Siirry pääsisältöön

Anssi Krannila ja Anne Paalo: Omenapuu

Kotoisten omenapuidemme takana on paljon historiaa, ihmisiä ja kokeiluja. Koska olen saanut kunniatehtäväkseni elvyttää muutaman omenapuun, päätin tutustua omenapuihin vähän tarkemmin asiantuntijoiden opastuksella. Anssi Krannila on hortonomi, puutarhaneuvos ja Hirvensalmen taimitarhan omenanviljelijä ja Anne Paalo on toimittaja ja tietokirjailija. He ovat yhdistäneet voimansa ja kirjoittaneet Omenapuu-kirjan kotimaisista omenapuista.

Omenapuun historia ulottuu myytteihin asti, mutta kirja paneutuu historiaosuudessaan kuitenkin tunnettuun historiaan. Varsinkin kotimainen omenankasvatus on etusijalla. Täytyy sanoa, että omenan historia Suomessa on pidempi ja kiinnostavampi kuin ajattelinkaan. Monet epäonnistumiset ja pakkastalvet ovat koetelleet omenoita, mutta sattumat ja sinnikkäät puutarhurit ovat aina onnistuneet pelastamaan omenapuut jälkipolville.

Omenapuu-kirja kertoo hyvin seikkaperäisesti ja tarkasti omenapuun viljelystä ja kasvattamisesta. Se näyttää kuvien avulla muun muassa varttamisen ja muut toimenpiteet, joihin tavallisen kotipuutarhurin harvoin tarvitsee tarttua. Se on silti mielenkiintoista tietoa, josta on varmasti hyötyä kovemman luokan tarhureille. Eipä silti, täytyy tunnustaa, että minuakin alkoi kiehtoa pieni varttamiskokeilu. Ehkä jonain päivänä!

Minulle tärkeintä tietoa kirjassa on omenan kasvinsuojelu ja luonnonmukainen hoito. Omissa omenapuissani on sekä muumiotautia että omenarupea, joten kaikki keinot niiden vähentämiseksi ovat tarpeellisia. Kirjassa onkin onneksi monia hyviä vinkkejä tauteja ja ötököitä vastaan. Myös lannoittaminen ja mahdolliset ruiskuttamiset on käsitelty. Kirjan lopussa on ohjeita omenoiden käytöstä ja jonkun verran omenareseptejäkin. Niissä pysytään turvallisissa perusruoissa, eikä mitään kovin yllättävää tule vastaan.

Suuren osan kirjasta vie omenoiden lajiluettelo lyhyine kuvauksineen omenoista. Olisin kaivannut tähän listaan enemmän kuvia vaikka ihan joka omenalaadusta, sillä omenoiden tunnistaminen on todella vaikeaa. Omenakuvauksia lukiessa tekee mieli hamstrata omenapuita vähän enemmänkin, sillä omenoiden lajikirjo on valtava. Lisäksi kirjassa esitellään lyhyesti muitakin Suomessa kasvatettavia hedelmäpuita, eli päärynöitä, luumuja ja kirsikoita. Omenapuu on kattava ja hyödyllinen tietopaketti, johon tulen varmasti palaamaan vielä monta kertaa, seuraavan kerran varmaan keväällä omenapuiden leikkauksen aikaan.

Lukunäyte sivulta 44:
Talvella pakkassäällä puun ohuissa tiehyissä oleva neste on sulana mutta alijäähtyneessä tilassa. Pienikin tärähdys, potkaisu puun kylkeen tai talvimyrskyn riepottelu aiheuttaa alijäähtyneen nesteen äkkinäisen jäätymisen. Se aiheuttaa puulle sisäisiä ruhjevammoja eli paleltumia.

Omenapuu Moreenin sivuilla ja Adlibriksessä.

Krannila, Anssi ja Paalo, Anne: Omenapuu. 192 sivua. Kannen kuva: Anssi Krannila, kannen ulkoasu: Merika Pyörökivi. Moreeni, 2010 (1996). ISBN: 9789522540331.

Kommentit