Siirry pääsisältöön

Sinikka Piippo: Suomalaiset marjat – Kaikki metsän ja puutarhan lajit

Sinikka Piippo on yksi suosikkitietokirjailijoistani. Hän kirjoittaa niin asiantuntevasti ja selkeästi kasveista ja niiden ominaisuuksista. Tietoa naisella riittääkin, sillä hän on kasvitieteen professori Helsingin yliopistossa. Piipon Kasvien salaiset voimat -teos on ollut varmaan mielenkiintoisin lukemani kasvikirja. Nyt Sinikka Piippo on kirjoittanut kirjan Suomalaiset marjat, jossa tutustutaan kaikkiin Suomessa luonnonvaraisina tai kotipuutarhoissa kasvaviin marjoihin.

Kirjan alussa on tietoa marjojen keräämisestä ja säilömisestä ja sen jälkeen on kerrottu seikkaperäisesti marjojen ravintosisällöstä, vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista – ja muista marjojen sisältämistä aineista. Suurimman osan kirjasta vie kuitenkin aakkosten mukaan järjestetyt esittelyt jokaisesta marjasta. Näissä käydään läpi esimerkiksi marjojen kuvaus ja niiden terveysvaikutukset. Tärkeä lisä on myös monen marjan kohdalla tieto käytön rajoituksista. Jotkin sairaudet esimerkiksi voivat rajoittaa marjojen käyttöä. Hyvin tärkeää tietoa siis!

Se mikä kirjan tekee ainutlaatuiseksi, on tiedon tarkkuus ja asiantuntevuus. Piippo ei tyydy vain kertomaan, että mustikka on terveellinen marja, vaan hän tuo esille mustikassa olevat ainesosat ja niiden vaikutuksen kehoon. Tieto ei kuitenkaan ole paperinkuivaa vaan esimerkit ovat helposti ymmärrettäviä. En valinnut mustikkaa sattumalta esimerkiksi, vaan tämä suosikkimarjani sisältää kirjan mukaan viisi kertaa enemmän antioksidantteja kuin porkkana. Lisäksi se estää monia verenkiertoelinten sairauksia. Mustikan terveysvaikutuksista kertova osio onkin todella pitkä.

Marjat ovat uskomattoman terveellisiä ja suurilta osin vielä täysin ilmaisia. Toivottavasti tämä kirja päätyisi mahdollisimman moneen kotiin, sillä sen avulla marjojen syönti voisi houkutella suomalaisia enemmänkin. Suomalaiset marjat pitäisikin olla jokaisessa kodissa. Talvi ei ehkä ole otollisinta aikaa kirjalle, mutta se on silti hyvä idea vaikka joululahjaksi. Nyt on nimittäin hyvää aikaa suunnitella seuraavan kesän ja syksyn marjaretkiä tai ehkä puutarhan uudistamista.

Lukunäyte sivulta 115:
Mustikan antosyaaneja on tutkittu paljon ja on havaittu, että niillä on laajakirjoinen terveysvaikutus. Antosyaanit neutraloivat vapaiden radikaalien aiheuttamia tuhoja soluille ja kudoksille toimien mm. yhdessä C-vitamiinin kanssa. Ne estävät valtimonrasvoittumistautia ja verihiutaleiden tarttumista toisiinsa, alentavat seerumin kolesterolia ja triglyseriditasoja, suojelevat angina pectorikselta, laajentavat verisuonia ja alentavat verenpainetta.

Piippo, Sinikka: Suomalaiset marjat – Kaikki metsän ja puutarhan lajit. Minerva, 2010.

Kommentit

 1. Tämä kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Marjat ovat hieno juttu. Ulkomaalaiset tuttavani hämmästelevät sitä, että Suomessa voi vain kälppiä skutsiin ja poimia marjoja. Sukuni naiset ovat olleet aina ahkeria marjansäilöjiä. Itse olen ahkera syöjä :-) Miten niin vanhanaikaista: trendikäs hurauttaa Suomen superfoodeista blenderillä smoothien! (Pari englanninkielistä sanaa, niin johan on trendikästä.)

  VastaaPoista
 2. PS Ovatko Akateemisen sivut jotenkin hukassa? Kaikki haut ja linkit vievät lopulta stockman.comiin, josta en löydä yhtään kirjaa enkä mitään Akateemista.

  VastaaPoista
 3. On se vähän hassua raahta toiselta puolelta maapalloa kuivattuja marjoja ja muita supereita, kun metsissä kasvaa kotimasia marjojakin. :)

  Kyllä mulla näytti Akateemisen sivut nyt ainakin toimivan, ehkä siellä oli joku häiriö vaan. Tai sitten sua sensuroidaan. ;)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kirjavinkistä! Olen viime aikoina perehtynyt enemmänkin ruoan parantavaan voimaan, joten tämä kirja oli ihan täydellinen. Lainasin tämän kirjastosta, mutta pakkohan se on ostaa itselle. Piipolta on näemmä ensi vuonna tulossa kirja myös mausteista. Sekin taitaa mennä heti ostoslistalle. =) Itsekin pidän aika naurettavana tätä superfoodgojimarja-villitystä..

  VastaaPoista
 5. Réa, ole hyvä! Ihana, että tykkäsit kirjasta. :) Mäkin aion hommata vielä yhden kirjan, joka menee joulupakettiin.

  Huomasin myös, että Minerva julkaisee keväällä lisää Sinikka Piippoa, mahtavaa! Suosittelen tutustumaan niihin Piipon edellisiinkin kirjoihin. :)

  Goji-marjoja voi muuten nyt kasvattaa myös Suomessa! Exotic Garden myy siemeniä: http://www.exoticgarden.fi/search.php?searchword=goji&showshopcat=6

  VastaaPoista
 6. Tämä kirja on uskomaton terveystietoteos. Usein jaan kirjoja anteliaasti arvonnoissa ja ystäville, mutta tämä jäi itselle samoin kuin Cajanderin Luontopiha, jonka valitsin vuoden 2010 puutarhakirjaksi.

  Pidin tässä Piipon kirjassa juuri siitä, että kerrottiin, mitä mikin marja sisältää ja mihin ja miten vaikuttaa. Minulla muuten nousi kotimaisten marjojen syönti tämän jälkeen ja paljon. Mustikka on ykkönen, sen todisti jo aikanaan professori Rautavaara.

  VastaaPoista
 7. Mustikka on todellakin ykkönen! Kirja aiheuttaa aikamoista marja-ahneutta ja pakastimen sisällön tyhjentymistä. Myös ensi kesän ja syksyn marjojen keräämistä pitää suunnitella ennakkoon. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti