihmissusista. Sarjassa on kolme osaa: Suden taisto, Suden ylpeys ja Suden arvet.

Samaa tasoa on mielestäni myös Maggie Shayne, jonka Yön siivet -sarjassa on valtavasti osia. Sarjassa on ilmestynyt Ikiyön tarinoita, Hämärän muistot, Pimeyden taikuri, Uusi elämä ja Varjojen nälkä. Myös tuo aiemmin mainitsemani Verilinja kuuluu alunperin tähän sarjaan. Sarjaan on tulossa vielä neljä osaa – ja olen muuten pitänyt noista viimeisimmistä aika paljon.

Sitten päästiinkin pohjalle, jossa sijaitsee vain yksi kirjailija. Nocturne-arvioitani lukeneet osaavat jo arvatakin, että jumbopaikka kuuluu Susan Krinardille. Häneltä on ilmestynyt kolme kirjaa: Pimeällä puolella sekä Pimeä kuu ja Yön kutsu. Minun on ollut vähän tuskaista saada luettua kaikkia Krinardin kirjoja, ja Pimeä kuu jäikin kesken. Sen sijaan Yön kutsu oli ihan kohtalainen kirja.

Siinä siis ajatuksiani kaikista vuoden aikana julkaistuista Nocturne-kirjoista. Niitä on ilmestynyt kaksi joka kuussa, eli yhteensä 24 kirjaa. Ensi vuonna vauhti hidastuu hiukan, sillä kirjoja on tulossa kaksi joka toinen kuukausi. Aion edelleen jatkaa kirjojen lukemista ja arvioimista blogissani, mutta en ehkä lue ihan kaikkia. Tai se tietysti riippuu siitä, millaisia kirjoja on tulossa.

Minä olen yllättynyt siitä, miten paljon sarjassa on noita hyviä ja kohtalaisia kirjoja. Kuten näette, huonoja oli mielestäni varsin vähän. Kuulisin myös mielelläni muiden Nocturne-kirjoja lukeneiden ajatuksia sarjasta. Oletteko yllättyneet, ilahtuneet tai pettyneet kirjoihin? Mitkä ovat teidän mielestänne parhaita sarjan kirjoja? Ja toki saa kommentoida, vaikkei yhtään Nocturnea olisikaan lukenut.

Kommentit

 1. Omasta puolestani voin sanoa, että kirjablogeilla näköjään on käytännöllisiä vaikutuksia, sillä luin tuon Kissatytön juuri siksi, että olet esitellyt Nocturne-sarjaa blogissasi. :) Ei se unohtumaton elämys ollut, mutta ainakin päivitti mielikuviani Harlekiini-kirjoista tuoreemmiksi. Olen katsellut kaupassa harlekiinihyllyjä sillä silmällä tämän jälkeenkin. :)

  VastaaPoista
 2. En ole pitkään aikaan ostanut nocturneja, sillä kirjalistani on jo tarpeeksi pitkä. Tuo Kissojen kesken on kiinnostanut arvioitesi perusteella eniten. Nykyään näitä jo julkaistuja harlequineja löytyy kivasti myös jälkikäteen, joten uskallan vielä lykätä sarjan lukua pidemmälle..

  VastaaPoista
 3. Olen näitä hypistellyt kaupoissa, mutta en ole uskaltanut ostaa. Tämän perusteella nappaan jollakin kauppareissulla mukaan kokeiluversion :)

  VastaaPoista
 4. Luin tuon Rakas vampyyrini -kirjan ja mielestäni olet arvioinut aika lempeästi ;-) Sen perusteella en ainakaan Harlekiineja rankannut yhtään sen korkeammalle kuin perushömppänsä perusteella (siis sarjaan "älä osta, petyv varmasti")Pitää varmaan antaa näille uusi mahdollisuus, jos kerran parempiakin löytyy...

  VastaaPoista
 5. Salla. on ollut hauska huomata, etä mutkin ovat näitä arvioineet ja lukeneet. :D Unohtumattomai elämyksiä toki saa kyllä hakea jostain muualta. :D

  Emilie, mun mielestä Nocturnen kahden kirjan kuukausitahti on ollut turhan tiheä, joten en ole harmissani siitä, että julkaisutahti puolittuu. :)

  Ahmu, kannattaa kokeilla sitä nyt myynnissä oelvaa Rautakuningasta. En ole sitä itse vielä lukenut, mutta sitä on kehuttu aika paljon. :) Kata on sen jo ehtinyt arvioidakin: http://luettujamaailmoja.blogspot.com/2011/11/julie-kagawa-rautakuningas-rauta-saaga.html

  Minna, hih! :) Perushömppäähän nämä ovat, sehän on selvä. Mutta siinä osastossa minusta oikein hyvää luettavaa. Olen edelleen sitä mieltä, ettei tuokaan kirja ollut hassumpi viihdekirja - en siltä toki muuta odotanutkkaan. Mutta jos jotain mullistavaa odotat, niin en suosittele kuitenkaan. ;)

  VastaaPoista
 6. Mä en ole lukenut ikinä yhtäkään Harlequinia. Kotona on tosin odottamassa muutama chick lit -tyyppisempi lukupinossa. Mä luulen, että en aio koskea näihin Nocturneihin ollenkaan, kun en muutenkaan ole kiinnostunut paranormaaleista jutuista.

  VastaaPoista
 7. Kiitos, tämmöinen kokoava arvio noista oli tosi hyvä. En ole lukenut ainuttakaan Nocturnea (tai Harlquinia), mutta nyt sain hyviä vinkkejä :).

  VastaaPoista
 8. Minä olen pitänyt Nocture sarjasta, tällaisille kirjoille tarvetta.
  Suosikki on ehdottomasti Manalan valtiaat –sarja, odotan innolla jatkoa. Minusta siinä on käytetty mielenkiintoista kreikan tarustoa ja sarja omaperäinen.
  Pidän Kissojen kesken sarjasta, Pimeyden olennot kirjan Charlaine Harris osuudesta ja Michele Haufin - Rakas vampyyrini.
  P. C. Castin Partholon-sarja ei ollut minusta kauhean hyvä, päähenkilö tuntui onnistuvan kaikessa vaivattomasti. Huumori oli hyvä puoli sarjassa kylläkin, luin kaikki.
  Maggie Shayne, jonka Yön siivet sarjan kirjojen taso vaihteli laajasti. Vampyyri olivat jotenkin pehmoja.

  VastaaPoista
 9. Velma, voipi olla ettei nämä ole sitten ollankaan sun juttuja. :) On kyllä jännää, miten erityyppisiä kirjoja näillä on, lääkäriromaaneista chick littiin ja vampyyreihin. :D

  Tessa, olepa hyvä. :) Olisi hauskaa, jos kokeilisit jotain!

  tara, kiitos arvioistasi! On tosi kiinnostava kuulla, mistä kirjoista muut sarjaa lukeneet ovat pitäneet eniten. Olen ihan samaa mieltä muuten noista Shaynen pehmovampyyreistä. Tosin olen tykännyt näistä uusista kirjoista enemmän kuin niistä ensimmäisistä. :)

  VastaaPoista
 10. Kysyin Harlegiinta sähköpostitse koska ilmestyy jatkoa Gena Showalter Manalan valtiaat sarjaan. Minulle vastattiin, että sarjaan kaksi seuraavaa osaa ilmestyy ensivuoden heinä- ja syyskuussa.

  VastaaPoista
 11. Monien muiden tavoin olen pitänyt Manalan valtiaat ja Kissojen kesken -sarjoista. Harmi että Manalan valtiaissa on ollut niin pitkä tauko. P.C Castin sarjasta pidin myös, tosin kolmas osa ei ollut enää niin hyvä. Rakas vampyyrini -kirja on myös yksi suosikeistani.

  Maggien Shaynelta olen lukenut vain Pimeyden taikurin ja Uusi elämä -kirjan ja jälkimmäisestä pidin paljon. Onneksi se tuli tilaamieni ilmaiskirjojen mukana, muuten ois voinut jäädä lukematta. Nyt mulle onkin melkein kaikki Maggien Shaynen kirjat tulossa, vaikka ensin en ollut varma aionko niitä lukea.

  Veren viemät -sarja ei mulle kolahtanut ollenkaan ja Susan Krinardilta oon lukenut vain Pimeän kuun. Aluksi se oli ihan mielenkiintoinen, mutta loppua kohden aloin kyllästyä. Uusinta Rauta-sarjaa en vielä ole aloittanut, mutta eka osa odottaa jo hyllyssä.

  Nyt kun alkaa olla iso osa Nocturne-kirjoista luettu niin liityin ihan tilaajaksi. Toivottavasti kirjojen julkaisu vielä jatkuu, vaikka ilmestymistahti hidastui! Koukussa ollaan. ;)

  VastaaPoista
 12. tara, kysyin myös asiasta Harlequinilta, mutta minulle vastattiin, että Manalan valtiaat jatkuu vasta vuonna 2013. Harmi! Sen sijaan Showalterilta alkaa toinen sarja, jonka ensimmäinen osa tulee heinäkuussa.

  Princess Silver Rain, hauska kuulla sinunkin mielipiteitäsi! :) Tosi monesta sarjasta ollaa samaa mieltä. Mullakin tuo Rauta odottaa vielä, mutta varmaan viikonloppuna luen sen, kun seuraavakin osa on jo tullut. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti