Siirry pääsisältöön

Charlaine Harris: Verta sakeampaa

Charlaine Harrisin Sookie Stackhouse -kirjojen suomentaminen on edennyt viidenteen osaan. Pidin aika paljon edellisestä, Veren imussa -kirjasta. Sen lopussa oli pari yllätystä, joiden vaikutus tulevaan jäi siinä vielä arvailujen varaan.

Verta sakeampaa -kirjassa joudutaan jälleen ratkomaan ongelmaa, kun joku ampuu näennäisesti aivan sattumanvaraisia ihmisiä. Sookie ja osa Bon Tempsin asukkaista kuitenkin tietävät uhreja yhdistävän tekijän. He ovat kaikki kaksiluontoisia, eli muodonmuuttajia. Koska Sookien veljellä on nyt läheiset suhteet muodonmuuttajien yhteisöön, on hänkin vaarassa, ja jopa kahdelta eri taholta.

Tuo kirjan varsinainen juonikuvio on minusta vähän turhan heppoinen rakennelma. Vaikka voihan mielipiteeni johtua siitäkin, että olen lukenut kirjan englanniksi ja tiesin siis ratkaisun. Sen lisäksi Verta sakeampaa -kirjassa päästään tutustumaan ihmissusien rituaaleihin, mikä onkin minusta aika mielenkiintoista ja myös melko ällöttävää. Ja tietysti Sookie on taas pulassa, mutta pelastuu kuin ihmeen kaupalla.

Verta sakeampaa ei siis ole minusta yhtä hyvä kuin aikaisemmat Sookie-kirjat. Tässä on sellaisen välikirjan maku, sillä siinä puidaan vielä edellisen kirjan tapahtumia ja pedataan myös jonkin verran jo tulevaa. Toki edellisessä kirjassa riittää vielä käsiteltävää, sillä sen lopun tapahtumat olivat aika merkittäviä. Olen silti aika pettynyt siihen, miten helposti Sookie pääsee yli siitä, että on tappanut jonkun. Olisin halunnut, että se olisi vaikuttanut hänen elämäänsä vähän voimakkaammin.

Kirjan virkistäviä puolia on se, että Sookie ei seurustele kirjassa kenenkään kanssa, vaikka hänellä riittää vipinää useammankin miehen kanssa – ei kuitenkaan mitään suudelmia vakavampaa. Kaikki edellisistä kirjoista tutut miehet pörräävät Sookien ympärillä myös Verta sakeammassa ja saavat vielä lopuksi uuden mahdollisen kilpailijankin. Aika moinen lauma miehiä siis juoksee yhden naisen perässä.

Jotenkin tästä jäi vähän haalea olo, mutta onneksi tiedän, että parempaa on jälleen luvassa. Seuraava Sookie Stackhouse -kirja, Veren perintö, ilmestyy vielä tämän vuoden puolella. Pidin siitä muistaakseni enemmän kuin tästä, sillä siinä vaihdetaan vähän maisemaa ja tutustutaan uusiin, kiinnostaviin tyyppeihin.

Lue myös arvioni sarjan aiemmista suomennetuista osista: Veren voima, Verenjanoa Dallasissa,  Kylmäveristen klubi ja Veren imussa.

Lukunäyte sivulta11:
Jason koputti oveeni seitsemältä seuraavana aamuna. Hänellä oli yhä pieni muovikassi mukanaan, mutta hän ei ollut koskenut sen sisältöön. Hänen kasvonsa olivat ruhjeilla, ja hänen kätensä olivat kauttaaltaan naarmuiset. Hän ei sanonut sanaakaan. Hän vain tuijotti minua kun kyselin hänen vointiaan ja marssi ohitseni olohuoneen poikki käytävään.

Verta sakeampaa Gummeruksen sivuilla ja Adlibriksessä.

Harris, Charlaine: Verta sakeampaa (Dead as a Doornail, 2005). 341 sivua. Suomentanut Sari Kumpulainen, kansi Jenni Noponen. Gummerus, 2011.

Kommentit

 1. Minä olen miettinyt näiden kirjojen kohdalla sitä, että ne voisivat olla parempia, jos yksissä kansissa olisi kaksi osaa. Tai no, ei ihan niinkään, mutta jotenkin nämä kirjat ovat niin lyhyitä, että alkupuolisko kerrataan vanhoja tapahtumia, keskivaiheilla viritellään jotakin uutta ja loppupuolella saajännätä oikeastaan vain sitä, mitkä pulmat ratkeavat tässä osassa ja mitkä jäävät roikkumaan seuraavaan osaan.

  Mutta pidän silti Sookie-kirjoista paljon :) Nämä ovat niin helppoja ja nopeita luettavia - yleensä myös viihdyttäviä

  VastaaPoista
 2. Maija, ihan totta! Tuntuu välillä hassulta kun kirjassa sanotaan, että niistä edellisen kirjan tapahtumista on vain pari viikkoa (kuten tästä) ja sitten muistellaan mitä silloin tapahtui, vaikka luulisi niiden asioiden olevan Sookien mielessä aika kirkkaina, kun kerran vasta tapahtuivat. :D

  VastaaPoista
 3. Minä olen juuri siinä edellisessä kirjassa ja nyt "jännitän" mainitsemiasi loppupuolen yllätyksiä :)

  Jo tässä neljännessä osassa Sookiella on aikamoinen miestarjonta, joten melko hurjaa jos kuvioihin putkahtaa lisää kandidaatteja. Toivottavasti Bill poistuu kuvioista, ei ole minun makuuni..

  VastaaPoista
 4. Emilie, hui! Toivottavasti en pilannut jännitystäsi! :) Bill ei todellakaan ole myöskään minun suosikkini, joten ei haittaisi, vaikka hän häipyisi kokonaan.

  VastaaPoista
 5. Minäkään en pidä Billistä (ei osaa kohdella naista oikein, ja suhtatuu Sookien itsestään selvänä). Toivottavasti Sookie ei ota sitä takaisin. On mielenkiintoista seurata Ericin & Sookien suhdetta tästä eteenpäin. Sookie ei pulaa miehistä, mutta jokin menee ainavikaan. Minustakin olo hyvä Sookie ei ollut kenekään kanssa, ei ole hyvä rynnätä toisesta suhteesta toiseen.

  PS: Tv-sarjan Billistä pidän kovasti

  VastaaPoista
 6. Tara, kiitos kommentista! :) Mäkin toivon, että Sookie ja Bill ei enää päädy yhteen. Eniten pidän peukkuja Samin puolesta, vaikka Eric onkin sellainen hottis. :D

  VastaaPoista
 7. Mulla on nelos kirja seuraavana lukujonossa ja viideskin on jo kirjastosta varauksessa. Mutta täytyy olla samaa mieltä, en oikein pidä Billistä. :)

  VastaaPoista
 8. Frendi, neloskirja on sitten ihan mahtava kirja! Kaikki Billin inhoajat saavat mannaa. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti