Siirry pääsisältöön

Hankinnassa e-kirjojen lukulaite – mutta millainen?

Minun on alkanut kovasti tehdä mieli e-kirjojen lukulaitetta. Varastossa odottelee yksi e-kirjan arvostelukappale lukemista ja monet oppikirjoistakin saa jo sähköisessä muodossa. Tarkoitukseni oli lainata kirjastosta lukulaite ja testailla sitä, mutta nyt on tullut mieleen, että ostaisin sellaisen kuitenkin jo itselleni. Mutta sitten tuleekin pulma, eli mitä kannattaa ostaa ja miksi.

Haluaisin ehdottomasti E ink -näytön, mutta muita vaatimuksia minulla ei oikein ole. En tarvitse uutta tietokonetta, joten iPad tuntuu turhan tuhdilta kapistukselta. Eikä siinä ole sitä sopivaa näyttöäkään. Kindle minua kiinnostaisi eniten, mutta toisaalta en ole kuullut käyttökokemuksia muista lukulaitteista.

Käännynkin nyt viisaampien puoleen, eli kysyn teiltä. Onko teillä kokemuksia lukulaitteista? Tiedän, että aika monella kirjabloggarilla ainakin on, joten kertokaa ihmeessä laitteenne hyvät ja huonot puolet. Mitä ostaisitte nyt, jos vasta hankkisitte lukulaitetta? Oletteko tyytyväisiä e-kirjojen valikoimaan? Onko ostaminen helppoa?

Kommentit

  1. No minäpä vastaan, kun seison ns. e-kirja tulessa. :)

    Sain ensimmäisen lukijani reilu vuosi sitten joululahjaksi. Se oli hyvä laite, kunnes... siitä levisi käyttis n. 9 kuukaudessa. Olin hävittänyt kuittini, joten susille meni.

    Toisen ostin nyt marraskuussa ja siihen tuli näyttövika kuukauden sisällä ja se on vielä takuukorjauksessa. Eli jos ostat laitteen, niin pidä takuukuitti tallessa! Kannattaa ehkä myös mainita, että minulla on äärimmäisen huono laitekarma. Suurin osa kaikista hankkimistani laitteista hajoaa viimeistään vuoden kuluttua käyttöönotosta ;)

    Itselläni on siis käytössä nyt satasen lukulaite kuin Cybook Opus (http://www.suomalainen.com/fi/E-kirjat/Lukulaitteet/Lukulaite-Bookeen-Cybook-Opus-musta-sku-P548413). Se on kivan kevyt ja pieni, mutta ehkä liiankin. Haluan näytölle enemmän tekstiä! Muutoinhan se on niin perusvehje kuin vain voi olla.

    Äidilleni ostin joululahjaksi tämän: http://www.suomalainen.com/fi/E-kirjat/Lukulaitteet/Lukulaite-Sony-e-Reader-Touch-Edition-PRS-650-sku-P548416 ja siihen päätyisin nyt, jos uuden hankkisin. On nimittäin kosketusnäytöllinen ja näyttö on juuri sopiva. :)

    Helppokäyttöisyys? No se vähän riippuu siitä kuka istuu tuolilla. DRM-suojauksien takia, koneelle on asennettava Adobe Digital Editions ohjelma ja tiedostot on vietävä sen kautta lukulaitteelle. Muutoin minulla ei ole ollut ongelmia. Äidilleni opetin kirjan oston Elisa Kirjan kautta ja muutaman kerran jälkeen, homma oli pihvi. :)

    VastaaPoista
  2. Minulla ei ole varsinaisesti lukulaitetta vaan älypuhelin, jota käytän lukulaitteena Elisa Kirjan kautta. Olen ollut tyytyväinen, tosin en e-kirjojen hc-käyttäjä olekaan, vaan kuuntelen äänikirjoja ja silloin on kätevää, kun erillistä laitetta ei tarvitse kuljettaa mukana. Ja puhelin on mukavan pienikin esim. lenkillä. Mutta jos lukisin enemmän e-kirjoja, päätyisin varmastikin johonkin lukulaitteeseen, vaikka puhelimeni taso minulle nyt riittää mainiosti.

    Itse olen käyttänyt ainoastaan tuota Elisan palvelua ja se on ainakin todella helppokäyttöinen.

    VastaaPoista
  3. Minä ihastelin joululomalla siskon hankkimaa Kobo Touchia (www.kobo.com - saatavilla esim. Play.comista). Kevyt, kaunis, helppokäyttöinen jne... Ihan varmasti tulen itse tilaamaan sellaisen tässä lähiaikoina. Toistaiseksi on kuulemma pelittänyt ihan hyvin (>1kk ;-) Englanniksi lukeville tarjolla vielä Kobon mahtava kirjavalikoima ilmaisia ja maksullisia ekirjoja, mutta muidenkin palvelujen kirjoja saa luettua...

    VastaaPoista
  4. Minuakin kiinnostavat nämä suositukset. Olin jo lupaillut itselleni Kindleä joululahjaksi, mutten vieläkään ole hankkinut mitään. Hannan ja Anni.m:n suosituksista Kindle on jäänyt mieleen.

    VastaaPoista
  5. Ajattelin ennen, että en kyllä osta mitään lukulaitetta. Olen lukenut e-kirjoja reilusti 90-luvulta asti, varmaan satoja, mutta tietokoneelta PDF:inä (ja nyt muutaman selaimen Kindle Readerilla, kun sai ilmaiseksi muutamia hyviä kirjoja). Matkoilla e-kirjanlukijana on toiminut netbook, joka pitää kuitenkin olla muutenkin matkassa.

    Lähiaikoina Kindle on kyllä alkanut himottaa, siinä on monenlaisia hauskoja ominaisuuksia. Mutta Amazon on niin läpipaska firma (niin etiikan kuin asiakaspalvelun, tai lähinnä sen täydellisen puutteen, takia), että ei yhtään huvittaisi tukea sitä. Sonyakaan en kyllä ikimaailmassa haluaisi tukea. (Onhan niitä runsaasti vaihtoehtoja noille toki.)

    VastaaPoista
  6. Anne, kiitos perusteellisesta raportista! :) Vaikuttaa tosiaan siltä, että sulla on huono laitekarma, tai sitten nuo lukulaitteet vain hajoavat käsiin. :D Tuollainen kosketusnäytöllinen laite vaikuttaa hyvältä, eli kosketusnäyttö taitaa olla yksi uusista vaatimuksistani!

    Amma, älypuhelin olisi myös yksi hyvä vaihtoehto juuri tuon helppouden takia. Ja puhelin on aina mukana, joten kirjatkin kulkisivat siinä samassa. Näyttö niissä on kuitenkin turhan pieni. :)

    Minna, kiitos Kobo-vinkistä! Kävin katselemassa sivuilla, eivätkä hinnat olleet lainkaan pahoja. :)

    Salla, samoista blogeista minäkin olen Kindlestä lukenut, ja sitten alkanut sellaista hamuta itsellekin. Uskon, että tämän vuoden aikana lukulaitteen tulen hankkimaan.

    Maija, oletpa sinnikäs lukija, kun näytöltä jaksat lukea. :) Mun silmät kuivuvat työpäivän aikana niin paljon, ettei hirveästi huvita enää vapaa-ajalla näyttöä tuijotella. :D

    Olen tilannut Amazonilta vain kirjoja ja niiden kanssa ei ole ollut koskaan mitään ongelmia, joten ei ole tullut huonoja kokemuksiakaan. Tästä lukulaitteesta googletellessani törmäsin yhteen blogiin, jonka kirjoittajalla oli ollut hirveästi ongelmia Amazionin kanssa just lukulaitetta tilatessaan...

    VastaaPoista
  7. Minun ei varmaan kannata suositella iPadia, kun olet jo todennut että se on liian järeä laite käyttötarpeeseen nähden =) Mutta jos sitä päädyt jostain syystä harkitsemaan, se kyllä toimii oikein hyvin myös lukulaitteena.

    VastaaPoista
  8. Meidän taloudessa on ollut Kindle jo muutaman vuoden ja hyvin pelittää edelleen. Mies on lähinnä sitä käyttänyt, koska itse suosin paperikirjoja. Tosin nyt luen elämäni ekaa kirjaa Kindlen kautta ennakkoluuloistani huolimatta ja ihan miehen mieliksi. ;) Nopeasti tuohon tottui, on hyvä lukea ja helppokäyttöinen.

    Amazonin kanssa ei ole koskaan ollut ongelmia ja aika paljon ja usein sieltä tilailen. Kannattaa tsekata aina myyjän taustatiedot ja lukea kommentit liittyen toimitukseen jne. ennen kuin tilaa. Tosin usein Kindle-versio kirjasta maksaa enemmän kuin paperpack, jokseenkin hassua. Ja täällähän kirjat saa lähes aina postimaksutta.

    VastaaPoista
  9. Komppaan Booksya vaikka minulla ei kyllä edes kokemuksia muista lukulaitteista ole. Tosin, eipä Applekaan paljon eettisyydellä tuulettele, tunnetuimpien merkkien kanssa tuntuu olevan vähän syteen tai saveen tai sitten kauheuksia ei ole vielä vaan ole kaivettu esiin :/.

    VastaaPoista
  10. Kindleä olen käyttänyt puolitoista vuotta. Älypuhelinta/iPadia en pysty lukemiseen käyttämään, näyttö väsyttää silmiä liikaa. Kindle on parempi myös akkunsa osalta, joka kestää aktiivikäytössäkin pari viikkoa.

    Amazonin kanssa ei ole ollut koskaan ongelmia, ja kirjojen hinnat ovat todellakin kohdallaan verrattuna suomalaisten kustantamojen onnettomaan digitalisoitumisyritykseen.

    Kuten Elegia mainitsi, kannattaa lukea kirjan arvosteluja ja teknisiä tietoja, laajassa valikoimassa on liikkeellä "huijauksia" suosittujen nimikkeiden kohdalla. Esimerkiksi Keatingin runoja ostaessani päädyinkin hankkimaan jonkun hutaistun analyysin, joka oli otsikoitu niin, että nopeasti vilkaistuna luulee ostavansa aitoa tavaraa.

    Valikoima on hyvä, joskin aivan kaikkia etsimiäni kirjoja ei ole löytynyt - digisopimukset puuttuvat.

    Suomalaisia kirjoja siellä ei ole, mutta tekijänoikeudettomia (vanhoja) löytyy Project Gutenbergin nettisivuilta.

    Paras lukukeksintö sitten lukulampun. En voisi enää elää ilman.

    paperikirjasta kaipaan selattavuutta, jota esimerkiksi paksujen tietokirjojen kohdalla arvostan, kun en jaksa lukea koko opusta vaan paloja sieltä täältä.

    VastaaPoista
  11. Minusta taas tietokoneen näytöltä on melkein kivempi lukea kuin paperilta. Kärsin näköhäiriöistä ja koneella voi tarvittaessa pistää tekstin tosi isoksi. Tämän voisi tietenkin(?) tehdä myös lukulaitteella. Vähän aikaa sitten tilasin netistä yhden kirjan, jonka fontti on niin pientä, etten tiedä pystynkö lukemaan sitä!

    Ei minulta Amazonista tilattaessa ole koskaan ollut ongelmia. Mutta koetapa myydä siellä kirjoja, niin "asiakaspalvelu" on kuin Monty Python -sketsi. Lomake ei toimi, FAQ sanoo, että mailaa tähän osoitteeseen, sieltä tulee maili, että osoite ei ole käytössä, mailaa osoitteeseen X, joka ei toimi. Jne.

    Lisäksi Amazon on syrjinyt tosi törkeästi mm. homoseksuaalisuutta käsitteleviä kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.amazon.com/Gay-Lesbian-Books/b?ie=UTF8&node=301889

      Poista
  12. Kobolla muuten saa tekstin koonkin määriteltyä ihan itse ruudulle... Niin, ja mainitsinko jo että siinä on sanakirja, facebook mahdollisuudet... Lisäksi Kobolta saa desktop reader sovelluksen ilmaiseksi (testaan parhaillaan)

    Huono puoli Kobossa on itse asiassa saatavuus. Play.com ei lähetäkään elektroniikkaa Suomeen (kyllä, olin jo tilaamassa... ), Fnacilta saisi Ranskasta, mutta hinta nousee...

    Amazonia kartan kuin ruttoa. En vaan jotenkin pääse sinuiksi heidän ostoprosessinsa kanssa.

    VastaaPoista
  13. Mulla on Kindle ja olen ollut siihen ihan tyytyväinen. Sähkökirjoihin noin muuten en ole mitenkään hullaantunut, mutten niitä vastustakaan. Pidän painetuista kirjoista enemmän, mutta käytännön syistä luen ihan mielelläni ja sujuvasti sähkökirjaakin (luen ihan mielelläni myös näytöltä, sillä silmäni eivät tunnu siihen väsyvän, mutta läppäriä on hankala kuljettaa mukana jne.).

    Kindlessä on harmittanut lähinnä se, että kun luen usein pdf-tiedostoja, ne muotoutuvat usein hassuiksi lukulaitteelle. Tässä iPad olisi hyvä, vaikken muuten sen hankkimista harkitse. Siis Kindlelle saa aika helposti muunnettua pdf-tiedostot näytölle sopiviksi, mutta teksti saattaa olla aika yhtä pötköä, väleissään tiedoston joka sivulla toistuvat ylä- ja alaviitteet... No, siihenkin tottuu, ja jos lukisi lähinnä oikeita e-kirjoja, eikä hajanaisia vedostiedostoja, tätäkään ongelmaa ei olisi. :)

    Amazonin tukeminen ei välttämättä ole eettisintä, mutta minulla on yleensä kaikki toiminut sitä kautta hyvin. Etenkin Kindlen tilaus, kun se saapui parissa päivässä kotiovelle. Kirjat/dvd:t ovat joskus viipyneet hieman ilmoitettua kauemmin, mutta ehkä yhdellä kerralla kymmenestä.

    Tuota Koboa olen kuullut muuallakin kehuttavan, mutta omia kokemuksia ei ole.

    VastaaPoista
  14. Lähes kaikki PDF-muotoiset ns. ilmaiskirjat ovat näyttäneet oudoilta muissakin lukijoissa kuin Kindlessä. Ne tekevät lukemisesta kökömpää... mutta ilmaiselta ei kai voi enempää vaatiakaan. Jos mahdollista ostan siis oikean kappaleen, joka on ehkä käyty lävitse ennen kuin se on pistetty markkinoille. :)

    VastaaPoista
  15. Minä tarkoitin työtiedostoja (kirjoja), jotka tulevat pdf-muodossa. Kirjoja itse hankkiville suosittelen ehdottomasti oikeaa e-kirjamuotoa.

    VastaaPoista
  16. Jes! Olen erittäin kiitollinen tästä keskustelusta ja hyvistä huomioista, joita tänne on tuotu. Vieläkään en ole tehnyt mitään ratkaisua asian suhteen, joten lisäkommentit ovat erittäin tervetulleita! :)

    Booksy, olen vähän testaillut tuota iPadia, eikä se ole hullumpi kapistus, mutta ehkä sitten, kun tarvitsen uuden koneen itselleni. :)

    Tessa, mulla on töissä macci ja tykkään kyllä siitä enemmän kuin PC:stä, joten iPad olisi silläkin tavalla ihan ok vaihtehto. Eettisyyskysymykset ovatkin tosiaan sitten asia erikseen. :/

    Jussi, kiitos käyttökokemuksistasi! :) Saako siis Amazonin kautta otettua myös e-kirjoja eri kauppiailta? Luulin, että se toimii vain paperikirjojen kanssa. Katselin Amazonin ilmaista valikoimaa, ja olihan siellä aika paljon mielenkiintoisia kirjavanhuksia. :)

    Maija, varsinkin pokkareissa on kyllä joskus hirvittävän pientä tekstiä. Olen ymmärtänyt, että tuo tekstikoon muuttaminen olisi aika perustoiminto lukulaitteissa. Se helpottaa kyllä paljon elämää. :)

    Amazonissa myyminen kuulostaa täydelliseltä farssilta... Huh! En myöskään tiennyt tuota syrjimisasiaa. Siitä saisi muuten mielenkiintoisen jutun aikaiseksi!

    Minna, kerro ihmeessä, jos saat sen Kobon ostettua! Odotan myös täydellistä käyttöraporttia. ;) Mä olen sellainen jahkailija, etten varmaan kovin nopeasti saa omaa lukulaitettani tilattua. :D

    Karoliina, tuota PDF-ongelmaa olen kuullut muidenkin työssään niitä paljon lukevien valittavan. Toisaalta jos vaihtoehtona on printattu vedos, niin kyllä minäkin sen lukulaitten valitsisin, vaikka se jotain sekoittaisikin. Minä tuskin kuitenkaan tulen PDF-tiedostoja ainkaan kovin paljoa lukemaan, joten ehkä se ei haittaisi niin... Ja kuten sanoit, siihenkin tottuu. :D

    Anne, aivan totta! :) Mutta olisi kyllä kätevä, jos saisivat PDF:t ja lukulaitteet keskustelmaan jotenkin vähän paremmin keskenään.

    VastaaPoista
  17. Mä testasin sellaista kirjaston laitetta pari vuotta sitten. Se oli mielestäni ihan hyvä e-kirja-käytössä. En vaan muista, että mikä sen laitteen merkki oli.

    Mä luin jotain Project Gutenbergistä löytämiäni kirjoja ja se onkin ihan hyvä paikka löytää erikielisiä klassikoita (myös suomeksi ihan hyvä valikoima). Lisäksi olen lukenut tietokoneella jotain pdf-muodossa olevia. E-kirjojen ostamista en ole kokeillut, koska ostan mielummin samalla rahalla oikean kirjan.

    Kirjavinkit.fi:ssä on aika perusteellinen analyysi yhdestä laitteesta: http://www.kirjavinkit.fi/kirjavinkit/sony-reader-touch-edition/

    VastaaPoista
  18. Velma, kiitos linkkivinkistä! :) Vanhoja kirjoja voisi tulla luettua enemmän, jos ne kulkisivat siellä lukulaitteessa mukana. Tai sitten vaan yritän vakuuttaa itselleni, että lukulaite on hyvä ja sivistävä ostos. :D

    VastaaPoista
  19. Marjis, Amazonin kirjakauppa on nimenomaan ainoa paikka mistä Kindleen voi ostaa kirjoja, ilmaisia voit ottaa vaikka mistä, pdf:iä, doc-tiedostoja jne kanssa.

    Se Amazonin kauppa toimii kuin ajatus. Kerran syötät luottokortin tiedot sinne, niin voit joko tietokoneelta selata kauppaa ja klikkailla kirjoja jotka sitten parin minuutin päästä ilmestyvät Kindleesi, tai sitten voit selata kauppaa Kindlen kautta... Ja jos sinulla on itselläsi joku pdf tai epub, html tai muu Kindlen tukema muoto, niin jos lähetät sen omanimi@kindle.com, tulee sekin automaattisesti Kindleesi.

    Aika myyntipuhe, mutta olen niin tyytyväinen tuohon...

    VastaaPoista
  20. Jussi, helppoa kuin heinänteko siis tuo e-kirjojenkin ostaminen. Vähän ehkä liinakin... :D

    VastaaPoista
  21. Teen usein omia merkintöjä ja alleviivauksia kirjoihin, joita luen. Onko tämä mahdollista lukulaitteilla? En ole löytänyt mistään tätä tietoa. Kiitos jo etukäteen vastauksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Takku! Alleviivaus/merkitseminen onnistuu oikein näppärästi parilla näpsäytyksellä. Samalla ne merkityt kohdat muodostavat oman hakemistonsa. Amazonilta ostetuissa kirjoissa saa näkyviin myös, mitä kohtia muut ovat allekirjoittaneet. Esimerkiksi Austeneissa on satoja alleviivauksia joissain lauseissa. :D Merkittyihin kohtiin voi myös kirjoittaa omia muistiinpanoja, joihin pääsee parilla klikkauksella käsiksi. :)

      Poista
  22. Mistä ihmeestä tämä seksuaalinen syrjintä väite on peräisin? Amazonin verrkokaupassa on kokonainen osio homoseksuaalisuutta käsitteleviä teoksia varten, jossa on yli 40 000 kirjaa aiheesta!

    (http://www.amazon.com/Gay-Lesbian-Books/b?ie=UTF8&node=301889)

    VastaaPoista
  23. Minä tilasin Play.comista Kobo Minin, satkun maksoi. Kivan pieni ja kätevä laite jossa 5" näyttö. Pienenä puutteena ettei näyttö kääntynyt vaakasuuntaiseksi joten sarjakuvien luku ei kovin hyvin onnistunut (kuvat pieniä). Laitteessa oli kosketusnäyttö (resistiivinen). Sitten laite vain lopetti toimintansa ja takuu ei toiminut... Nyt on Bookeen Cybook Opus, ihan OK peruslaite ja halpa, kuvakin kääntyy, turha vaan se asentoanturi.. kääntönappi olisi ollut parempi. Ostan vielä jonkun paremman joskus. Aikomuksena on myös alkaa kokeilemaan itse skannata paperikirjoja e-kirjoiksi, tai ainakin tekstimuotoon että voi lukea e-kirja lukurilla. Ehkä tulee hankittua tällainen kirjaskanneri:

    http://www.diybookscanner.org/

    Matteus

    VastaaPoista
  24. Pitää vielä päivittää omat kokemukset e-kirjoista. On tullut aika paljonkin hankittua e-kirjoja Elisa Kirjasta, siellä on ollut mukavasti edullisia tarjouksia e-kirjoista, tuskin olisin normaalihintaisina kovin montaa ostanutkaan.

    Vanha Cybook Opus toimii yhä mutta on enemmän varalaite. Minulla oli Sony T3 ja pidin siitä kovasti vaikka ei sekään täydellinen ollut. Sony oli kuitenkin tähän astisista paras käytettävyydeltään, mahtui mukavasti taskuun, kätevää oli että meni nukkumaan kun kannen käänsi kiinni. Sonyn kansi oli huonoa materiaalia, varsin nopeasti sen pinta rispaantui! Sony minulta tippui useamman kerran ja koitui sen kohtaloksi. Voi olla että vielä hankin Sonyn (T3 tai jos tulee T4?) Mielestäni kaikki e-kirjalukurit tarvitsisivat ranne- tai kaulahihnan mutta kiinnitystä sellaiselle ei taida yhdessäkään laitteessa olla...

    Nyt minulla on käytössä Bookeen Odyssey HD Front Light. On lähes Sonyn veroinen (ja taustavalon verran parempikin) käyttölogiikka ja säädettävyys saisivat olla paremmatkin, osin sama oli Sonyssakin. Näyttö on oikein hyvä, koko on hiukan isompi joka on hyvä ja huono asia: Saa paremmin kiinni ja mahtuu honommin taskuun. Mekaaniset sivunvaihtonäppäimet ovat makuuni, mutta on huono jos painaa vahingoss hiukankin pitämpään niin hyppää turhan monen sivun päähän ja sitten saa etsiä oikeaa lukukohtaa... Tähän löysin netistä näppärän kotelon alkuperäisen tilalle, siinä on kätevä joustohihna jonka alle voi työntää sormet, silloin ei laite lipsahda kädestä vaikka torkahtaisi tms.

    Tässä linkki mistä ostin tuon kotelon:
    http://www.miniinthebox.com/fi/mulbess-basic-nahkakotelo-peita-joustava-rannehihna-ja-kyna-bookeenin-cybook-odyssey_p1263922.html

    Matteus

    VastaaPoista
  25. Sony T3 hajosi kun putosi liian monta kertaa. Ikävä että Sony lopetti e-kirjalukulaitteiden valmistuksen, Sonyn laitteet olivat varsin hyviä! Mutta ei voi mitään. Nyt käytän Kobo Aura 6" laitetta, on myös isompi HD malli ja saman kokoinen H2O malli joka on vesitiivis (ainakin roiskevesitiivis). Aurassa on taustavalo ja kaiken kaikkiaan varsin hyvä laite. On tässäkin toimintoja jotka olis voinut paremmin toteuttaa mutta hµvä laite kuitenkin. Eniten kaipaan hyviä mekaanisia sivunvaihtonäppäimiä. Yleensäkin saisi kosketusnäytön toiminnot toimia mekaanisen menunäppäimen kautta, tulee aina silloin tällöin tahattomia toimintoja kun sormi/käsi osuu näyttöön...
    Mutta varsin suositeltava laite kuitenkin ja voi olla että se HD-malli voisi olla parempikin - huonommin vain mahtuu taskuun.

    Matteus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti