Siirry pääsisältöön

Tuhannen ja yhden yön tarinoita Riikka Juvosen kertomana


Syksy on mielestäni varsinaista satujen aikaa. Kun flunssa vaivaa, on parasta vain käpertyä peittoon ja tarttua satukirjaan. Onneksi tuttuja satuja riittää luettavaksi myös uusina sovituksina ja ennen kaikkea upeasti kuvitettuna.

Riikka Juvonen on muokannut Tuhannen ja yhden yön tarinakokoelmasta uuden satukirjan, jonka hän on myös kuvittanut. Tuhannen ja yhden yön tarinoita on kirjoitettu sujuvasti ja sadut toimivat hyvin myös ääneen luettuina. Kirja sisältää lähes 20 satua, joiden joukossa on myös tutut tarinat Ali Babasta ja ryöväreistä sekä Sindbadin retkistä.

Parasta kirjassa on mielestäni kuitenkin kuvitus. Juvosen taidokkaissa kuvissa on paljon katseltavaa varmasti sekä lapsille että aikuisille. Kuvien runsaat yksityiskohdat ja heleät värit vievät suoraan satujen maailmaan. Niitä on niin mukava katsella, että kuvia olisi saanut olla kirjassa enemmänkin - vaikka onhan niitä nytkin lähes jokaisella aukeamalla. Kirja on kaunis ja hurmaava lukukokemus kaikille satujen ystäville. 

Juvosen piirustuksia voi muuten ihailla myös kesällä lukemassani John Masefieldin Keskiyön kansaa -kirjassa.

Lukunäyte sivuilta 18–19:
Sitten, yön hiipiessä palatsiin ja kaupungin äänten vaimennuttua, pikkusisko pyysi, että sisar kertoisi heille jotakin, jotta yön hetket kuluisivat kevyemmin.
Kuningas, jonka sydäntä ahdistus puristi, piti ajatuksesta. "Niin kerro, kerro meille tarina!" hän ilahtui ja Sehrezad aloitti:

Tuhannen ja yhden yön tarinoita. Kertonut ja kuvittanut Riikka Juvonen. WSOY, 2010.

Kommentit

 1. Olen yrittänyt jättää jo useamman kerran kommentin, eli jos ne joskus putkahtavat tähän, niin pahoitteluni saman toistamisesta kerta toisensa jälkeen. :)

  Kysyin, että onko tässä satukirjassa muita satuja noiden tuttujen rinnalla, vai ovatko kaikki sadut jo ennestään tuttuja? Ajattelin, että olisi voitu myös niiden pohjalta tehdä uusia versioita tai kokonaan uusia kokoelmaan sopivia satuja.
  En ole myöskään lukenut aikoihin satukirjoja, joten voisi olla mielenkiintoista lukea visuaalisesti kaunista kirjaa.

  VastaaPoista
 2. Blogger on temppuillut viime päivinä ihan kauheasti, mutta onneksi sait kommentin tulemaan. :)

  Kyllä nuo kokoelman sadut ovat kaikki vanhoja alkuperäisiä tuhannan ja yhden yön satuja mutta muokattuna. En alkanut verrata pituutta vanhaan versioon, mutt kieli on ainakin yksinkertaisempaa, joten varmasti sadut ovat myös vähän lyhempiä.

  VastaaPoista
 3. Kansikuva on oikeastaan aika hämmentävä. En ole varma, pidänkö. Kirjaa en ole vielä saanut käsiini, mutta aion siihen kyllä tarttua heti,kun kirja löytyy jostakin.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen kansikommentti. :) Mikä siinä on sellaista, josta et pidä? Hiukan noi värit tässä näytössä näköjään huijaa, värit ovat vähän voimakkaammat oikeasti. Mä kyllä tykkään kannesta. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti