Siirry pääsisältöön

Jan Eaton: 200 virkattua ruutua

Käsityöihmiset tietävät, että neulevimma alkaa jo heinäkuussa. Pari päivää sitten ilmestyi Novitan syksyn lehti, jossa esitellään neulemallien lisäksi myös syksyn uudet värit ja langat. Mikä ihme siinä onkaan, että syksyn värit näyttävät aina niin herkullisilta?

Neulevimman innostamana tutustuin myös pariin keväällä ilmestyneeseen käsityökirjaan. Isoäidinneliöt olivat Novitan lehdessä esillä runsaasti, mutta itse olen aika kyllästynyt niihin. Olen nimittäin jo virkannut yhden torkkupeiton jämälangoista isoäidinneliöitä yhdistellen. Onneksi Jan Eatonin 200 virkattua ruutua -kirjasta löytyy paljon vaihtoehtoja ainaiseen perusneliöön.

200 virkattua ruutua esittelee erilaisia virkkausmalleja pitsiruuduista kohopintaisiin ja värien yhdistämiseen. Siitä löytyy myös tietoa virkkaustekniikoista ja jopa valmiiden töiden säilyttämisestä. Malliruutujen lisäksi kirja neuvoo, mihin malleihin ruutuja kannattaa kokeilla yhdistää. Kaikki malliruudut ovat saman kokoisia, joten niitä voi yhdistellä loputtomasti. Nyt on kyllä pakko kokeilla ainakin paria eri mallia, sillä kirja on minusta helppolukuinen ja inspiroiva.

Minua alkoi varsinkin viehättää yllä olevan kuvan Paju-malli, jonka voi yhdistää vaikka torkkupeitoksi muiden kukkaruutujen kanssa. Kukkaisfantasia-nimisessä torkkupeitossa näkisi varmaan ihania unia. 200 virkattua ruutua -kirjasta löytyy myös muutama muu valmis torkkupeiton malli. En taida kuitenkaan jaksaa tehdä kokonaista peittoa, joten kehittelen tuosta mallista varmaan jotain muuta.

Palavirkkaus on siitä hauskaa puuhaa, että ei tarvitse kuljettaa mukana suuria neuletöitä, vaan pari lankaa ja virkkuukoukku riittävät. Lisäksi voi tehdä itselleen tavoitteita virkata vaikka kolme palaa illassa. Varisinkin eri värien yhdistely on hauskaa, koska silloin saa aina uusia väriyhdistelmiä ihailtavakseen. 200 virkattua ruutua on värikäs kirja ja ehdottaa välillä aika rohkeitakin väriyhdistelmiä, jotka sitten kuitenkin sopivat kokonaisuuteen. Kirja sopii sekä aloittelijoille että jo kokeneemmille virkkaajille ja varsinkin kaikille, jotka ovat jo kyllästyneitä isoäidinneliöihin.

200 virkattua ruutua Moreenin sivuilla ja Adlibriksesä.
Novitan syksyn 2011 uutuusväreihin voi tutustua täällä.

Eaton, Jan: 200 virkattua ruutua (200 Crochet Blocks for Blankets, Throws and Afghans, 2004). 128 sivua. Suomentanut Mirkka Santala, taittanut Petri Clusius. Moreeni, 2011.

Kommentit

 1. Mä olen taas vaihteeksi innostunut virkkaamisesta, joten tämä kirja pitää päästä testaamaan. :)

  VastaaPoista
 2. Oih, tämä olisi juuri sopiva kirja herättelemään minun nukkuvaa käsityökärpästä. Minulla on Eatonin Virkkaajan vinkit -kirja, joka on aivan loistava perusteos virkkaajalle (ainakin tällaiselle ei-niin-aktiiviselle).

  VastaaPoista
 3. Voi, juuri eilen tuskailin isoäidinneliöiden tylsyyden kanssa! Mietin, että olisipa kiva löytää joku uusi malli, saada vähän vaihtelua :)

  Mutta pitää vissiin tuo tylsien neliöiden työ tehdä ensin valmiiksi ja etsiä tämä käsiin vasta sitten, ettei jää ihan kesken.

  Olen aiemmin tehnyt jämälangoista erikokoisia isoäidinneliöitä yhdistellen ison peiton. Se on mielestäni oikein suloinen kirjavine väreineen, mutta mies inhoaa sitä :D

  VastaaPoista
 4. Oi, miten innostavia kuvia ja ihania värejä! Tekisipä mieleni virkkaamaan! :-)

  VastaaPoista
 5. Velma, mullakin on ollut virkkaaminen vähän tauolla, mutta nyt on taas intoa siihen. Kannattaa tutustua kirjaan. :)

  Villasukka, tuli sinun nimestäsi mieleen, että pitäisipä virkata jotkut kivat villatossut itselleni. :) Täytyy etsiä, löytyisikö joku hyvä malli.

  Maija, voi ei! Tylsyyskäsityöt ovat kauheinta, mitä tiedän, enkä meinaa millään jaksaa tehdä niitä valmiiksi. Mutta siksi mulle onkin kertynyt aika tavalla keskeneräisiä käsitöitä. Joten tsemppiä! :D Munkin peitto on tosi kirjava, ja tykkään siitä paljon. Harmi, ettei sun peitto ole miehesi mieleen.

  Paula, kirja on todella inspiroiva, ja pidän noista yhdistelyohjeista, koska läheskään aina ei tule mieleen tuollaisia yhdistelmämahdollisuuksia. :)

  VastaaPoista
 6. Voi nenä, nyt iski hirveä virkkaus/neulomishimo. Ei vaan taida ranteet kestää, kun pitää kanniskella tuota nyyttiäkin. :-( No, ehkä ensi vuonna...

  Houkuttelevan näköisiä ohjeita !

  VastaaPoista
 7. Kiitos vinkistä. Vaikuttaa oikein hyvältä kirjalta. Itse lainasin muutama päivä sitten kirjastosta Melody Griffithsin kirjan Virkkaa värikästä, jossa kanssa on kiinnostavalta vaikuttavia peittojen ja liinojen ohjeita.

  Vielä en ole saanut aina loppukesästä tai syksystä iskevää käsityökohtausta, mutta kirjanmerkkejä olen jo virkkaillut. Kunhan illat pimenevät ja kelit viilenevät, alkavat langat taatusti taas vetää puoleensa...

  Virkkasin lapsena/nuorena paljon, mutta virkkaus oli paitsiossa aika pitkään, kunnes innostuin muutama vuosi sitten juuri noista isoäidinneliöistä (yksi peitto valmis, toinen valmistumassa). Niihinkin kuitenkin kyllästyy, joten ihan kiva, että on muitakin malleja.

  VastaaPoista
 8. Eriqou, kädet kyllä voivat joutua koville, varsinkin pitkän virkkaustauon jälkeen. Ehtii sitä myöhemminkin, nyytin kantelu on kuitenkin tärkeämpää. :)

  Anna Elina, katselin tuota Virkkaa värikästä -kirjaa myös, ja se näytti kiinnostavalta. Ihanaa, että on tuotu värejä ja uusia ideoita virkkaukseen. Löytyykö noiden kirjanmerkkien ohje tuosta kirjasta? Se alkoi nimittäin kiinnostaa. :D

  VastaaPoista
 9. meniköhän mun eka kommentti johonkin bittien taivaaseen?

  innostuin tästä kauheasti, vaikka olen juuri virkannut yhden peiton ja nyt intohimojeni kohteena ovat siis lähinnä ... sukat. oih, villasukat <3

  oot niin oikeassa siinä, että käsityökuume syttyy jo heinäkuussa.

  VastaaPoista
 10. Liina, voi ei! Toivottavasti Blogger ei taas ole alkanut hukata kommentteja! Villasukat ovat ihania, ja kärsin kauheasti siitä, että nyt helteellä niitä ei pysty käyttämään. :( Mulla on muuten luvussa yksi aivan ihan villasukkakirja, josta bloggaan varmaan vähän myöhemmin.

  Olen myös keksinyt, että haluan tehdä jonkinlaisen ponchon tuolla Paju-mallilla, mutta varmaan vaihdan hiukan lankojen väriä. Palaan ehkä asiaan vielä. :D

  VastaaPoista
 11. luulen, että tötöilin sen kommentin itse jotenkin ...

  Paju on tosi kaunis! nähdäänkö lopputulos täällä? ja sukkakirjaa odotan muuten innolla :)

  VastaaPoista
 12. Ehkä nähdään, jos siitä vaan tulee niin hieno kuin kuvitteleen - tai edes siedettävä! :D Olen nyt kutonut toisenlaista ponchoa ja huomasin, että helteellä palavirkkaus olisi kätevämpää, kun ei tarvisi pitää isoa neuletyötä sylissä. Tulee meinaan hiki. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti