Siirry pääsisältöön

Naguib Mahfouz: Palatsikatu

Egyptin-loman paras tuttavuus oli Naguib Mahfouzin Palatsikatu-kirja. En ollut kuullut Mahfouzista koskaan aikaisemmin, vaikka hän on voittanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon, vaan kirjailija löytyi ahkeran googlettelun avulla. Palatsikatu on Kairo-trilogian ensimmäinen osa ja yksinäänkin melko paksu teos. Kirjan pituus vähän pelotti minua ennakkoon, mutta kirja osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi ja helposti luettavaksi.

Kirja kertoo 1900-luvun alussa Palatsikadulla asuvasta kairolaisesta perheestä. Perheen isä on kotioloissa erittäin ankara mutta ystäviensä kanssa hän muuttuu aivan toiseksi ihmiseksi. Hän viihtyy muiden miesten kanssa pikkutunneilla juhlissa ja rakastajattariensa luona vitsaillen ja laulaen. Muulle perheelle isä on kuitenkin totaalinen auktoriteetti, jota lapset ja vaimokin pelkäävät. Perheen naiset ovat tiukasti vahdittuja ja pysyvät piilossa katseilta myös omasta halustaan.

Palatsikatu avasi minulle todella paljon Egyptin historiaa ja varsinkin ihmisten käyttäytymistä. Varsinkin isän hahmossa konkretisoituu egyptiläisen maailman kaksijakoisuus. Toisaalla vallitsee tiukka uskonnollisuus, jossa avioliiton ulkopuolisia suhteita ja alkoholia ei hyväksytä, kun taas toisaalla on löydetty keinot rajoitusten välttelyyn oman mielen mukaan.

Kairo-trilogian kaksi seuraavaa jaksoa ovat Intohimon palatsi ja Sokerikuja. Oletan että ne kertovat perheen lasten elämästä myöhemmin 1900-luvulla. Aion lukea myös ne jossain vaiheessa, sillä Palatsikuja oli sen verran mielenkiintoista luettavaa.

Lukunäyte sivulta 100: 
Totta olikin, että kauppias oli torjunut jo monta kertaa houkuttelevan avioliittotarjouksen, sillä hänen oma isänsä tarjosi varoittavan esimerkin siitä, mitä vaimojen lukumäärän lisäämisestä saattoi seurata. Hän oli ottanut uuden vaimon toisensa jälkeen ja hävittänyt siinä puuhassa omaisuutensa ja kerännyt itsellensä vain vaikeuksia. Sayydille oli jäänyt perinnöksi omaisuutta vain nimeksi, vaikka hän oli isänsä ainoa jälkeläinen. Vain kauppiaan omilla toimillaan kokoama varallisuus takasi perheelle huolettoman elämän ja soi hänelle itselleen mahdollisuuden huvitella niin paljon kuin halutti. Mitä syytä hänellä oli romuttaa ihanteellinen järjestely, joka takasi hänelle sekä kanssaihmisten arvostuksen että rajattoman vapauden?

Naguib Mahfouz: Palatsikatu (Bayn al-Qasrayn, 1956). Suomentanut Pekka Suni. Tammi, 1992.

Kommentit

  1. Kiitos loistovinkistä! Ystäväni on Egypti-fani isolla äffällä ja riemastuu näistä kirjoista. Minunkin pitää varata ne omaan pinoon.

    VastaaPoista
  2. Olen iloinen, jos kirjat tulevat luetuiksi. Olisi suuri harmi, jos ne unohtuisivat kirjastojen hyllyille. :)

    VastaaPoista
  3. Tämä oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten iloitsen. =)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti