Siirry pääsisältöön

Joululahjavinkkejä lukioikäiselle

Joululahjavinkit ovat tällä kertaa tietokirjapainotteisia. Ne on tarkoitettu suurin piirtein lukioikäisille, eli 16–19-vuotiaille. Tietokirjoja olen valinnut vinkeiksi sen vuoksi, että hyvät tietokirjat ovat hyödyksi ja avuksi myöhemminkin ja tuon ikäinen nuori osaa niitä jo arvostaa.


1. Philip Wilkinson: Myytit ja legendat – ensyklopedia
Kiinnostavaa tietoa, jota voi lukea huvikseen tai parantaakseen yleissivistystään. Ei vaikuta oppikirjalta, mikä on aina plussaa. Arvostelu täällä.
2. Rani-Henrik Andersson ja Markku Henriksson: Intiaanit – Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen historia
Tutustuin kirjaan vasta äsken, mutta se pääsi heti vinkiksi. Todella hyvä opus, josta on hyötyä, jos nuori lähtee opiskelemaan esimerkiksi joitain humanistisia tieteitä. Arvostelu täällä.
3. Elina Hirvonen ja Anu Silfverberg: Sata sivua – tekstintekijän harjoituskirja
Helppoja harjoituksia, joiden avulla voi lukiolainenkin parantaa kirjoitustaitoaan. Arvostelu täällä.

4. WSOY:n sanakirjat
Näistä ei löydy arvostelua blogista, mutta hyvä sanakirja on aina tarpeen opiskelijalle. Yliopiston ruotsinopettaja suositteli WSOY:n sanakirjoja, koska ne ovat hänen mielestään ajankohtaisia ja monipuolisia.

5. Lopuksi pari satukirjaa, jotka tulivat jo esille tuossa Joululahjavinkkejä nuorille -kirjoituksessa. Nämä kirjat säilyttävät arvonsa: Jaakko Hämeen-Anttila ja Heli Hieta: Tuhat ja yksi yötä ja J.R.R. Tolkien: Satujen valtakunta.

Kommentit

  1. Kiitos vinkeistä! (vaikka google-sukupolvi taitaakin käyttää dictionary dot comia eikä enää paperisanakirjaa...) Itse etsin lahjakirjaa 19-v. tyttärelle, joka pitää nykyään tällaisesta: "contemporary, realistic fiction with a female main character". Ja 16-v pojallekin haluaisin löytää kirjan. Kun kysyin, vieläkö hän lukee pääasiassa fantasiaa, vastaus kuului: mikssunainatarviitietääkaikki, mälähenleffaan eitarvisäästääruokaa. Ehkä saan kolmen vuoden päästä paremman vastauksen... ;)

    VastaaPoista
  2. Seija, voi olla että sanakirjat ovat ihan vanha juttu. :) Tosin meidän piti yliopiston ruotsintunneilla kantaa mukana sanakirjaa, joten ehkä niitä vielä jossain tarvitaan.

    Onpas sulla hankalia hankittavia kirjalahjoja. Osta sille pojalle tuo juuri arvostelemani Viimeinen toivomus tai jos se tykkää toiminnasta ja räiskinnästä niin Justin Croninin Ensimmäinen siirtokunta. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti