Siirry pääsisältöön

Annukka Salama: Käärmeenlumooja

Kylläpä tämä kesälomalaisen elämä on kiireistä ja toisaalta taas niin hidasta, ettei tule konetta avattua edes joka päivä. Loma on vasta puolivälissä ja tuntuu jo jatkuneen uskomattoman pitkään. Koska lupailin jo aikoja sitten arvioida Rodoksella lukemiani kirjoja, enkä ole vielä kirjoittanut niistä mitään, pitää laittaa heti alkuun yksi niistä kirjoista, jotka kolahtivat. Aloituskunnian saa Annukka Salaman Käärmeenlumooja, koska tämän arviota ehdittiin jo toivoakin.

Käärmeenlumooja on Salaman esikoiskirja, joka aloittaa Faunoidit-nimisen fantasiasarjan. Sen keskiössä on eläimiltä kykyjä saaneita nuoria, joiden elämä on tasapainottelua omien voimiensa ja tavallisuuden sekä heitä jahtaavien metsästäjien välissä. Tähän maailmaan törmää tiettävästi ainut naispuolinen faunoidi, 16-vuotias Unna, jonka kyvyt ketteryydestä pelokkuuteen ovat peräisin oravalta.

Unna ihastuu vaarallisen tuntuiseen Rufukseen, vaikka tämän ystävät vaikuttavat vielä pelottavimmilta. Kirjan romantiikka ei onneksi ole sitä tällä hetkellä nuortenfantasiassa eniten viljeltävää lässytystä ja epätasa-arvoista suhdesotkua. Unnan ja Rufuksen suhde tuntuu tuoreelta ja normaalilta huolimatta siitä, että he molemmat ovat aika erikoisia.

Kiinnostuin Käärmeenlumoojasta jo alkuasetelman perusteella, sillä siinä tuntui omaperäistä otetta. Kirjan luettuani voin vain todeta, että kirja oli todella paljon parempi kuin edes uskalsin toivoa. Siinä ei tainnut olla mitään, mikä siihen ei olisi sopinut. Tapahtumat käynnistyvät melko hitaanlaisesti, mutta pidin siitä, että kerrankin sai tutustua henkilöihin kunnolla ennen varsinaista rähinää.

Erityistä kiitosta kirja saa minulta uskottavasti nuorisokielestä ja -puheesta. Kärmeenlumoojassa ei siis ole pelkästään uskottavaa kieltä vaan myös uskottavia puheenaiheita. Toki teksti menee välillä hiukan rohkeaksi, mutta ei huonolla tavalla. Lisäksi juoni toimii moitteettomasti ja kirjaa on vaikea laskea kädestään. Unna on sympaattinen ja muistakin faunoideista löytää helpolla suosikkinsa ja inhokkinsa.

Faunoidien aloitusosa on todella onnistunut ja saa haikailemaan jo seuraavien osien perään. Kirja jätti sopivasti auki kysymyksiä, jotka saattavat paljastaa jotain olennaista Unnan syntyperästä ja erikoislaadusta. Tämä taittaa olla tällä hetkellä paras tänä vuonna lukemani nuortenfantasiakirja! Käärmeenlumooja on siis niin hyvä, että 14-vuotias bonustyttäreni aloitti saman tien kirjan lukemisen toiseen kertaan.

Käärmeenlumoojaan ovat uskaltaneet tarttua myös esimerkiksi Salla, Sara ja Villasukka kirjahyllyssä. Kirjan traileri löytyy Faunoidien nettisivuilta.

Lukunäyte sivulta 71:
Yläkerrasta kuuluva läimähdys sai heidät vavahtamaan yhtä aikaa, ja koko keittiö tuntui keinahtelevan. Joonen pää liikahti ihan liian nopeasti, aivan kuin linnulla. Rannekorut helähtivät, kun poika kääntyi uudelleen ja jäi tuijottamaan Unnaa. Hymy oli haihtunut, ja katseessa näkyi puhdas sekoittamaton kauhu. Jotain painavaa lähti tulemaan alakertaan niin lujaa, että se tuntui hajoittavan portaat allaan.
  "Voi helvetti. Ronni heräs", Joone kuiskasi. "Sieltä tulee ainoa, jota sun kannattaisi ehkä pelätä.  Missä Rufus on?"

Käärmeenlumooja WSOY:n ja Adlibriksen sivuilla.
 
Salama, Annukka: Käärmeenlumooja. 330 sivua. Graafinen suunnittelu: Anna Makkonen. WSOY, 2012. ISBN: 9789510389379.

Kommentit

 1. Jaahas, lukulista vain kasvaa :) Tämä vaikuttaa todella lukemisen arvoiselta. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, tämän ahmaisee ihan yhdellä istumalta! :)

   Poista
 2. Marjis kiva kuulla mielipiteesi tästä! Aion myös lukea jatkoa Käärmeenlumoojalle, koska asetelma on kutkuttavasti kesken. Odotukseni listalla on myös Simukan Toisaalla, johon ei ole enää pitkä aika... jännittävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, ihan samoja ajatuksia minulla. Tuota Simukan kirjaa odotan myös innolla.

   Poista
 3. Salama tosiaan malttoi pohjustaa tarinaa ja henkilöitä rauhassa ennen "rytinää" :) Muutenkin hänellä oli hyvä ote kirjoittamiseen. Minäkin odotan kovasti jatkoa sarjalle, mieleniintoista lukea mitä on tulossa! Mahtavaa, että saa lukea hyvää kotimaista (nuorten) fantasiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, niinpä! Ajattelin muuten, että tulikohan Salaman kässärin lukeneelle kustannustoimittajalle sellainen olo, että "Jes!", kun hän aloitti sen. :)

   Poista
 4. Hyvähyvä, että tästä pidetään. :) Odotan, että saan tämän käsiini. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari, olepas hyvä! Hyviä kirjoja vinkkaa mielellään eteenpäin. :)

   Poista
 5. Joo, tämä on lukulistalla. Olin jo meinannut unohtaa, mutta täytyypä pistää kirjastoon varaus vetämään...

  VastaaPoista
 6. Apua! Pitikin eksyä näille sivuille ja nyt sitten onkin jo A4:n mittainen lukulista itsellä nyt. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihanaa ja kauheaa samaan aikaan? :D

   Poista

Lähetä kommentti