Siirry pääsisältöön

Andrzej Sapkowski: Viimeinen toivomus, The Witcher – Noituri 1

Puolalaisen Andrzej Sapkowskin Viimeinen toivomus vakuutti minut jo parin ensimmäisen sivun aikana. Joistain kirjoista tietää jo niin vähästä, että niistä tulee pitämään. En tiennyt kirjasta etukäteen oikeastaan mitään muuta kuin sen, että se aloittaa useampiosaisen sarjan. Sapkowskin luomaan maailmaan on ollut mahdollista tutustua jo aikaisemminkin The Witcher -tietokonepelissä.

Kirja kertoo Geralt-nimisestä miehestä, joka on ammatiltaan noituri. Kiertelevät noiturit metsästävät ja tappavat hirviöitä, jotka vainoavat ihmisiä. Vaikka noitureita tarvitaan, heitä myös pelätään ja vihataan. Noitureilla on ennen riittänyt runsaasti puuhaa, sillä sekä maaseutua että kaupunkeja ovat uhanneet monet vaaralliset olennot, kuten kikimorat, bruksat ja stryksit. Viime aikoina hirviöt ovat kuitenkin vähentyneet ja Geraltin elanto alkaa olla kiven alla.

Mielenkiintoiset ja kekseliäästi kirjoitetut hirviöt rikastuttavat kirjan muuten aika perinteistä keskiaikaista fantasiamaailmaa. Tätä virkistää myös kerronta, joka on älykästä ja paikoin aika tummasävyistäkin. Lisukkeena on kuitenkin myös huumoria. Viimeisessä toivomuksessa törmätään myös useisiin tuttujen satujen hauskasti vääntyneisiin muunnoksiin. Kirjan maailma on täynnä taikuutta ja taikauskoa mutta myös inhimillisyyttä. Monet ihmisten huonot puolet tuodaan esiin – mutta myös joitain niitä kaikkein parhaimpiakin, kuten rakkautta ja vilpitöntä ystävyyttä.

Viimeinen toivomus muistuttaa rakenteeltaan novellikokoelmaa, jonka novelleissa on sama päähenkilö. Lyhyet tarinat kertovat Geraltin menneistä hirviöjahdeista ja harvoista ystävyyssuhteista. Tämä myös muodostui kirjan ongelmaksi, sillä varsinainen tarinan huippukohta jäi oikeastaan saavuttamatta. Tästä huolimatta kirja oli kuitenkin erittäin kiinnostava tuttavuus, eikä rakenne ollut liian ongelmallinen. Siinä oli nimittäin toisaalta myös virkistävä ote tarinankerrontaan.

On mielenkiintoista nähdä, jatkuuko rakenne samanlaisena seuraavissakin kirjoissa vai pedataanko tällä kirjalla sarjan tulevia osia esittelemällä henkilöt ja keskeisiä tapahtumia. Se selviää aika pian, sillä sarjan seuraava osa, Kohtalon miekka, ilmestyy ensi kesänä.

Lukunäyte sivulta 36:
Noituri hymähti ilkeästi. Ensimmäinen koitos oli sujunut hyvin, juuri niin kuin hän oli arvellutkin. Hopea oli kohtalokasta strykseille, kuten useimmille taikavoimien synnyttämille hirviöille. Geraltin oli siis mahdollista onnistua – stryksi oli samanlainen kuin muutkin pedot, minkä ansiosta lumous oli ehkä mahdollista kumota, ja tiukan paikan tullen hopeamiekka saattoi pelastaa noiturin hengen

Sapkowski, Andrzej: Viimeinen toivomus, The Witcher – Noituri 1 (Ostatnie życzenie, 1993). Suomentanut Tapani Kärkkäinen. WSOY, 2010.

Kommentit

 1. Kohtalon miekka on rakenteeltaan samanlainen kuin Viimeinen toivomus, mutta sen jälkeen todennäköisesti aletaan suomentamaan "Noiturisaagaan" kuuluvia romaaneja.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tiedosta! :) Olin vähän toivonut, että seuraava kirja olisi romaanimaisempi, mutta toivottavasti suomentamista jatketaan vielä senkin yli.

  VastaaPoista
 3. Ei kestä! Ilmeisesti aika moni on tuota mieltä, sillä Kohtalon miekkaa ei ole käännetty edes englannin kielelle.

  Aika monet englantia puhuvat Noiturifanit ovat valitelleet asiaa. Kuten jo veikkailit, Kohtalon miekassa on tarinoita, jotka pohjustavat ensimmäisen romaanin tapahtumia (tai ainakin henkilökemiaa eräiden hahmojen välillä).

  Kerrankin on onni olla suomalainen tässä suhteessa! Itse olen todella iloinen siitä, ettei Kohtalon miekan yli hypätty.

  VastaaPoista
 4. Ainakin tuo ensimmäinen osa herätti nälkää koko tarinaa kohtaan, koska se jätti niin paljon vielä paljastamatta. Onneksi siis kakkosen yli ei hypätä, kun ei edes enkuksi voisi päivitää tietämystään. Puola ei oikein taivu. :D

  VastaaPoista
 5. Mahtava kirja! Onko tietoa onko tästä kenties tulossa elokuvakin näillä näkymin? Taistelukohtaukset olisivat varmasti mahtavat, ellei sitä pilattaisi pienellä budjetilla ja huonolla ohjaajalla ja -näyttelijöillä.

  VastaaPoista
 6. Hei anonyymi! :) Mulla ei ainakaan ole tietoa elokuvasta. Äsken googlettelin ja huomasin, että tästä on wikipedian mukaan tehty The Hexer-niminen leffa jo 2001 ja tv-sarja 2002, mutta ne eivät ilmeisesti olleet hyviä. Se on harmi, sillä hyvät tekijät (ja rahat) olisivat varmaan saaneet tästä aikaan kunnon leffan.

  Kenellähän ne leffaoikeudet mahtavat olla? Koska jos nuo filmatisoinnit ovat ihan tuntemattomia, voisi niitä hyvinkin herätellä isommalla rahalla. :D

  VastaaPoista
 7. Itse katsoin tuon 10-osaisen tv:sarjan
  englanninkielisillä tekstityksillä ja ihan ok tuo sarja oli. Aika halpabudjetilla tehty mutta ihan toimiva, ehkä isommalla rahalla voisi saada paremman...

  VastaaPoista
 8. Kiitos tiedosta tuosta sarjasta. Täytyy pitää mielessä, jos siihen joskus törmää. :)

  Ei se rahakaan kyllä takaa onnistumista. :D

  VastaaPoista
 9. Ei se elokuva kovin hyvä ole, vaikka pahimpaan noiturinälkään se vähän auttaa. (Pelit sentään ovat loistavia!)

  Kohtalon miekkaa rupesin lukemaan vasta toissapäivänä, vaikka näemmä jo tammikuussa kovasti täällä sitä hehkuttelin. :)

  Ihan ei yllä ensimmäisen kirjan (suomennettujen kirjojen laskujärjestyssä) tasolle, mutta mahtavalta se tähän asti on vaikuttanut - olen vielä kohtuullisen alussa!

  VastaaPoista
 10. Mullakin odottaa se vielä lukemista! :D Ajattelin kuitenkin tarttua kirjaan mahdollisiman pian, sillä seuraava osa ilmestynee kesällä. Tai jotain sen suuntaista olin Risingshadow-foorumilla näkevinäni. :)

  VastaaPoista
 11. Iloinen yllätys kyllä sitten minulle jos noin on. En uskonut, että näin nopeasti jatkoa tulee :) enkä vielä siitä mistään tietoa etsiskellyt.

  Nyt olen jo pitemmällä kirjassa ja kyllä se todella hyvä on! Ehkä jollain tapaa hieman erilainen kokemus kuin Viimeinen Toivomus, mutta ei huonolla tavalla.

  Tässä ensimmäisen pelin intro, joka mielestäni on jo yli seitsemän minuuttisessa komeudessaan parempi kuin noiturista tehty elokuva!

  The Witcher -pelin intro youtubessa

  En ole varma, oliko tuo kohtaus Viimeisessä Toivomuksessa tekstimuodossa, mutta jotenkin muistelen näin (peleissä olevat jutut ja kirjoissa olevat sekoittuvat päässäni ja täydentävät toisiaan :)

  VastaaPoista
 12. Kiitos tuosta pätkästä! Se on tosiaan mahtava. Ja ihan hätkähdin lopussa. :D Tuo kohtaus on myös kirjassa, ja se taisi olla muuten yksiä suosikkikohtiani. :)

  VastaaPoista
 13. Minusta nuo muunnokset vanhoista saduista olivat yksi parhaista oivalluksista tässä :-) Tykkäsin muutenkin... onneksi on jo kakkososakin kätevästi lainattuna.

  VastaaPoista
 14. Booksy, saduista pidin minäkin. :) Mä kaipaan nyt hyvää ja mukaansa tempaavaa kirjaa, joten ehkä vihdoin tartun siihen kakkososaan. :D

  VastaaPoista
 15. Hei. Kertokaa minulle mikä on stryksi. Olen lukenut kirjan, mutta en osaa yhdistää mihinkään hahmoon..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en nyt muista kauhean tarkkaan, mutta eikös se ollut juuri tuo hahmo, joka on tuossa pelitrailerissakin? Ja siinä ihan kirjan alussa...

   Poista

Lähetä kommentti