Siirry pääsisältöön

Sally Butcher: Vegestan – Kasvisruokaa Lähi-idästä

Pitkästä aikaa tuleekin nyt arvioitua blogiin keittokirja. Ja millainen keittokirja! En ole varmaan koskaan ennen lukenut keittokirjaa niin, että on pitänyt käyttää kirjanmerkkiä muistuttamaan oikeasta paikasta. Sally Butcherin Vegestan – Kasvisruokaa Lähi-idästä oli kuitenkin myös nautittavaa luettavaa.

Vegestanin kirjoittaja Sally Butcer on naimisissa iranilaisen miehen kanssa, ja he pyörittävät Lontoossa Persepolis-nimistä etnistä ruokakauppaa. Vegestan on Butcherin toinen kirja. Olin alunperin siinä luulossa, että kyseessä olisi vegaanikirja, johtuen ehkä siitä, että Moreeni julkaisee niitä niin paljon. Vegestanin ohjeissa on kuitenkin käytetty munia ja maitotuotteita, mikä oli minulle mieluinen yllätys, sillä rakastan juustoja. Eräs juustoa sisältävä ruoka nousikin heti suosikkiruokieni joukkoon.

Lähi-itä on Vegestan-kirjassa määritelty melko epämääräisesti, mutta siitä huolimatta kirja vaikuttaa ehjältä kokonaisuudelta. Ryppyotsaisuus ja tiukka rajojen määrittely ei sovi kirjan henkeen. Se tosin näkyy sisällysluettelossakin, joka on minusta epälooginen, enkä ihan oivalla, millä perusteilla ruoat on jaettu otsikoiden alle, mutta se ei haittaa kokkausta.

Kirjan hyvä tunnelma onkin erinomaisten reseptien lisäksi yksi syy, miksi kirjaa oli niin mukava lukea. Siitä tule hyvälle tuulelle. Kirjoittajalla on mutkaton jutusteleva tyyli, ja hän ilahduttaa rehellisyydellään. Harvassa keittokirjassa kirjoittaja sentään tunnustaa inhoavansa jotain ruokaa tai antaa reseptin, jonka kertoo itsellään menevän aina pieleen.

Reseptien lisäksi Vegestanissa on sivun tai kahden mittaisia tietoiskuja olennaisista ainesosista tai ruoista. Resepteihin myös liittyy usein myös lyhyt johdanto. Jos jotain parannettavaa kirjasta pitäisi etsiä, toivoisin siihen enemmän kuvia. Kirjan kuvat ovat ensinnäkin todella herkullisia, mutta niistä on myös apua, kun ihmettelee, miltä ruoan oikeasti pitäisi näyttää. Tällainen ihmettelyn aihe minulle tuli nimittäin vastaan mausteisia halloumikekoja tehdessäni. Ulkonäkö tuskin oli sitä, mitä piti, mutta maku oli mahtava!

Sitten päästäänkin suosikkiini eli taateli-fetasalaattiin. Nam. Nam. Nam. Tätä tulee tehtyä vielä monta kertaa. Olen mainostanut reseptiä niin paljon, että äitinikin on jo ostanut taateleita tätä varten. Salaattiin syntyy hieno sävähdys tuoreesta korianterista ja mintusta. Kastikkeeseen kuului myös taatelisiirappia, mutta käytin tavallista, kun sitä ei kaupasta löytynyt. Salaatti nousi myös koemaistajien, eli lukupiiriläisten suosikiksi. Ihan tulee vesi kielelle, kun vain ajatteleekin tätä.

Kokeilin myös jännittävää hapankirsikka-riisisalaattia, jossa tosin korvasin hapankirsikat kuivatuilla aronian marjoilla. Salaatti oli todella erikoista mutta maukasta – siinä oli jännä hapan vivahde. Vegestanin ohjeissa on käytetty mielestäni muutenkin aika kekseliäästi marjoja myös pääruoissa. Luulen, että otan niiden suhteen itsekin vähän vapaamman otteen, sillä ainakin aronia maistui salaatissa oikein hyvältä. Kirjasta riittää siis ammennettavaa vielä moneksi ateriaksi. Mahtavan inspiroiva kirja!

Kirjan englanninkielisiltä sivuilta löytyy myös reseptejä.
Vegestan – Kasvisruokaa Lähi-idästä Moreenin sivuilla ja Adlibriksessä.

Butcher, Sally: Vegestan – Kasvisruokaa Lähi-idästä (Veggiestan: A Vegetable Lover's Tour of the Middle East, 2011). 271 sivua. Suomentanut Kiti Szalai. Moreeni, 2012. ISBN: 9789522541024.

Kommentit

 1. Kuulostaapa mainiolta! Tykkään kovasti Lähi-Idän keittiöstä sekä myös kasviruoasta. Ja kirjan persoonallinen ote on minulle pelkkää plussaa! (Rakastan mm. Vivi-Ann Sjögrenin ruokakirjoja, joten voin kuvitella että miellyn myös tähän.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elma Ilona, pitääpä lisätä Vivi-Ann Sjögren tutustumislistalle. Olen tainnut jonkun hänen kirjansa joskus lukea, mutta hän on kuitenkin minulle aika tuntematon. Kiitos siis vinkistä! :)

   Poista
 2. Mä lainasin tuon kirjastosta, mutta tokihan se olisi pitänyt ostaa omaksi - ensinnäkään kokkausinspis ei iskenyt kuukauden aikana, kuten aina käy, kun lainaan keittokirjoja. Toiseksi kirjalle oli järkyttävä varausjono, joten uusiminen ei tullut kysymykseenkään. Keittokirja voisi parhaimmillaan (kuten, luullakseni, Vegestan) olla elinikäinen kaveri, joten ehkäpä tähän nyt ihan oikeasti voisi investoida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, ja miksei Suomesta saa hapankirsikoita? Vai saako? Vaadin happamia kirsikoita!

   Poista
  2. Suurin osa Suomen kotipuutarhoissa kasvavista kirsikkapuista on hapankirsikkaa tuottavia, mutta en muuten tiedä minäkään, myydäänkö niitä missään?

   Poista
  3. Kuivattuja hapankirsikoita saa ainakin Punnitse&Säästä -myymälöistä, ovat ihan superherkkua!

   Poista
  4. Olipa hyvä, että tämä hapankirsikka-asia selvisi. En tiennyt, että niitä myydään kuivattuina, joten anonyymille kiitos! :) En tosin alkanut niitä etsiäkään, koska minulla sattui noita aronioita olemaan valmiiksi kotona, eikä nyt ollut otollinen kirsikka-aika. :D Mutta aion kokeilla salaattia uudestaan vielä joskus ihan hapankirsikoiden kera.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Helmi-Maaria, joo! Ei voi nälkäisenä kyllä katsella tuota. Viimeksi tänään ajattelin nälissäni muuten tuota feta-taatelisalaattia... :D

   Poista
 4. Kuulostaa tosi hyvältä - kirja täytyy siis ehkä hankkia. :)

  VastaaPoista
 5. Haaste jälleen: http://sivustaseuraava.blogspot.fi/2012/06/11-kysymyksen-ja-vastauksen-haaste.html

  VastaaPoista
 6. Kirjavinkki samalta alueelta; Helena Hallenberg & Irmeli Perho: Ruokakulttuuri islamin maissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jukka s., kiitos vinkistä! Onko tuossa myös reseptejä vai onko se ihan puhdas tietokirja. :)

   Poista
  2. Näin se aika vaan kuluu...on reseptejä, on.

   Poista
  3. jukka s., pitää siis tutustua! :)

   Poista

Lähetä kommentti