Siirry pääsisältöön

Eoin Colfer: Artemis Fowl

Luin jokin aika sitten Eoin Colferin Artemis Fowl -kirjan erästä artikkelia varten. Myös uusin sarjan kirjoista on odottanut jo jonkin aikaa luettavien kirjojen pinossa. Minulle tulikin mieleen, että voisi olla hauskaa pitkästä aikaa lukea kaikki Artemikset alusta alkaen. Osan kirjoista olenkin lukenut vain kerran, ja luulen, että joku kirjoista on tainnut jäädä kokonaan lukemattakin.

Artemis Fowl kertoo 12-vuotiaasta lapsinerosta, Artemis Fowlista, joka aikoo palauttaa sukunsa rahat rikollisella ja mielikuvituksellisella keinolla. Hän aikoo ottaa vangikseen keijun, josta sitten pyytää lunnaita. Artemis on nimittäin saanut selville, että keijuja todella on olemassa. Lisäksi hänen onnistuu hankkia käsiinsä keijujen Kirja, johon on koottu kaikki keijujen tieto.

Keijut ovat ovelia ja heidän teknologiansa on paljon ihmistä edellä, mutta Aremiksen aivoille eivät hekään näytä voivan mitään. Vaikka Artemis onkin nerokas ja näsäviisas, hän ei silti ole mielestäni missään vaiheessa mitenkään ärsyttävä hahmo. Ehkä hänen vähäeleinen ja vanhahtava tyylinsä tekee hänestä jotenkin miellyttävämmän tyypin.

Myös muut Artemis Fowl -kirjan henkilöt ovat hauskoja ja persoonallisia. Vai mitä pidätte varastelevasta kääpiöstä, joka kaivautuu maan läpi syömällä maa-ainesta ja päästämällä sen sitten toisesta päästä ulos. Ilmiö toimii myös hyvänä aseena, jos joku yrittää hyökätä kääpiön kimppuun takaapäin. Kirja sopii siis lapsenmielisille lukijoille.

Artemis Fowl oli paljon napakammin ja viihdyttävämmin kirjoitettu kuin muistinkaan. Se on myös aika lyhyt ja nopealukuinen, vaikka sarjan osien paksuus onkin kasvanut uusien kirjojen myötä. Kirjoja on suomennettu nyt seitsemän, ja niiden lisäksi on ilmestynyt vielä yksi, Salaiset kansiot -kirja, joka sisältää kaikenlaista tietoa keijuista. Seuraavana lukuvuorossa on sarjan toinen osa, Artemis Fowl – tehtävä pohjoisessa.

Lukunäyte sivulta 43:
Holly veti virkapuvun ylleen, kiskoi maanvihreän haalarin vetoketjun leukaan asti ja kiinnitti kypärän hihnan. HALTiJan univormut olivat hienoja nykyään. Eri maata kuin ne leikki-irlantilaiset pellevetimet, joita heidän oli ennen pitänyt käyttää. Solkikengät ja polvihousut! Ei ihme että haltijoita pidettiin ihmisten kansanperinteessä naurettavan pikkuväkenä.

Colfer, Eoin: Artemis Fowl (Artemis Fowl, 2001). Suomentanut Jaakko Kankaanpää. WSOY, 2001.

Kommentit

  1. Muistuipa tästä mieleen, että minunkin pitäisi päivittää Colferini ajantasalle :) Viimeksi ilmestyneet ovat toistaiseksi lukematta. Eniten olen tähän mennessä pitänyt kyllä Artemis-sarjaan kuulumattomasta Toivomuslistasta.

    VastaaPoista
  2. Toivomuslistaa mä en olekaan lukenut. Pitää laittaa se siis lukulistalle. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti