Siirry pääsisältöön

Charlaine Harris, Maggie Shayne, Marilyn Tracy: Pimeyden olennot

Harlequin on tehnyt uuden aluevaltauksen ja alkaa julkaista kirjasarjaa paranormaalista romantiikasta, eli rakkaustarinoista, joissa on yliluonnollisia osapuolia. Suomalaisille tuttuja esimerkkejä paranormaalista romantiikasta ovat sekä Stephenie Meyerin Twilight-sarja että Charlaine Harrisin suosittu Southern Vampire Mysteries, joka tunnetaan myös tv-sarjana True Blood. Esimakuna uudesta Nocturne-sarjasta Harlequin on julkaissut Pimeyden olennot -kirjan, jossa on kolme tarinaan vampyyrien ja ihmisten välisestä rakkaudesta.

Ensimmäinen kirjan tarinoista on Charlaine Harrisin Tanssiva kuolema. Se tapahtuu samassa maailmassa kuin Southern Vampire Mysteries -tarinat, eli vampyyrit ja ihmiset yrittävä elää yhdessä. Tämä tarina on ehdottomasti kokoelman helmi. Vaikka tarina tarjoaa runsaasti romantiikkaa, se myös kysyy, miten pitkälle naisiin kohdistuvan väkivallan pitää mennä, ennen kuin siihen puututaan. Kirja alkoi siis erittäin lupaavasti ja odotin jo mielenkiinnolla kirjan seuraavaa tarinaa.

Maggie Shaynen kirjoittama Iltahämärän valat oli kuitenkin todella yltiöromanttinen ja kliseinen sekä vielä huonosti kirjoitettu, joten innostukseni laski nopeasti. Onneksi kirjan kolmas tarina, Marilyn Tracyn Aamuyön morsian, palautti kuitenkin uskoani vampyyriromantiikkaan. Vaikka tämäkään tarina ei yllä Harrisin tasolle, se on silti huomattavasti parempi kuin Shaynen teksti. Tarina tarjoaa näkökulmaa vampyyreiden tunne-elämään ja avaa mahdollisuuden vampyyrien henkilökohtaiselle muutokselle.

Pimeyden olennot -kokoelmasta näkee, että tarinoiden taso on hyvin vaihteleva. Lisäksi tähän kokoelmaan valitut kolme tarinaa ovat pääpiirteiltään hyvin samankaltaisia, joten niiden perusteella on vaikea arvailla tulevan sarjan sisältöä ja tyyliä. Marraskuussa alkava sarja on kuitenkin mielenkiintoinen tulokas yliluonnollisen kirjallisuuden saralla, joten sitä kannattaa kokeilla, jos yliluonnolliset olennot, erotiikka, romantiikka ja jännityskin kiinnostavat.

Pimeyden olennot / Harris, Charlaine: Tanssiva kuolema (Dancers in the Dark, 2004); Shayne, Maggie: Iltahämärän valat (Twilight Vows, 1998); Tracy, Marilyn: Aamuyön morsian (Married by Dawn, 1998). Suomentanut Virpi Kuusela. Harlequin, 2010.

Kommentit

 1. Kiitos tästä arvostelusta, olen nimittäin useasti pällistellyt tätä kirjaa lehtihyllyvälissä. Tämä kirja kyllä erottuu (positiivisesti) Harlequin -rivistöstä mutta mukaan ei ole tarttunut :). Englanninkielisenä tätä vampyyriromantiikkaa tuntuu olevan vaikka miten paljon, ilmeisesti alkaa levitä vähän laajemmassa mittakaavassa Suomeenkin - mieluummin lukisin näitä kuin Harlequineja, eli kiva että tuodaan uutta :)

  VastaaPoista
 2. Hei Tessa! Olen samaa mieltä! Hyvä, että on mahdollisimman paljon valikoimaa. Ja että ruokakaupastakin voi napata mukaansa jotain luettavaa. :)

  VastaaPoista
 3. Herran jestas, näinkin tämän lähi K-kaupan hyllyssä! Nyt on Harlekiini iskenyt kyllä kultasuoneen, tämä on varmasti eka kerta 20 vuoteen kun heillä on tehty pientä ajatustyötä, mikä voisi myydä nykynaisille. Tai ehkä vampyyrit ovat ensimmäinen varteenotettava romanttinen uusi (ainakin kioskipokkareissa) suuntaus sitten lääkäreiden ja kreivien. :-)

  VastaaPoista
 4. Kirjapeto, uskon että varsinkin nuoret naiset innostuvat tästä uudesta sarjasta. Ja ehkä me muutkin. ;)

  VastaaPoista
 5. Vampyyrit ja harlekiinisarja: voiko enää syvemmälle vampyyri-genre vajota? Ei ei ei ja vielä kerran surullinen ei.

  -Artsi

  VastaaPoista
 6. Aloin miettiä, että voidaanko enää puhua vampyyrigenrestä, kun aihe on niin laajalle levinnyt. On tosi vähän yhteistä näiden paranormaalin romantiikan ja vaikka del Toron ja Hoganin Vitsauksen vampyyrien välillä. Toisaalta kumpikaan näistä ei kovin läheisesti muistuta vanhimpia vampyyrikikirjoja, vaikka joitain asioita onkin kierrätetty. Mielenkiintoita nähdä, mihin vampyyriaihe seuraavaksi kehittyy. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti