Siirry pääsisältöön

Julie Kagawa: Rautakuningas – Rauta-saaga 1

Mitä tulee, kun yhdistää Liisaa ihmemaassa, Narniaa ja Twilightia keitokseksi, jonka maustaa vielä Kesäyön unelmalla? Siitä syntyy oikein maukas kirja, eli Rautakuningas, joka aloittaa Julie Kagawan Rauta-saagan.

Rautakuningas kertoo Meghanista, syrjäkylillä asuvasta tytöstä, jonka pikkuveli yhtenä päivää katoaa. Tytön on astuttava maailmaan, jonka hän luuli kuuluvan vain satuihin. Mikämikässä hän joutuu kohtaamaan oikuttelevia haltijoita, julmia hirviöitä ja monenlaisia vaaroja. Yksi vaaroista on talvihovin jäinen ja kostonhimoinen prinssi, joka kuitenkin saa Meghanin sydämen sykkimään nopeammin.

Tämä kirja on aika erilainen kuin Nocturne-sarjan aiemmat kirjat. Rautakuningas onkin alunperin julkaistu Harlequin Teen -sarjassa, joten kohderyhmä on selvästi nuorempi. Romantiikkaa tässä kirjassa ei vielä ollut ihan Twilightin mitalla, mutta kyllä tässä selvästi kudottiin kolmiodraamaa ja romanttista jännitettä niin paljon, että vampyyriromantiikan fanit voivat hypätä suoraan tähän sarjaan.

Itse kirjan tarina on yllättävän oivaltava ja hauskakin. Vaikka Rautakuninkaalla on esikuvansa, se ei sorru kliseisiin vaan rakentaa vankkaa pohjaa kirjasarjalle. Minä nautin erityisen paljon pienistä viittauksista juuri Narniaan, vaikka tämän kirjan satyyreihin ei todellakaan halua törmätä ainakaan yksinään. Vaatekaappi on kuitenkin oiva tie toiseen maailmaan myös Rautakuninkaassa.

Kirjassa on paljon kiehtovia yksityiskohtia, jotka luovat siihen omaleimaisuutta. Myös lainauksia muista kirjoista on käytetty taitavasti. Suosikkihahmokseni nousi ehdottomasti Grimalkin-kissa, joka putkahtaa tarinaan kuin ihmemaassa konsanaan. Tämä persoonallinen kissa on juuri niin omahyväinen, juonikas ja itsetyytyväinen kuin tarinoiden kissat vain voivat olla. Se myös valloitti minut täysin.

Rautakuningas on viihdyttävä ja vauhdikas tarina, joka ei kuitenkaan ihan kokonaan saanut päätäni pyörälle. Tämä nousee silti kolmen kärkeen Nocturne-sarjassa. Seuraava osa on siis luettava mahdollisimman pian, ja Rautatytär onkin jo ehtinyt ilmestyä. Suosittelen sarjaa pehmeämmän romantiikan ystäville, jos sadut ja jännitys kiehtovat. Ja ehdottomasti myös vähän nuoremmalle lukijakunnalle!

Kirjasta löytyy arvio myös blogeissa Jos vaikka lukisi ja Luettuja maailmoja.

Lukunäyte sivulta 102–103:
Suoraan edessäni, alle kahden metsin päässä, lautasenpyöreät silmät avautuivat tyhjästä, ja sitten tuijotin valtavan harmaan kissan kasvoihin.
– No niin, se kehräsi ja katseli minua raukeilla keltaisilla silmillään. Sen turkki oli pitkä ja hienoinen ja maastoutui täydellisesti puuhun ja koko maisemaan. – Näetkö minut nyt?
– Sinä olet kissa, minä töksäytin typerästi, ja kissa oikeasti kohotti toista kulmaansa minulle.

Rautakuningas Harlequinin sivuilla.

Kagawa, Julie: Rautakuningas – Rauta-saaga 1 (The Iron King, 2010). 398 sivua. Suomentanut: Eeva Parviainen. Harlequin, 2011.

Kommentit

 1. Tämä ja seuraava osakin jo, odottavat hyllyssä lukemista, joten en hirveän tarkasti uskaltanut lukea postausta. Sen verran kuitenkin että pitääpä nopsasti lukaista nuo pari kirjaston kirjaa alta pois niin pääsisi näihin tutustumaan..

  VastaaPoista
 2. Mulla on sama varovainen lukutaktiikka, jos en ole itse vielä kirjaa lukenut ja olen kuitenkin piakkoin siihen tarttumassa. Kiva sitten kuulla, mitä sinä pidät tästä. :)

  VastaaPoista
 3. Kattelin tätä kaupassa jokin aika sitten, mutta luotin siihen että kyllä täältä saa lukea tästä enemmän. :) En olis kyllä päälle päin arvannut että on vähän nuoremmille suunnattu!

  VastaaPoista
 4. Salla, tämä sopii aika monen ikäisille. Siinä on kiva sadun tunnelma :)

  VastaaPoista
 5. Kuulostaapa kiinnostavalta. Satumaailmasta ammentaminen uudempiin kirjoihin on minusta kiinnostavaa ja tässä se on ilmeisesti toteutettu aika hyvin.

  Persoonalliset itsetyytyväiset kissat ovat kyllä oma lajinsa, yleensä hyvin viehättäviä. :)

  VastaaPoista
 6. Kirjat saavat aina minulta isoja plussia, jos niissä on persoonallisia eläimiä. :) Mutta kyllä kirja oli muutenkin hyvä. :D

  VastaaPoista
 7. Tää pääsikin heti mun lukulistalle (jossa muuten on aika monta kirjaa jotka oon löytäny tästä blogista)! :D

  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkistä! Tämä näyttää varsin kiinnostavalta.

  VastaaPoista
 9. Linda, mahtava kuulla! Toivottavasti tykkäät tästäkin! :)

  Nafisan, odotan, koska tulee arvioisi kirjasta! :)

  VastaaPoista
 10. Olen itse lukenut kirjan. Se on ihan mahtava!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on nyt luvussa sarjan neljäs osa, Rautaritari. En ole ihan vielä innoissani, mutta olen vasta kirjan alussa. Saa nähdä miten se etenee. :)

   Poista
  2. Kolmas osa, eikö? Koska eihän tuosta neljää osaa ole???????

   Poista
 11. Tämä nousi ehdottomasti minun, jo yli kolmea kymmentä käyvän äidin suosikiksi. Aivan ihastuttava kirja! Minussa asuu sen verran romantikkoa, että rakastuin tähän kirjaan :).

  Tikrulle huom.: sarjaan kuuluu neljä kirjaa, joista kaikki on suomennettu. Sekä lukuisia pienempiä pätkiä: http://www.goodreads.com/series/47329-the-iron-fey

  VastaaPoista
 12. Hmm... Muutama päivä sitten luin jostain tästä kirjasta, mutta ajattelin sen olevan huono, joten en raaskinut edes yrittää etsiä siitä sen kummemmin tietoa. Jotenkin päädyin kuitenkin blogiisi ja arvostelusi herätti mielenkiinnon. Ehkäpä uskaltaisinkin kokeilla tätä...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti