Siirry pääsisältöön

Kirja-autossa ompi tunnelmaa!

Opintovapaalla voi opiskelun ohella tehdä kaikkea muuta(kin) mukavaa. Nyt pääsin peräti käymään sellaisessa paikassa, jossa en varmasti ole käynyt pariinkymmeneen vuoteen, nimittäin kirjastoautossa! Viimeksi olen tainnut astua kirjastoautoon mökkipaikkakunnallamme, jonka kiertävä kirjaparatiisi pelasti monet kesät.


Olen joskus nähnyt takapihallamme sellaisen pienen kirjastoautokyltin, mutta en ole koskaan sattunut sopivaan aikaan paikalle. Mutta nytpä onnistuin piipahtamaan kirjastoautoon, joka paljastuikin Snadiksi lastenkirjastoautoksi! Niin sitä vaan brändätään kirjastojakin. Tarjolla oli kirjoja niin pienille lapsille kuin nuorillekin, ja löytyi sieltä pieni valikoima myös aikuisten kirjoja. Minuun teki vaikutuksen nuortenhylly, jossa oli melkoisesti uutuuksia.


Nämä kuvat eivät tee oikeutta meidän kirjastoautollemme, sillä todellisuudessa siellä oli vilskettä ja vipinää, kun lapset ihan itse palauttivat ja lainasivat kirjoja sekä jatkoivat laina-aikojaan. Siellä oli aika mukava tunnelma, ja kyllä minä sieltä yhden kirjankin lainasin. Koskas te olette viimeksi käyneet kirjastoautossa?


Kommentit

 1. Hauska, olen luonnostellut juttua myös kirjastoautoista, sillä luin paikallislehdestä eräästä hirmusta, joka kiertää kolmessa maassa. En ole käynyt itse kirjastoautoissa pitkään aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No melkoinen hirmu tosiaan. :) Pitäisikin oikein ottaa selvää, paljonko Suomessa kiertää vielä kirjastoautoja.

   Poista
  2. http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Kirjastot/tilastot/liitteet/vertailu_2010_11.pdf

   :)

   Poista
  3. Katja, kiitos! Olipa mielenkiintoinen tilasto monelta kantilta! :)

   Poista
 2. Meillä oli pieni kyläkoulu ja sen pihassa kävi joka toinen viikko aina kirjastoauto ja se oli kyllä aivan ihanaa, kun sain kirjat lähelle. Tuli usein lainattua mielettömiä kasoja kirjoja, jolloin reppu painoi kuin synti.

  Viime kerrasta kirjastoautossa on kyllä jo vuosia. Se pysähtyy edelleen lapsuudenkotini lähellä, mutta sellaisina päivinä sellaisiin kellonaikoihin, että en ole useinkaan paikalla. Pitäisiköhän ottaa tulevan kesän tavoitteeksi käydä siellä ihan vain fiilistelymielessä?

  Joskus olen työnpuolesta ollut pyyhkimässä pölyjä kaikista kirjastoauton kirjoista.. niitä oli joku viisi tuhatta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraseeeni, kuulostaa mahtavalta! Ehdottomasti kannattaa mennä kirjastoautovisiitille. Sehän on kuin tekisi nostalgiamatkan lapsuuteen. :)

   Poista
 3. Ihanaa!! Minulla on ollut jo liki viisi vuotta tavoitteena bongata kirjastoauton pysäkki ja osua ajallaan siihen, mutta en ole vielä laittanut tuumasta toimeen. Lähinnä haluan käyttää poikiani kirjastoautossa - onhan se perin eriskummallista normaaliin kirjastoon verrattuna!

  Kiitos tästä! Nyt tekee niin mieli toteuttaa tavoite! Nyt kesällä siihen olisi mukavasti aikaa ja konstejakin, sillä voisi tehdä vaikka pyöräretken kirjastoauton pysäkille :-).

  Luulen muuten, etten ole itsekään käynyt KOSKAAN kirjastoautossa. Olen aina asunut liian lähellä kirjastoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, se olisi varmaan aika hieno kokemus myös pojile. Ja toki sinulle itsellesikin tietysti! :D Pyörällä kannattaa mennä, jos vaikka tulee jätti-iso kirjasaalis. :)

   Poista
 4. Oi ihanaa! Kirjastoauto kuului elämääni parikymmentä vuotta. Lapsuudenkodissani vieraili kerran viikossa auto (ja siis se ihan oikeasti ajoi meidän pihaan - ja oltiin myös niitä harvoja paikkoja, joissa kävi viikoittain, ilmeisesti olimme hyviä asiakkaita). Kirjastoautossa ei yleensä otettu myöhästymismaksuja ja kuski toi uutuusfantasiakirjaluettelon mulle, sanoi että merkitse mistä olisit kiinnostunut niin hän laittaa hankintaan. Ja sitten tietenkin sain kirjat ensimmäisenä lainaan, heti kun kuski sai laitettua muovit paikalleen.

  Viime kesänä taisin keretä autoon, mutta jotain kyllä tunnelmasta puuttuu kun se lapsuudesta tuttu kuski jäi jo vuosia sitten eläkkeelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annan kirjastoauto on kyllä paras, josta olen ikinä kuullut! :) Jos tuollainen ei innosta lapsia lukemaan, niin ei sitten kyllä mikään. Ihanaa henkilökohtaista palvelua. :)

   Poista
 5. Itse en ole koskaan käynyt kirjastoautossa, koska lähikirjasto on tuossa kävelymatkan päässä. Välillä se kirjastoauto kyllä ajelee vastaan, mutta tiedä sitten että missä se oikein pysähtelee. :D

  VastaaPoista
 6. Voi että. Olen usein miettinyt, miksi emme käy kirjastoautossa. Nimittäin meiltä on 3,5 km lähimpään kirjastoon, mutta kirjastoauto käy kerran viikossa vain 900 metrin päässä. Pitänee tehdä retki kirjastoautolle koko perheen voimin ihan lähiaikoina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, ehdottomasti lapset mukaan ja kirjastoautoa odottamaan. Sehän on hyvää kesäpuuhaa! Jos siis ne kulkevat myös kesällä. :D

   Poista
 7. Kävin kirjastoautossa tänään (eikun eilen, kun vuorokausi ehti vaihtua), kun hain sieltä varattuja kirjoja (olen siis kirjastossa töissä). Muutama viikko sitten olin kirjastoauton mukana useamman tunnin. Kävimme muutamalla koululla ja päiväkodeissa ja ajettiin ympäri kaunista kotikuntaamme. Tykkään kovasti kirjastoautossa työskentelystä ja olen sitä tehnyt aiemminkin, 1980-luvulla. Lapsena käytin kirjastoauton palveluja ahkerasti, samoin nuorena perheenäitinä. Monelle syrjässä asuvalle se alkaa olla ainoita palveluja, joita saa läheltä. Sikälikin on hyvin tärkeää toimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna Elina, kirjastoautossa on varmasti mukava olla töissä. Tai ainakin se vaikuttaa siltä näin ulkoapäin katsottuna. :) Ja olen samaa mieltä, kirjastoauto on tärkeä asia.

   Poista
 8. Minä samaistun Saraseenin juttuun, minullekin kirjastoauto oli pitkään ylipäätään ainut kirjastolinkki! Ala-asteikäisenä siellä tuli siis käytyä paljonkin, sen jälkeen ehkä... Kerran yläasteikäisenä kesällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tessa, kyllä se vaikutta, kun alkaa itse päästä liikkumaan omin avuin autolla ja julkisilla välineillä minne itseä huvittaa. Unohtuu kirjastoautokin helposti. :)

   Poista
 9. Minä kävin kirjastoautolla viikko sitten, tänään ajattelin käydä taas :) meidän kaupungissa on jotenkin kieroutunut kirjastoautosysteemi, sillä se kiertää ahkerasti tässä taajama-alueella, mutta ei käy sivukylillä juuri lainkaan. :/

  Lapsuudenkotona asuessa kävin kirjastoautolla joka viikko, sillä se pysähtyi tien toiselle puolelle. Ihan yhtä hyvää palvelua, kuin Anna tuolla ylempänä, en saanut, mutta paljon parempaa kuin yhdessäkään kirjastossa ikinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, onpas kummaa! Ehkä siellä haja-asutuksella ei vaan sitten tule tarpeeksi lainaajia. Pitäisi ehdottaa, että kirjastoauto voisi olla myös vaikka postiauto, niin johan alkaisi tulla vipinää. :D

   Poista
 10. Edellisestä kerrasta on aikaa, mutta lapsuudessa ja nuoruudessa tuli kirjastoautossa käytyä joka toinen viikko. Sen pysäkki nimittäin oli meidän tienpäässä (siis vanhempieni kotitalon). Ja vasta oikeastaan kun siirryin yläasteelle kotikuntani keskustaan, pääsin säännöllisesti käymään "talokirjastossa" siihen asti lainasin lähinnä juurikin kirjastoautosta. Tosin tuolloinkin vielä palautin aina kirjat kirjastoautoon.

  Kotikuntani kirjastoauton lisäksi en ole tainnut vierailla muissa, pitäisikin joskus katsoa missä lähin pysäkki on. Lainannut tosin olen kirjastoautosta, mutta niin että kirjaston työntekijä on hakenut kirjan minulle kirjastoauton varastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katinka, minulle tuli hirveä into käydä kirjastoautoissa. Pitää oikein tutustua, missä kaikkialla palvelua tarjotaan. :)

   Poista
 11. Postauksesi herätti ihania muistoja kirjastoautosta :) (Apua, kuulostaa hieman omituiselta!)

  Meidänkin koululla (ala-asteella) kävi kirjastoauto muistaakseni kahden viikon välein (lähikirjastokaan ei ollut hirveän kaukana, noin 4 kilometrin päässä). Muistan vieläkin sen riemun tunteen kun näki kirjastoauton kaartavan pihaan :D Olin jo silloin kirjahamsteri, lainasin isot pinot kirjoja.

  En ole tainnut käydä kirjastoautossa kertaakaan ala-asteen jälkeen, lähikirjasto on sen verran lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, meillä oli koulun nurkalla kirjasto, joten kirjastoauto oli eksoottinen tapaus. :D Mutta mökillä se pelasti monta kertaa.

   Poista
 12. Ihania muistoja täällä kirjastoautoista! Mullakin oli lähellä kotia kirjastoautopysäkki, jossa kävin kerran viikossa ala-asteikäisenä. Lähiaikoina mulla on tavoitteena päästä myös kirjasto-auton rundille mukaan (Anna Elinan tavoin). Jos pääsen, niin kirjoitan siitä varmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, voi! Haluaisin niin kirjastoauton kyytiin jonnekin maaseudulle! :) Toivottavsti pääsisit pian, jotta saisimme lukea siitä!

   Poista
 13. Oi, en mustanukkaan enää kirjastoautoja! Ala-asteella meillä kävi koululla kerran viikossa kirjastoauto ja kodin läheltä meni myös kerran(?) viikossa kirjastoauto. Tykkäsin kovasti käydä siellä koska se oli lähellä eikä tarvinnu mennä kauas kirjastoon!

  Sitten ku kolmannella luokalla muutimme toiselle paikkakunnalle, harmittelin todella paljon kun kirjastoautoa ei ollut ja pidin sitä tavallaan outonakin. :D Siitä on kyllä 10 vuotta kun kävin viimeksi kirjastoautossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvi, niinhän se on että kaikkeen tottuu. :D Kirjastoauto on kyllä mahtava palvelu!

   Poista
 14. Mä olen aina asunut niin lähellä kirjastoa, etten ole ainakaan sen takia kirjastoautoa oikeasti tarvinnut. Kerran kävin mökillä sellaisessa ja kerran täällä pääkaupunkiseudulla kaverin kanssa, mutta tapahtumissa auto on osunut vastaan useammin. Esim. kirjamessuilla Helmet-osastolta on viime vuosina löytynyt myös kirjastoauto. Viimeisin kertani oli pari viikkoa sitten kaupunkijuhlatapahtumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Velma, mukavaa, että kirjastoauto kiertää myös tapahtumissa. Minulta on tainnut mennä sellaiset kokonaan ohi. Kirjamessuillakin olen ollut niin kirjahuumassa, että en muista bussia nähneeni. Ensi kerralla pitää kyllä varta vasten käydä katsomassa, jos sellainen sieltä löytyisi. :)

   Poista
 15. Marjis kävin sitten samassa autossa kuin sinäkin! Just kirjoitin siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, oi kuinka mahtavaa! Tulen heti katsomaan! Mulla ovat blogit jääneet nyt pahasti paitsioon opintojen takia. Mutta joskushan niidenkin on pakko loppua?

   Poista

Lähetä kommentti