Siirry pääsisältöön

Vinkkejä Viron kirjallisuuteen?

Huomasin sivistyksessäni Viron kokoisen aukon. En nimittäin muista lukeneeni mitään virolaista kirjallisuutta. Olisiko kenelläkään hyviä vinkkejä siitä, millä kirjoilla tämän sivistyspuutteen voisi korjata? Minulla on yksi ystävä, joka on perehtynyt virolaiseen kirjallisuuteen, joten saan varmasti häneltä vinkkejä, mutta mitä enemmän kirjaideoita, sitä parempi.

Olen miettinyt, että pitäisi laittaa ylös, mistä maista kirjoja on tullut luettua, ettei pääsisi syntymään tällaisia aukkoja. Ehkä pitäisi aloittaa Kirjallinen maailmanvalloitus -haaste? Aakkoshaaste ei ole oikein edennyt, joten tuskin uusi haaste sitä ainakaan enempää hidastuttaa...

Kommentit

  1. Mä olen yhden kaverin kanssa yrittänyt hakea ja lukea virolaista kirjallisuutta. Sitä on vaan aika nihkeästi tarjolla suomeksi. Lähinnä löytyy neuvostoaikaista ja sitäkin hyvin vähän. Luin ehkä pari kirjaa ja useamman jätin kesken, kun ne oli niin outoja. Jaan Krossia on suomennettu useamman kirjan verran ja ainakin kaverini on innostunut kyseistä kirjailijaa lukemaan enemmänkin. Itse tykkäsin kirjasta Nimet marmoritaulussa, josta on tehty myös elokuva (kirjailija Albert Kivikas, kertoo Viron vapaussodasta).

    Meillä on kirjaporukassa useammat lukemassa "kirja joka maasta -haastetta". Itsellä se etenee turhan hitaasti, voisinkin yrittää aktivoitua sen projektin kanssa vaihteeksi.

    VastaaPoista
  2. Saman aukon olemassaolo on käynyt omassakin mielessäni. Nyt kokeilin kirjastohakua asiasanalla "Viro", ja sen perusteella näyttäisi kyllä Velman kertoma vahvistuvan. Heikko tarjonta, nykykirjallisuuden suhteen vielä heikompi, ja asiasanalistoja lukiessa osasta tuli aika outo vaikutelma. :D

    Viron kirjallisuus -Wikipediasivulla on luettelot merkittävistä kirjailijoista 1900-luvun loppupuolella ja nykyaikana. Jotain aion kyllä kokeilla:

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Viron_kirjallisuus

    VastaaPoista
  3. Erikoista, että tuon Wikipedian linkin mukaan tärkeitä virolaisia kirjailijoita ei ole suomennettu. Viron kokoinen sivistysaukko taitaa olla siis aika monella suomalaisella. Oma viron kielen taitoni ei kyllä riitä kaunokirjallisuuden lukemiseen, joten suomeksihan ne kirjat olisi saatava.

    VastaaPoista
  4. Jaan Krossia kannattaa kyllä lukea. Itse kahlaan edelleen läpi yli tuhatsivuista Uppiniskaisuuden kronikkaa, mutta Krossilta on suomennettu myös muita mielenkiintoisia romaaneja, joita kannattaa kokeilla.

    Toinen virolainen kirjailija, jolta on suomennettu ainakin pari teosta, on Andrus Kivirähk. Luin häneltä muutama vuosi sitten oudon Romeo ja Julia -pienoisromaanin, jossa Romeo oli muistaakseni virolainen talonmies ja Julia metsäkauris...

    VastaaPoista
  5. Jaan Kaplinski! Ehdottomasti! Runoja en ole paljon lukenut, mutta joskus vuosia sitten luin miehen esseekokoelmia ja rakastuin niihin. Hän kirjoitti "Titanic"-nimisen esseekokoelman juuri ennen Estonia-laivan uppoamista ja muistaakseni toisen kokoelman nimi oli "Rajalla jota ei ole". Tosin kuten sanoin, luin nuo molemmat kauan sitten, mutta ainakin silloin aikoinani olin erittäin vaikuttunut. Pitäisikin lukea uudestaan itsekin.

    VastaaPoista
  6. Kiitos vinkeistä! Mua alkoi todella kiinnostaa varsinkin tuo outo Kivirähk. Eiköhän näistä löydy jo jonkun verran luettavaa. :)

    VastaaPoista
  7. Viron kirjallisuutta tunteva ystäväni suositteli myös Kivirähkiä. Ja hän sanoi, että kyllä noita vanhojakin kannattaa lukea. :) Ihmettelimme yhdessä suomennosten puutetta ja melkein sain hänet innostumaan jonkun nykykirjan kääntämisestä!

    VastaaPoista
  8. Omaan vampyyrikesäni lukulistaan kuuluu virolaisen Mati Untin Verenluovuttajan muistikirja. En siis ole vielä lukenut sitä, joten en varsinaisesti uskalla suositella. Mitään perinteistä vampyyrikirjallisuutta se tuskin on, sillä Unt on melko tunnustettu prosaisti Virossa. Vaikea siis sanoa, onko kirjassa edes oikeita vampyyreja vai onko se vain teemaa hyödyntävä romaani.

    Joka tapauksessa kirjan päähenkilön nimi on lupaavasti Joonatan Hark - soittaa ehkä kelloa, jos on lukenut hiljattain Stokerin Draculan.

    Eli tämmöinen "epävarma" vinkki, kun kerran olet näemmä noita vampyyrikirjojakin lueskellut.

    VastaaPoista
  9. Kiitos vinkistä! Googlettelin tuossa hiukan ja Mati Unt vaikuttaa tutustumisen arvoiselta kirjailijalta, jota on myös suomennettu jonkun verran. :)
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Mati_Unt

    VastaaPoista
  10. Mä luin yhden Mati Untin kirjan ja kaveri luki juuri sen Verenluovuttajan muistikirjan ja kumpikaan meistä ei oikein pitänyt lukemastaan. Nykykirjallisuudesta sen verran, että kokoelmaan "Tallinnasta pois" on koottu lyhyitä juttuja eri kirjoittajilta. Itse en sitä saanut loppuun asti, mutta voi se silti olla kokeilemisen arvoinen.

    VastaaPoista
  11. Kiitos vinkistä Velma! Tuo kokoelma voisi olla hyvä keino tutustua virolaisiin kirjailijoihin. :) Mielenkiintoista myös kuulla kokemuksistanne Untin kanssa. En ole vielä yhtään päättänyt, minkä kirjaan lukisin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti