Siirry pääsisältöön

Justin Cronin: Ensimmäinen siirtokunta

Justin Croninin Ensimmäinen siirtokunta on ollut aika paljon esillä kesällä. Jotain kirjan markkinoinnista kertoo myös se, että sitä myytiin marketeissakin. Kirja sijoittuukin sopivasti genrejen rajamaille, joten siihen voivat tarttua niin kauhukirjallisuuden, scifin kuin jännityksenkin ystävät. Vaikka kirjaa on mainostettu myös vampyyrikirjana, se ei ole sitä ainakaan tyypillisessä mielessä, joten nykyvampyyrien karttajien ei tarvitse huolestua.

Ensimmäinen siirtokunta kertoo pieleen menneestä biologisesta ihmiskokeesta, jonka seurauksena virusta kantavat vaaralliset viraalit pääsevät vapaaksi. Täydellinen sekasorto ja tuho leviää yllättävän nopeasti ja ihmiskunta sinnittelee pian muutamissa viimeisissä turvallisissa paikoissa. Jossain mielessä Ensimmäinen siirtokunta muistuttaa Guillermo del Toron ja Chuck Hoganin Vitsausta, mutta vaikka kirjassa on myös yliluonnollisia elementtejä, on sen lähtökohta tieteellisempi.

Vaikka tapahtumien aikajana on pitkä ja uusia ihmisiä tuodaan tarinaan mukaan ihan loppuun asti, kokonaisuus säilyy hyvin kasassa. Muutamat ennalta arvattavat käänteet hiukan häiritsivät minua ja lukemiseen tuli pieni tauko jossain kirjan keskivaiheilla. Loppua kohden pääsin taas paremmin kirjaan sisään ja kaiken kaikkiaan kirjasta muodostui ehjä ja hyvä kokonaisuus.

Olin hiukan huolissani siitä, miten kirja päättyisi, sillä pelkäsin jonkinlaista onnellista käännettä. Onneksi loppu tarjoaa sekä toivoa että tuhoa. Muutamat asiat jäivät vielä selvittämättä, varsinkin juuri tarinan yliluonnolliset elementit. Tämä ei kuitenkaan ollut tarinan lopetus, sillä kirja on trilogian ensimmäinen osa.

Lukunäyte sivulta 85:
Koehenkilö Nollassa oli jotain häikkää.
Hän ei ollut liikkunut nurkastaan kuuteen päivään, ei edes syömään. Hän vain jotenkin roikkui siellä niin kuin joku jättihyönteinen. Grey näki hänet infrapunanäytöltä, hehkuvana läiskänä varjoissa. Ajoittain Nolla siirtyi metrin pari vasempaan tai oikeaan, mutta muuten ei, eikä Grey ollut koskaan varsinaisesti nähnyt hänen tekevän niin. Grey vain käänsi katseensa ylös näytöltä tai kävi säilytysosaston puolella hakemassa kupin kahvia tai kiskaisemassa hätäiset savut taukohuoneessa, ja kun hän katsoi näyttöön uudelleen, hän huomasi että Nolla roikkui eri paikassa.
Roikkui? Tarrautui? Levitoi sitten vai?

Kirjaan voi tutustua myös digipaperina WSOY:n sivuilla.

Cronin, Justin: Ensimmäinen siirtokunta (The Passage). Suomentanut Arto Schroderus. WSOY, 2010.

Kommentit