Siirry pääsisältöön

Laura Lähteenmäki: North End – Niskaan putoava taivas

Laura Lähteenmäen nimi jäi muistiini, kun hänen teoksensa Aleksandra Suuri pääsi Finlandia Junior -ehdokkaaksi. Muistan että kirjaa kehuttiin paljon. Ilahduinkin, kun huomasin, että Lähteenmäen uusin kirja sijoittuu ilmastonmuutoksen jälkeiseen tulevaisuuteen. Niskaan putoava taivas aloittaa North End -nuortenkirjasarjan.

Niskaan putoava taivas kertoo 14-vuotiaasta tytöstä, Teklasta. Hän on perheensä kanssa muuttanut juuri perimmäiseen pohjoiseen, North Endiin, keskelle jäätävää pakkasta. Ilmasto on muuttunut rajusti, joten pohjoisen kesät ovat kuumia ja talvet ennen näkemättömän kylmiä. North Endin asukkaat elävät  jatkuvassa valvonnassa ja kaikkiin poikkeuksiin suhtaudutaan karsaasti. Teklan vanhemmat ovat eronneet, mutta asuvat vuorotellen Teklan ja hänen pikkuveljensä Kaurin kanssa. Vuorojen sekaantuminen aiheuttaa sen, että sisarukset jäävät yllättäen keskenään yhdeksi viikoksi.

Vaikka Niskaan putoava taivas sijoittuukin epämääräisen tulevaisuuteen, ovat sen pohjimmaiset ajatukset kuitenkin tiukasti kiinni minkä tahansa ajan nuorten elämässä. Muutto uudelle seudulle rikkoo vanhat kaverisuhteet ja uusia on vaikea muodostaa. Huoli maailman tilasta ahdistaa ja vanhempien runsas poissaolo, eroperheen huolet sekä veljen hiljainen oireilu vaikuttavat Teklan elämään niin voimakkaasti, että tyttö päättää ottaa suuren harppauksen itsenäisyyteen – katastrofaalisin seurauksin.

Kirjan nimi on erittäin osuva, sillä tunnelma kirjassa oli pahimmillaan sellainen, että milloin tahansa voi tapahtua jotain järkyttävää. Epäonni tuntuu seuraavan henkilöitä koko ajan, ja elinkin voimakkaasti kirjassa mukana. Välillä teki mieli ravistella järkeä Teklan päähän ja välillä taas sai sydän syrjällään pelätä hänen puolestaan. Vaikka tarinan kehys onkin hiukan epäuskottava, on sen sisältö täysin todellista. Hyvin luontevia ovat myös Teklan oivallukset kirjan aikana. Kasvaminen on sidoksissa kirjan rakenteeseen, eikä putoa lukijan syliin automaattisesti.

Koin yhtenä tärkeimpänä aiheena kirjassa sen, miten helposti sitä voi rakkautta ja hyväksyntää kaivatessaan kadottaa omat mielipiteensä ja ajatuksensa. Yhtenä teemana Niskaan putoavassa taivaassa käsitellään myös kaakaontuotannon etiikkaa. Ilmaston muuttumisen jälkeen kaakaoplantaasit ovat muuttaneet Etelä-Eurooppaan, mutta työntekijöiden olot eivät ole juuri muuttuneet. Myös energiankulutus huolettaa edelleen, eivätkä lämmönlähteetkään ole kovin puhtaita.

Koska Niskaan putoavan taivaan teemat nousivat näin suuriksi, olin huolissani siitä, tulisiko kirjaan sellainen lopetus, jossa nuoret ratkaisevat kaikki ongelmat ilman vanhempien apua. Näin ei onneksi käynyt, vaan kirjan lopussa perheeseen liittyvät teemat nousivat jälleen vahvasti esiin. Minusta oli erittäin hyvä ratkaisu, että isot maailmanlaajuiset ongelmat jäivät sinne taustalle, ja Teklan itsensä aiheuttamien ongelmien ratkeaminen päätti kirjan ja soi lukijalle helpotuksen.

En saa millään mahdutettua kaikkia ajatuksiani tähän yhteen arvosteluun, joten lukekaa ihmeessä kirja itse. Suosittelen! Lisäplussaa kirjalle pakkasen ja kylmyyden kuvauksesta sekä kauniista nimistä.

Lukunäyte sivulta 28–29:
Oli hirveää olla ulkopuolinen entisestä elämästään. Ja vielä kammottavampaa oli, ettei hän ollut läsnä uudessakaan elämässään. North Endissä kukaan ei aavistanut, millainen asema hänellä oli ollut vanhassa paikassa. Kukaan ei tiennyt, että hänellä oli melkein ollut poikaystävä ja että hän oli kuulunut hälisevään, kadehdittuun kaveriporukkaan, johon hän oli aina voinut mennä mukaan ja jossa hänestä oli pidetty.
Täällä hän oli vain outo, yksinäinen etelästä tullut hiippari, joka pukeutui hameisiin ja saattoi käyttää hyvinä päivinä sävytettyä huulirasvaa.

Niskaan putoava taivas WSOY:n ja Adlibriksen sivuilla.

Lähteenmäki, Laura: North End – Niskaan putoava taivas. 258 sivua. Kansi: Pietari Posti. WSOY, 2012. ISBN: 9789510385982

Kommentit

 1. Hei Marjis olipa kiinnostavaa lukea arviotasi tästä! Minua kiinnosti tämä jo alkuvuodesta, kun katselin tulevia nuortenkirjauutuuksia. Tätä täytyy yrittää nyt bongata kirjastosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, kyllä kannattaa yrittää bongailla! Arvasin muuten, että tämä kiinnostaisi sinuakin. :)

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, nuortenkirjoja alati oppilaitten käsiin etsiessä hyvät neuvot ovat kalliit. Tähän pitääkin tutustua. Vaikuttaa aikuisenkin käteen sopivalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, ehdottomasti sopii aikuisenkin käteen. Lähteenmäki kirjoittaa hyvin. :)

   Poista
 3. Onpa kiva nähdä Laura L:n kirja blogilukijoiden käsissä. Lähteenmäki on hirmu taitava, ja vaikka Aleksandra Suuri taitaa olla ainoa, jota en ole vielä lukenut, uskallan suositella. Samoin hänen ja miehensä yhdessä kirjoittamia Salakari-kirjoja, jotka ovat sopivia noin 10-vuotiaille.

  Kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, kiitos vinkeistä! Salakarista en olekaan kuullut. :)

   Poista
 4. Kivaa, kun suomalaisetkin kirjailijat ovat alkaneet kirjoittaa näitä dystopia-teemaisia nuorten kirjoja. Pitääkin pistää lukulistalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossu, kyllä! Näitä on nyt alkanut tulla enemmäkin. Laita ihmeessä lukulistalle. :)

   Poista
 5. Sain kirjan tänään kirjastosta, uutushyllyssä leimattuna tämän päivän päivämäärällä. Kirjasta en kauheasti tiennyt, muuta kuin että on näkynyt joidenkin blogien sivuilla keikkuvan. Otin kuitenkin kiinnostuneena vastaan, etenkin kun sopii hyvin Scifi-haasteeseen. Vaikuttaa mielenkiintoiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain kirjan nyt luettua ja voin sanoa että olen hämmästyttävän paljon samaa mieltä kanssasi. Luin kirjoittamasi uudelleen saatuani oman blogipäivityksen tehtyä ja sattumalta paikoin olen jopa ihan samoin sanoin kertonut kirjasta. Ei ihan niin toimiva kirja kuin olisin toivonut, kevyt välipala kuitenkin, vaikka vaikeista ja tärkeistä asioita onkin kirjoitettu.

   Poista
  2. Nafisan, hauska kuulla ajatuksiasi kirjasta! :)

   Ja on mielenkiintoistä nähdä, miten sarja kehittyy tästä eteenpäin. Alku on ainakin ihan lupaava ja toimii itsenäisenä kirjana myös hyvin. :)

   Poista

Lähetä kommentti