Siirry pääsisältöön

Mahtavan kirjan jälkeinen masennus

Enpä arvannut kesken loman kokevani tällaista lukujumitusta. Hienosti valitut kesäkirjat ja monet muut lukuherkut odottavat, mutta minä vain aloitan kirjan, tuskastun ja jätän sen pariin ensimmäiseen lukuun. Mikään ei maistu, kaikki kirjat vaikuttavat tyhmiltä. Vaikka oikeasti ne ovat varmaan ihan hyviä ja jopa upeita kirjoja.

Kärsin mahtavan kirjan jälkeisestä masennuksesta. Nälkäpeli oli voimakas lukukokemus, ja luin vielä kaikki kolme kirjaakin yhteen menoon kolmessa päivässä. Nyt tuntuu aivan mahdottomalta aloittaa yhtään uutta tarinaa. Kauheaa. Yleensä olen saanut lukujumin purettua tarttumalla johonkin ikisuosikkiini, mutta nyt se ei ehkä auta. Ehkä pitää kokeilla nyt jotain ihan erilaista.

Onko aika ainoa joka auttaa? Vai onko teillä vinkkejä mahtavan kirjan jälkeisen lukujumin poistamiseen? Mistä kirjoista teille on tullut samoja oireita?

Kommentit

 1. Aika auttaa. Mä poistan lukujumia ristikoita täyttämällä :)

  VastaaPoista
 2. Minulla on lukujumitusta aina silloin tällöin, pahin muistamani taisi tulla 2005 Houkutuksen jälkeen. Kirja oli kauhean tunteita nostattava ja kulutin useamman nenäliinan lukiessani.

  Pisin tauko puolestaan tuli 2008 kun pakotin itseni olemaan lukematta opiskelun takia. Vuoden olin täysin kahlehdittu kirjojen maailmasta, kunnes 2009 kesällä luin ihan mitä vaan mitä sain käsiin, mm. Jane Greenin Avioliittoahdistus (solukämppä-taloni kerhotilasta). Sen jälkeen olen antanut itseni lukea, huomattuani ettei sillä ole vaikutusta opiskeluun, kunhan ei lue kokopäiväisesti silloin kun on muutakin hommaa (tai ole niin kiinni kirjassa aamulla, että myöhästyy: näin kävi pari kertaa edellisissä kouluissa).

  Aika auttaa parhaiten... ja hyvät kirjat. Jos onnistuu saamaan käsiinsä jonkin kirjan, jota on odottanut pitkään tai joka muistuttaa jumin aiheuttanutta kirjaa. Jälkimmäisenä tosin on vaaransa: jos kirja on edeltävää huonompi, jumi voi pahentua.

  Tsemppiä jumin purkamiseen!

  VastaaPoista
 3. Mulla tuossa tilanteessa auttaa se, että rupeaa lukemaan sitä mahtavaa kirjaa uudestaan. Pääsee heti takaisin kirjan maailmaan, ja todennäköisesti saa jossain vaiheessa siitä kylläkseen ja siirtyy mielellään seuraavaan.

  VastaaPoista
 4. Voi, tuo on tuttu tunne! Joskus toivoo ettei kirja lopu ikinä. Ja sitten se loppuu. En pysty silloin tarttumaan uuteen kirjaan, vaan luen aikakauslehtiä (no, luen niitä muutenkin paljon). Sitten taas jossain vaiheessa tekee mieli lukea kirjaa, ja nimenomaan fiktiota.

  VastaaPoista
 5. Katso joku tylsä televisio-ohjelma, alkaa tehdä mieli palata kirjojen pariin. :)

  VastaaPoista
 6. Minulla on aina auttanut se aika. Pitää riittävän ns. hajuraon seuraavaan kirjaan, että se mahtavan lukukokemuksen suurin flow ehtii laskea jo ja sitten vasta yritän uutta.

  VastaaPoista
 7. Minulla ei ole tainnut auttaa kuin aika. Tai että lukee jotain muuta mahtavaa. Tai sarjakuvia välillä :D

  Auttaisiko jos lukisit jotain, mitä olet oikein pitkään halunnut jo lukea?

  VastaaPoista
 8. Mulla vähän sama vika. Tähän ympäristöön ei vain sovi ne toisaalla pakatut kirjat. Onneksi on kirjasto ;)

  Tuntuu silti, että hukkaan aikaa joihinkin surkeisiin kirjoihin... ja sitten taas toisaalta tuntuu pahalta sanoa, että täyskökkö kirja, kun kirjoittaja on varmaan antanut kirjaansa kaikkensa...

  VastaaPoista
 9. Lukujumeja esiintyy tälläkin suunnalla silloin tällöin. Pieni jumi taisi viimeeksi tulla Paluu Rivertoniin -kirjan jälkeen. Olin pari päivää lukematta kirjoja. Keskityin sosiaaliseen elämään ja luin pieniä artikkeleita lehdistä. Sitten tekikin jo mieli hautautua peiton alle hiljaisuuteen lukemaan hyvää kirjaa:)

  VastaaPoista
 10. Minullakin oli ihan hiljattain melkoinen lukujumi. Olin lukenut Turkka Hautalan loistavan Paluun ja sen jälkeen siirtynyt huonoakin huonomman chick lit -kirjan pariin, ja tämä yhdistelmä teki sen etten saanut luettua ollenkaan.

  Minulla auttaa vain aika, ja se että katselen mahdollisimman paljon elokuvia ja hyviä ohjelmia. Yhtäkkiä jotain leffaa katsoessa tuleekin tunne: tästä aiheesta haluan nyt lukea, ja siitä lukeminen lähtee taas sujumaan kuin mitään taukoa ei olisi ollutkaan. :)

  VastaaPoista
 11. kauhean tuttua. itse lukisin jotain taatusti keskinkertaista, mutta varmasti viihdyttävää. niin, että pääsisin taas vauhtiin mutta mikään hyvä kirja ei kärsisi siitä, että se ei kuitenkaan ikinä voi olla Se Edellinen Kirja.

  tai siis ei ole pakko olla keskinkertaista edes. voi olla myös Barbara Cartlandia :D

  VastaaPoista
 12. Kiitos kommneteistanne! Ihanaa huomata, että tämä on tuttua kaikille. :)

  Morre, ristikoita en ajatellutkaan. Pitääpä kokeilla auttaisiko se. Yleensä täytän ristikoita vain lomamatkoilla, mutta ainakin pari sudokulehteä voi löytyä jostain. :D

  Nafisan, kiitos tsemppauksesta. :) Opiskelut verottavat minullakin lukemista jonkin verran. Isompia töitä tehdessä minun on pakko rajoittaa lukemista, tai en saa mitään aikaan.

  Salla, tuota en tullut ajatelleeksi. En tiedä tosin uskallanko aloittaa kirjoja uudestaan... Hmmm... pitää harkita. :D

  Saila, juuri noin olen nyt tehnytkin, eli lukenut lehtiä ja no, ensi syksyun kirjakatalogeja.:D

  Hanna, tytöt ovat meillä ja he haluavat katsella How I Met Your Mother -sarjaa, jokaon aivan mahtavan hyvä. Toisaalta nyt tulee pidettyä taukoa kirjoista, kun jumiutun sarjaan. :)

  Susa, toivon että tuo auttaisi. Onhan tässä nyt jo ehtinyt muutama päivä kuluakin. Toivottavasti kuitenkin pian riittäisi.. :D

  Katri, en oikein keksi mitään sellaista, jota oikein olisin himoinnut pitkään. Ehkä pitää vain luottaa siihen aikaan.

  Mari A., minäkin olen nyt palannut lomareissulta kotiin ja valitavana on kaikki omat kirjat ja täydet lukupinot. Mutta sitlikään ei löydy mitään... Huoh... Ehkä luen jotain tietokirjaa ensihätään. Onneksi on kirjastoja toisaan! :)

  Sonja, tuota kirjaa en olekaan lukenut, vaikka sitä on paljon kehuttu. Nyt on niin kuuma, ettei voi mennä oikein peiton alle, mutta parvekkeen lukunurkka odottelee kyllä lukijaa. :D

  Sara, onneksi näin kesällä tuntuu riittävän kaikenlaista puuhaa, vaikka lukeminen jumittaakin. Luotan siihen, että loputtomasti tämä ei kestä. :D

  Liina, kaikki kirjat tuntuvat nyt kovin keskinkertaisilta. Ainakaan harlekiinikirjan lukeminen ei auttanut, se vain tuntui ihan uskomattoman huonolta. :D Gnaah. :D

  VastaaPoista
 13. Aika auttaa, tosiaan... :)

  Mulla tollainen kirja on Sieppari ruispellossa. Se on lempikirjani ja oon lukenut sen varmaan sata kertaa. Mikään muu opus ei vedä vertoja sille, ja masennun aina ihan hirveästi kun saan sen loppuun... Muutaman kerran oon jopa alkanut lukea sitä uudestaan heti kun oon saanut sen loppuun. :D

  Muutama Torey Haydeninkin kirja saa vastaavanlaisia tunteita aikaan, Toisten lapset ja Aavetyttö ainakin.

  Joitain kirjoja ja lukukokemuksia pitää sulatella vähän aikaa ja jäädä vellomaan siihen lukemisen jälkeiseen tunteeseen.

  VastaaPoista
 14. Jos harlekiinikirjalla viittasit Krinardin uusimpaan niin se oli kyllä mullakin vaikea lukea vaikka ekasta tykkäsin ja ei ollut mitään jumia päällä, sen verran tylsältä jahkailulta tuntui tarina. Eli kokeile jotain ihan muuta, kyllä se siitä kun taas pääsee tarinaan kiinni.

  Itselläni on nyt menossa House of Night -sarja ja yllättävän hyviä ovat kyllä nekin (= pakko lukea kaikki kun kerran aloitin)...

  t. Kata

  VastaaPoista
 15. Voih, kärsinet samasta kuin minä! Jouduin kauheaan lukumasennukseen saatuani Nälkäpelin parissa päivässä kokonaisuudessaan luettua. Sen takia internettiin lähdinkin surffailemaan ja etsimään helpotusta, mutta ei hyvältä näytä :D

  toivottavasti keksit jotain!

  VastaaPoista
 16. Lukujumi ei ole vielä täysin kadonnut, mutta olen sentään saanut luettua melkein kokonaan yhden kirjan. :D

  gloria, mun on pakko tunnustaa, etten ole lukenut koskaan Siepparia. :D Yritin lukea sitä teininä, eikä se silloin toiminut ollenkaan. Ajatuksena on ollut kyllä lukea se joskus.

  Kata, juuri siitä Krinardista puhuin, puuuuduttavaa. :D Jätin sen nyt kesken ja jatkan kunhan taas innostaa sellainen.

  Maikki, mahtavaa! Tai siis kauheaa! Mutta kiva kuulla, että Nälkäpeli aiheuttaa samanlaista muillekin. :D Joskushan tän kyllä on pakko loppua. :)

  VastaaPoista
 17. Itse pidän taukoa ja teen jotain muuta, ja luen vaikka jotain ihan muuta yleensä kevyttä tai "roskaa" (mikään kirja ei välttämättä ole roskaa =)

  VastaaPoista
 18. marjis, Sieppari jakaa mielipiteet aika rajusti. Itse tuun siitä aina hyvälle tuulelle ja nauran ääneenkin joissain kohdissa (tosi hauskaa jos luen sitä vaikka junassa..) mutta eräs kaverini sanoi masentuneensa kun luki sitä. :D

  VastaaPoista
 19. Jokke, tauko tuntui toimivan ihan hyvin. Vieläkään ei lukeminen ole samalla tasolla kuin ennen, mutta onneksi tv-sarjat ovat olemassa. Tällä hetkellä katselemme Supernaturalin ensimmäistä tuottista. :D

  gloria, mielenkiintoista! :) Pitääpä siirtää kirja mahdollismman pian lukuun. Suositteletko suomennosta vai alkuperäistä?

  VastaaPoista
 20. Kollegakirjabloggaaja rientää apuun! Tutustu ihmeessä Siepparin suomennosvertailuun, josta voit lukea näytteitä kummastakin suomennoksesta ja alkutekstistä. :)

  VastaaPoista
 21. Haa, kiitos Salla! Tuosta on paljon apua. En siis ainkaan ota alkukielistä kirjaa lukuun, sillä tuo slangi menisi yli hilseen. Pitääpä katsoa, mikä versio avomiehellä on kirjasta. Luulen, että se on kyllä Saarikoskea. :)

  VastaaPoista
 22. Suosittelen sekä alkuperäistä että Arto Schroderuksen käännöstä eli sitä uudempaa. Pentti Saarikosken käännöstä ei kannata lukea, tai ainakin toi Schroderuksen kannattaa lukea ensinnä. Saarikosken käännös ei ole lainkaan uskollinen alkuperäistekstille, mä itse tulen sen lukemisesta vain vihaiseksi. :D

  VastaaPoista
 23. Mulle kävi samoin Nälkäpelit luettuani. Muistan ku kello oli jotain yks yöllä, kun sain Matkijanärhen loppuun. Mietin hetken kirjaa ja sen henkilöitä. No mitä sille sitten tapahtui? Entä se? Tai se? Millasta elämää ne nyt viettää? Seuraavaks tuli tunne, että mitä mä nyt luen. Olin just lukenu maailman parhaimman kirjasarjan & nyt se oli LOPPU. Sit olin vaan hiljaa ja tuijotin kirjaa mun käsissä. Vartin tuijotuksen jälkeen havahduin kattoo kelloo ja aloin nukkumaan. :D Mutta niin, ajan kanssa mäkin siitä pääsin. :--)

  VastaaPoista
 24. Tuttu tunne, kun uppoaa johonkin maailmaan tai tunnelmaan niin voimakkaasti, ettei siitä ihan heti pääse irti. Minulle ei Nälkäpeli-trilogia aiheuttanut tunnetta, mutta esim. Taru Sormusten herrasta kylläkin ja Ajan pyörä -sarja, josta luin 20+ kirjaa yhteenmenoon noin puolentoistakuukauden aikana. Siinä jo määräkin vaikutti asiaan.

  Ehkä hyvän kirjan/sarjan aiheuttamasta tuntemuksesta kannattaakin nauttia vähän aikaa. Miksi tupata heti perään jotain muuta?

  VastaaPoista
 25. gloria, meiltä löytyi kaksikin kappaletta Saarikosken käännöstä, joten on kai sitten käännyttävä kirjaston puoleen. :D

  Petra, Nälkäpeli oli kyllä upea lukukokemus. En ihmettele, että tuijottelit kirjaa hetken aikaa. :)

  Raija, olet ihan oikeassa. Välillä on hyvä olla lukematta. Se lukujumi vaan meinasi sotkeä mun hienot kesäloman lukusuunnitelmat. Siitä taas nähtiin, ettei pitäisi suunnitella liikaa lukemisia. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti