Siirry pääsisältöön

Suzanne Collins: Nälkäpeli

Paljon kehuttu Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogia on ollut minulla vielä lukematta, vaikka tämä nuortenkirjasarja onkin ollut lukulistalla jo jonkin aikaa. Bonustyttäreni ovat viime aikoina hehkuttaneet kirjoja, tai oikeastaan sitä ensimmäistä, niin paljon, että päätin korjata tilanteen heti. Luin trilogian ensimmäisen osan päivässä lähes ilman taukoja. Oikeastaan pidin taukoa vain sen verran, että tein ruokaa ja katsoin tv:stä Game of Thronesin uusimman jakson.

Nälkäpeli kertoo Katniss-nimisestä tytöstä, joka elättää perhettään salametsästyksellä ja keräilyllä eräällä kurjalla vyöhykkeellä. Katniss joutuu osallistumaan mielipuoliseen ja julmaan Nälkäpeliin, johon joutuminen tietää lähes varmaa kuolemaa, sillä 24 osanottajasta vain yksi voittaa – se, joka säilyy hengissä muilta pelaajilta ja pelin ansoilta. Nälkäpeli on viihdykettä rikkaan Capitolin väelle, sillä pelaajien kaikki hetket kuvataan ja lähetetään ympäri maata. Eikä siinä vielä kaikki, sillä nuorimmat peliin joutuvat ovat vain 12-vuotaita lapsia.

Kirjan maailma on koukuttava. Se rakentaa taitavasti ristiriitaa Capitolin ja 12 vyöhykkeen välillä. Capitol pumppaa vyöhykkeiltä kaiken rikkautensa, kun taas vyöhykkeiden asukkaat elävät kurjuudessa. Pelin tarkoitus on muistuttaa, mitä valtaapitävien vastustaminen tarkoittaa. Nälkäpelin päähenkilö on tavallinen tyttö, joka ei tiedä juuri mitään politiikasta, vaan yrittää vain selviytyä omasta kurjasta osastaan mahdollisimman hyvin. Onkin kiehtovaa seurata, miten asiat pikkuhiljaa valkenevat Katnissille.

Politiikan lisäksi Nälkäpeli kertoo tietysti itse pelistä. Se on ovela ja kauhea areena, josta selviytyy vain vahvin, ovelin tai kylmäverisin. Katniss oppii pelissä paljon itsestään ja siitä, keneen voi luottaa. Kirjaa tulee todella ahmittua, sillä pelin tempo tuntuu tarttuvan lukijaankin. Toisaalta haluaisi melkein lopettaa lukemisen, kun ei haluaisi, että se sympaattiselta vaikuttanut pelaaja kuolee. Todennäköisyys pelaajien hengissä säilymiselle ei ole kovinkaan hyvä, ja tuntuu mahdottomalta kannatta saamaan aikaan kahta pelaajaa.

Nälkäpeli on todella hyvä kirja, eikä sitä ehkä kannata leimata liikaa nuortenkirjaksi. Siitä voivat nauttia erittäin paljon myös vanhemmat lukijat. Kirjasta löytyy niin paljon erilaisia tarkastelukulmia, ettei siihen varmaan kyllästy useammallakaan lukukerralla. Kirjan voi lukea pelkästään jännittävänä viihdykkeenä, tai sen kautta voi pohtia epäoikeudenmukaisuutta, valtaa tai vaikka tosi-tv:n äärimmäisiä ilmiöitä. Erinomainen kirja, suosittelen!

Lukunäyte sivulta 21:
Seison Sauman kuusitoistavuotiaiden joukossa. Nyökkäämme kireästi toisillemme, ja sitten katseemme nauliutuvat tilapäiseen esiintymislavaan, joka on pystytetty oikeustalon eteen. Lavalla on kolme tuolia, koroke ja kaksi isoa lasipalloa, toinen pojille ja toinen tytöille. Tuijotan paperilappuja tyttöjen pallossa. Kahteenkymmeneen lappuun on kirjoitettu kauniilla käsialalla Katniss Everden.

Kirjan alku löytyy digipaperina täältä.
Nälkäpeli WSOY:n sivuilla ja Adlibriksessä.

Collins, Suzanne: Nälkäpeli (The Hunger Games, 2008). Suomentanut Helene Bützow. WSOY, 2009.

Kommentit

 1. Tervetuloa Nälkäpelistä pitävien joukkoon :) Minulle kävi samoin kun aloitin, yhteen putkeenhan se melkein piti lukea.

  Mutta keskeytit tosin hyvän asian vuoksi. Ihmisen pitää syödä ja GoT:n kyseinen jakso (oletan, että 9.) oli fantastinen.

  VastaaPoista
 2. Tämä on ollut minunkin lukulistallani jo pitkään! Lainasin tämän kirjastosta keväällä mutten ole saanut aikaiseksi aloittaa kirjaa, olen vain uusinut lainan kuukauden välein. :) Kirjoituksesi jälkeen Nälkäpeli alkoi kyllä taas kiinnostaa enemmän ja enemmän...

  VastaaPoista
 3. Minäkin pidin Nälkäpelistä ihan mahdottomasti! Toki sarjan ensimmäinen osa on selkeästi paras ja mielenkiintoisin, mutta ei tarina mielestäni kovastikaan lässähdä kahdessa muussakaan osassa.

  VastaaPoista
 4. Jee, Nälkäpeli-sarja on todella viihdyttävää luettavaa, eikä siitä puutu myöskään vakavia pohdinnonaiheita. Tästähän on tulossa myös elokuva eli lisää upeaa katsottavaa GoT:n lisäksi. Vielä pari viikkoa ja sitten saan luettavakseni A Dance with dragonsin. En malttaisi odottaa...

  VastaaPoista
 5. Minunkin lukulistalla tämä on, katsoin viimeksi pääkirjastolla tätä, olisi jopa hyllyssä ollut, mutta ei napannut vieläkää. Tämä suosittelu kyllä lisäsi kirjan pisteitä. Siskonikin (vuosimallia -74) on suositellut tätä minulle, joten kyllä vähän vanhemmatkin ihmiset löytävät nuorten puolelta luettavaa.

  VastaaPoista
 6. Raija, kiitosta vaan! :D Sarja menee hyvässä vauhdissa, eli varmaan kolmessa päivässä koko sarja. GoT:sta oli tosiaan kyseessa 9. jakso. Se oli kyllä mahtava! Lisäksi nuorempi bonustytär ihastui sarjaan sen verran, että aloitti Valtaistuinpelin lukemisen. Jee!

  Sara, nyt sun kyllä pitää aloittaa, jos kirja kerran on sulla kotona. Se on hurjan koukuttava. :)

  Sonja, olen nyt lukenut tuon toisenkin osan, eikä se minusta erityisesti ole huonompi. Tosin näin yhteen putkeen lukiessa kirjoista muodostuun yksi kokonaisuus, joten on vaikea eritellä kirjoja.

  MinnaKristiina, kävin juuri katselemassa Imdb:ssa elokuvan näyttelijöitä ja vaikuttaa aika lupaavalta joukolta. :) Mä olen päättänyt odotella Dancen suomennosta, vaikka hankinkin itselleni sarjan aiemmat osat englanniksi tarkoituksenani kokeilla niitä. En ole vain ehtinyt (ja jaksanut). :D

  VastaaPoista
 7. Nafisan, mietinkin juuri, miten harmilista, jos tämä on kirjastossa sijoitettu vain nuortenosastolle. Tämä on minusta nimittäin juuri sellainen kirja, jonka voisi laittaa myös aikuisten puoelle. Itse käyn lähes aina läpi myös lähikirjastoni nuortenhyllyt, mutta lähes kaikki eivät niin tee. Toivottavasti sinäkin luet kirjan pian, sillä tämä todella tempaa mukaasa. Kehut eivät ole turhia. :)

  VastaaPoista
 8. Nälkäpelistä tulee mieleen Stephen Kingin Richard Bachman -nimellä kirjoittama Juokse tai kuole -tarina. Kirjasta on myös tehty elokuva, pääosassa Arnold Schwarzenegger ;) Pitänee ottaa mukaan jos törmään kirjastossa Nälkäpeliin.

  VastaaPoista
 9. Villasukka, kiitos vinkistä! :) Tämä teema on ollut meidän perheessä nyt niin paljon esillä, että olemme katsoneet japanilaisen Battle Royale -leffan, jossa koululuokka pakotetaan taistelemaan toisiaan vastaan Nälkäpelin hengessä.

  Sen lisäksi avomieheni kaivoi esille Kingin Bachmanin nimellä kirjoittaman Pitkä marssi -tarinan. Se on ollut yksi hänen suosikkejaan jo pitkään. Tuota sinun mainitsemaasi minä ainakaan en ole lukenut. Pitääpä siis lukea! :)

  VastaaPoista
 10. Innostuin postauksiesi perusteella (taas) myös lainaamaan torstain kirjasto käynnillä tämän trilogian.
  Olen toki kuullut ja lukenut tästä ennemmenkin mutta olen luullut näitä aika "nuorten perusfantasia-"kirjoiksi.
  Innostuin nyt kokeilemaan olenko väärässä (mm. Harry Potterissa olen ollut niin väärässä ennakkoluuloineni, silloin joskus).

  VastaaPoista
 11. Katinka, et ole ainoa HP-kirjoja epäillyt. Juuri tuolla Suomenlinnassa järjestetyssä kirjablogitapaamisessa juteltiin asiasta, ja aika monella oli ollut suuria ennakkoluuloja niitä kohtaan, myös minulla. :D

  Mutta voin kyllä luvata, että pidät Nälkäpelistä! (Ei yhtään edes kauhistuta luvata tuollaista! :D)

  VastaaPoista
 12. Nyt minäkin luin tämän ja tykkäsin kovasti. Nopeatempoinen ja helppolukuinen mutta kumminkin ihan terävä kirja. Ja Katniss on symppis :-)

  Kakkososankin jo sain kirjastosta, kolmas varauksessa.

  Hah, täällä on näemmä keskustelussa kaivettu esiin samat kirjalliset esikuvat, joita itsekin muistelin - ne tulivat heti mieleen kun pokkaripainoksen kannessa on Kingin suositus. Onhan näitä nähty kun jo muinaiset roomalaisetkin vastaavat harrastivat.... Mutta kyllä Collinsin versiossa on omaperäisyttäkin. Ihan raikas ja rapea!

  VastaaPoista
 13. Booksy, on muuten aika harvinaista, ettei tällaisen nuortenkirjan sankari ole ärsyttävän täydellinen. Siitä isot pisteet Nälkäpelille. Hauskaa, että säkin tykkäsit kirjasta. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti