Siirry pääsisältöön

Hyvää syntymäpäivää, professori Tolkien!

Tänään on kulunut 120 vuotta  J. R. R. Tolkienin syntymästä. Ajattelin juhlistaa päivää vaikka lukemalla jälleen kerran Hobitin, teoksen josta kaikki alkoi. Tolkienin kirjoista on minulle kuitenkin rakkain Taru sormusten herrasta, joka on muuttanut koko länsimaista käsitystä fantasiakirjallisuudesta.


Jos haluaa nostaa maljan professori Tolkienille, voi tehdä sen joko omassa seurassaan tai esimerkiksi yhdessä Suomen Tolkien-seuralaisten kanssa Tampereella Panimoravintola Plevnassa ja Helsingissä Oluthuone Kaislassa klo 23 tänä iltana. Hyvää syntymäpäivää!

Mitä mieltä olette Tolkienin vaikutuksesta fantasiakirjallisuuteen? Oletteko lukeneet hänen kirjoja? Mikä niistä on mielestänne tärkein – vai onko mikään?

Kommentit

  1. No hyvänen, nostelen täällä nyt sitten kahvikuppia hänelle.

    Minun on pitkään pitänyt lukea Hobitti uudestaan. Ja varmaan se Sormusten herrakin vielä joskus.

    Tolkienin vaikutusta fantasiakirjallisuuteen tuskin voi kyllä kiistää. Mitä tässä nyt muistelee teiniaikoja, jolloin luki käytännössä vain fantasiaa, niin kyllähnä sitä.. En nyt osaa eritellä, mutta, tiedäthän. :)

    Kiitos kun muistutit tästä.

    VastaaPoista
  2. Linnea, tiedän kyllä :D

    Kannattaa muuten ehdottomasti lukea Hobitti nyt ennen kuin saavat sen leffan valmiiksi, koska siinä menee sitten monta vuotta, ennen kuin saa sen leffan työnnettyä pois mielestään kirjaa lukiessa. :)

    VastaaPoista
  3. Tämähän oli hauska tieto aamuun! Kippis, Tolkienille. :)

    Fantasiaa kirjoittavana joudun hieman nolona myöntämään, että TSH:ta en saanut koskaan luettua loppuun enkä ole myöhemmin edes yrittänyt. Hobitista sen sijaan pidän hurjasti ja olen sen pariin kertaan lukenut. Odotan elokuvaa!

    VastaaPoista
  4. TSH oli aivan huikea lukukokemus teininä 1980-luvun alussa, kun siitä ei oikeastaan missään puhuttu mitään, leffabuumista nyt puhumattakaan. Tolkien on tavallaan koko fantasiagenren isä, jos minulta kysytään. TSH:ssa ja siihen kuuluvissa Hobitissa ja Silmarillionissa on jo kaikki, jota sitten muut ovat varioineet kuka paremmin, kuka hieman heikommin. Että näin. Ajattelen minä. Malja Tolkienille!

    VastaaPoista
  5. voi pappa Tolkien, malja syntymällesi.

    Tolkien on varmaan mulle aina ja iäti tärkein kirjailija. nykyään luen harvemmin kirjoja enää uudestaan, mutta Tolkieniin tulee välillä tarve palata. se tuntuu melkein fyysiseltä tarpeelta.

    olin itse asiassa ajatellut aloittaa (sattumalta juuri tänään) Hobitin tyttären kanssa. ei kai tuo siitä vielä paljon ymmärrä, mutta minä saan lukea sen ääneen - voiko parempaa ollakaan?

    VastaaPoista
  6. Olen sillä lailla outo, että en ole lukenut TSH:a, Hobitin kylläkin enkä sitäkään fanita syvästi, mutta rakastan Humphrey Carpenterin Tolkien-elämäkertaa ja minulla on tuo sama Tolkienin kirjeistä tehty kirja hyllyssä kuin sinullakin :).

    VastaaPoista
  7. Hyvä huomio postata tasavuosien kunniaksi. Itse olen JRRT:ltä lukenut trilogian, Lohikäärmevuoren ja Silmarillonin ja uskoisin, että vaikutus on ollut suuri.

    VastaaPoista
  8. Tolkien on suuri idolini ja Taru sormusten herrasta on tullut luettua useampaankin kertaa... aina yhtä upea. Hobittikin on mahtava, vaikka vähän erilainen. FIlmiä en oikein odota sillä TSH filmatisointi ei minua pahemmin miellyttänyt. Kirjassa kun on niin paljon enemmän...

    VastaaPoista
  9. Muistan kun isäni yritti lukea minule lapsena Sormusten herraa (hiukan raakoja kohtia sensuroiden), mutta koska siinä ei ollut kuvia, niin en jaksanut innostua. Vasta teini-iällä nappasin kirjan hyllystä käsiini ja hurahdin. Isäni on minulle Tolkien ekspertti, hän on lukenut TSH:n valehtelematta parikymmentä kertaa elämänsä aikana.

    Tolkienin vaikutuksen fantasia genressä kyllä huomaa hyvin selkeästi kaikkialla. Mutta hän kehitteli niin loistavan maailman niin täynnä monia rotuja, että on vaikea olla ottamatta siitä vaikutteita tai lyömään sitä laudalta.

    Haaveilen, että jaksaisin joskus lukea Silmarillionin ja Kesken eräisten tarujen kirjan.

    VastaaPoista
  10. Tolkien on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen minuunkin. Hobbittin lukemisesta on jo aikaa ja tarkoituksena olisikin lukea se uudelleen ennen ensimmäistä Hobbit-leffaa. Tällä kertaa taidan lukea kirjan kuitenkin englanniksi.

    VastaaPoista
  11. Olen lukenut Tolkienin teoksista vain Hobitin ja Sormuksen ritarit. Olen nähnyt Taru Sormusten herrasta -trilogian niin monta kertaa, etten jotenkin jaksa tarttua kirjasarjaan - vaikka pitäisi! Uskon ja luotan siihen, että joku päivä, kun elokuvien muisto on hieman laantunut, tartun kirjoihinkin. Hänen teoksiaan meillä kyllä on hyllyssä yksi jos toinenkin ja Tolkien on mieheni suosikkikirjailija.

    VastaaPoista
  12. Kyllä se Tolkien on ollut allekirjoitaneelle aikamoinen lähtöpiste fantasiakirjallisuudelle. Ylittämätön? En tiedä.

    Kuitenkin ennen joulukuuta pitää Hobbitti lukea uudestaan..

    http://www.youtube.com/watch?v=G0k3kHtyoqc

    VastaaPoista
  13. On ollut tosi ilo lukea kommenttejanne. :) Mullekin Tolkien on todella tärkeä kirjailija, joka aikoineen aiheutti fantasiakirjoihin ihastumiseni. En ole vielä ainakaan löytänyt ketään, joka olisi Tolkienin ylitänyt ja epäilen kyllä, ettei sellaista tulekaan.

    Päätin tällä kertaa lukea tuon Janssonin kuvittaman Hobitin, vaikka se tuntuu kyllä jotenkin väärältä. :D

    Hobitin traileria on tullut katseltua jo aika monta kertaa. :D

    VastaaPoista
  14. Täälläkin on Hobitti-traileria katsottu jo useamman kerran. ;)

    Tämä on nyt todella noloa, mutta senkin uhalla, että menetän totaalisesti kasvoni fantasiakirjallisuuden ystävänä, tunnustan etten ole lukenut yhtäkään Tolkienia. Tai siis olen kyllä aloittanut TSH-kirjan kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla jäi kesken (viimeksi sivullle 140, jossa kirjanmerkki edelleen surullisena seisoo...).

    TSH-leffoista pidin kuin hullu puurosta ja olen vakuuttunut, että vielä tuon kirjankin selätän! :) Ehkä minulle paras ratkaisu olisi lukea kyseinen tiiliskivi kolmessa osassa, niin ei tunnu niin ylivoimaiselta urakalta psykologisesti.

    Ystäväni ehdotti, että Tolkieniin tutustuminen kannattaisi aloittaa Hobitista ja Silmarillionista (joka on hänen mielestään parempi kuin TSH!). Mitä mieltä sinä marjis olet, mistä Tolkienista aloittaisin, kun ei tuo TSH ole oikein ottanut tulta alleen?

    VastaaPoista
  15. sinidean, ei kannata huolestua, kyllä se vielä ehdit! :D Aloita vaikka Hobitista, se on tosi eritlainen kuin TSH. Silmarillionia en suosittelisi heti, sillä se on vähän kuin raamattua lukisi. Sen sijaan voisit kokeilla Hurini lasten tarinoita. Minäkin pidän tosi paljon SIlmarillionista, mutta se on tosiaan TSH:ta hevimpää kamaa. :D

    VastaaPoista
  16. Kiitos paljon vastauksesta (ja kannustuksesta), marjis! Juu ehken sitten Silmarillionista aloita kuitenkaan, kun tuota Raamattu-osastoa välttelen ainakin tällä hetkellä. ;) Hobitti nyt olisi muutenkin ajankohtainen, joten aloittanen sitten sillä ja sen jälkeen siirtynen Hurinin lapsiin. Jei, sotasuunnitelma Tolkienin kesyttämiseksi on valmis! :)

    VastaaPoista
  17. Sinidean, odotan blogiarvioitasi! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti