Siirry pääsisältöön

Luonnonkasvit ja hyötykasvit vanhojen kasvitaulujen mukaan

Tänään on ollut Luonnonkukkien päivä, jonka kunniaksi olisi järjestetty kaikenlaisia luonto- ja kasvikierroksia ympäri Suomea. Tutkailin vaihtoehtoja muutama päivä sitten, ja tarjolla olisikin ollut monenlaisia opastettuja tapahtumia. Sää on kuitenkin olennainen osa tällaisia retkiä, joten jätin asian hautumaan. Ja niinhän se rankkasade sieltä tulikin helleviikon päätteeksi.

Luonnonkukkien päivää voi onneksi viettää myös kotisohvalla kirjallisuuden avulla. Hauskan vierailun kasvien maailmaan ja niiden opettamisen historiaan tarjoaa vaikka tämä herttainen Luonnonkasvit -kirja. Siihen on siirretty Edgar Hahnewallin maalaamat 1950-luvun kasvitaulut. Tämä erilainen kasvikirja on viehättävä ja nostalginen taidekirja, jonka avulla kyllä kasvien tunnistuskin onnistuu, sillä maalaukset ovat uskomattoman tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Parhaimmillaan kirja on kuitenkin näin sohvalukemisena, sillä piirrosten ja nimien lisäksi tauluissa ei ole muuta kuvausta kasveista.

Luonnonkasvit-kirjan pari on Hyötykasvit, joka on rakenteeltaan samanlainen. Siinä parasta ovat ehkä hyötykasvien vanhat nimet. Olen hihitellyt aika paljon jo avokatolle ja grapehedelmälle mutta varsinaista riemua aiheutti munahedelmä (kuvan perusteella munakoiso). Kirjasta löytyy myös kasveja, joita en tunnista, kuten mysteeriksi jäänyt kolokvintti. Ehkä pitäisi googletella noita latinalaisia nimiä. Hyötykasvit-kirjassa on myös monia luonnonkasveja, joiden joitain osia on käytetty lääkkeenä tai muuten hyödyksi. Mukana on myös puita joista on saatu, no, puuta.

Nämä ovat ilahduttavia kirjasia, joiden alkuperäisiä kasvitauluja ottaisin ilomielin seiniäni koristamaan.

Luonnonkasvit WSOY:n sivuilla ja Adlibriksessä. 149 sivua. WSOY, 2012. ISBN: 9789510390863

Hyötykasvit WSOY:n sivuilla ja Adlibriksessä. 136 sivua. WSOY, 2012.  ISBN: 9789510389515

Kommentit

 1. Todella upeat kirjat, kiitos näiden esillenostamisesta! Nämä voisin kyllä hankkia itsellenikin, laitan muistiin, pitäähän nyt biologian opettajalla olla tällaiset, pitäähän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tietysti sulla pitää olla nämä kirjat! Miten muka voit opettaa mitään ilman oikeita kirjoja, kysyn vaan. Ehkä sä voit sitten selvittää, mikä ihme tuo kolokvintti on. Haluan kasvattaa sellaisia. :D

   Poista
 2. Voih ja oih. Olen ihan hulluna luonnonkukkiin. Minulla on jokin epätoivoinen ja suureellinen yritys saada omasta pihastani sellainen cottage garden suomalaisilla luonnonkasveilla. Lopputuloksena on luultavasti sekasotku, mutta onnellinen sekasotku on parempi kuin ei sekasotkua ollenkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahmu, tuo kuulostaa niin ihanalta. Mulla on vain tämä parveke, jota yritän saada rehevöitymään oikein urakalla, mutta puolivilli sekasotku on mun haavepuutarha. :)

   Poista

Lähetä kommentti