Siirry pääsisältöön

Charlaine Harris: Veren sitomat

Veren Sitomat on kahdeksas Sookie Stackhouse -romaani. Se avaa uusia juonikuvioita, jotka oikeastaan käynnistyvät vasta myöhemmin. Kirja on ehkä tahdiltaan hiukan edellistä rauhallisempi ja positiivisempi, vaikka ihmissusien yhteisö on jälleen kriisissä ja tarvitsee Sookien apua. Sookielle selviää myös kirjassa, että hänellä on enemmän sukulaisia kuin on luullutkaan.

Veren sitomissa on muutamia pieniä suosikkitapahtumiani, jotka eivät ole olennaisia ehkä suurten kuvioiden kannalta, mutta luovat kirjaan kivaa tunnelmaa. Pidän esimerkiksi todella paljon Sookien luona asuvista evakkonoidista ja erityisesti pidän Dawsonista, omaa tietään kulkevasta sudesta, josta minulla oli suuret toiveet kirjaa ensimmäisellä kerralla lukiessani. No, myöhemmin selviää, miten siinä kävi.

Olen jo ihan kyllästynyt ihmissusilaumojen johtajuuskiistoihin ja muuhun susihässäkkään, jota Veren sitomissa riittää. Lisäksi olen myös ihan tylsistynyt sekä Alcideen että Quinniin. Sookie voisi ihan oikeasti etsiä jo vähän parempaa seuraa. Eric on vielä tässä kirjassa oikein makoisa. En silti näköjään enää osaa suhtautua häneenkään samalla tavalla, kun olen jo lukenut ne uusimmatkin kirjat.

Sookie-kirjat toimivat ehkä parhaiten, kun niitä lukee monta yhteen putkeen. Tosin voi olla, että sitten iskee kylläisyys jossain vaiheessa. Näin irrallisina kirjoina jään ainakin itse kaipaamaan jotain jatkuvuutta. Seuraava kirja tulee olemaan aika rankka, joten suosittelen varustautumaan. Pedon veri ilmestyy jo marraskuussa (kirjan nimi on muuten vaihtunut, sillä se oli ennakkotiedoissa nimellä Suden veri).

Harmittaa muuten todella paljon, etten ole kirjoittanut sarjan kaikista osista arvioita silloin, kun ne luin englanniksi. Olisi ollut mielenkiintoista vertailla lukukokemusta jälkikäteen näihin suomennoksiin.

Ja sitten jotain vain vähän tähän kirjaan liittyvää. C Morella (eli entisellä Canal plussalla) alkoi juuri True Bloodin viides kausi, jonka juonikuviot ovat nyt kokonaan eronneet kirjoista. Edellinen kausi oli minusta huono, mutta tämä uusin on taas ihan mukavan tuntuinen. Se johtuu ehkä siitä, että nyt on päästy tutustumaan myös valtaapitäviin vampyyreihin ja heidän vinksahtaneeseen uskontoonsa. Aika lupaavaa.

Lue myös arvioni sarjan aiemmista suomennetuista osista: Veren voima, Verenjanoa Dallasissa,  Kylmäveristen klubi, Veren imussa, Verta sakeampaa, Veren perintö ja Pahan veren valtakunta.

Lukunäyte sivulta 31:
Kun hain kokislaatikon Samin autosta, huomioni kiinnittyi mieheen, joka seisoi yksin nurmikon läntisellä laidalla suuren virginiantammen varjossa. Hän oli pitkä ja hoikka ja pukeutunut moitteettoman siistiin pukuun, joka selvästikin oli hyvin kallis. Mies otti askeleen eteenpäin. Nyt erotin hänen kasvonsa ja tajusin hänen vastaavan katseeseeni. Ensimmäinen vaikutelmani oli, että hän oli ihastuttava olento eikä lainkaan inhimillinen. Oli hän mikä tahansa, ihmistä hänessä ei ollut rahtuakaan.

Veren Sitomat Gummeruksen ja Adlibriksen sivuilla.

Harris, Charlaine: Veren sitomat (From Dead to Worse, 2008). Suomennos: Johanna Vainikainen-Uusitalo, kansi: Jenni Noponen. Gummerus, 2012. ISBN: 9789512087693.

Kommentit

 1. True Bloodin viidennen kauden viimeinen jakso on ihan huikea, eli varautukaa kaikki sarjaa seuraavat ;)

  Näin kirjablogien myötä käy varmaan jossain vaiheessa niin, että joudun pyörtämään sanani ja hyökkäämään kirjasarjankin kimppuun jossain vaiheessa :D En yleensä lue tällaisia kirjoja, mutta toisaalta uteliaisuus on alkanut heräillä juonikuvioiden suhteen, kun ne eivät kuulemma ole ihan identtiset sarjan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvi, taitaapi olla niin, että lähes kaikki tietämäni tv-sarjaa ensin katsoneet, eivät ole niin välittäneet sitten noista kirjoista. :D Mutta kokeile ihmeessä, ne jakautuvat ihan omiksi juonikseen pikkuhiljaa. :)

   Poista
 2. Viides kausi oli ehdottomasta huonoin True Blood kausi ikinä! Siellä oli pari mielenkiintoista sivujuonta, joita jaksoi seurata mut pääjuoni kävi enemmänkin hermoon. Eric sai vähän pisteitään takas kun taas Bill menetti niitä ja rankasti.

  Tää kirja ei poikennu oikeen mitenkään viimesimmistä. Aika samanlaista tasapaksua mössöä oli ja suutuin verisesti kun Sookie jätti Quinnin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, spoilasin vahingossa. Älkää suuttuko :(

   Poista
  2. Q+Black, ei tässä niin pahaa spoilausta ole, että kukaan suuttua voisi. Olen tykännyt tuosta kaudesta ehkä en takia, kun en ollenkaan tiedä mitä tapahtuu. :D

   Poista
 3. Quinn voisi ihan oikeasti jo kadota, en pidä hänestä lainkaan! Olen lukenut seitsemänteen asti ja olen totaalisen kyllästnyt näihin uusiin hahmoihin.. Evakkonoidat nyt ovat toki ihan ok, mutta vielä vähän vierastan heitä.

  Ensimmäiset 5-kauden jaksot katsottu c morelta ja vaikuttaa todella hyvältä! Kaipaan kirjoihinkin juuri tuota syvyyttä vampyyrimaailmaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, mä tykkäsin Quinnista aluksi, mutta en enää. :D

   Huomasin viikonloppuna, että C Moren Play-palvelussa oli jo ladattuna noin puolet kauden jaksoista, joten tuli ne sitten katsottua. En tiedä, oliko ne vahingossa sinne lipsahtaneet vai tarkoituksella...

   Poista
 4. Minäkin haluan osallistua huutoäänestykseen True Bloodin kausista :D Minusta neloskausi oli ehdottomasti huonoin kausi tähän asti, kun taas viitoskausi oli hiukan parempi (mutta ei kyllä yltänyt ensimmäisten kausien tasolle). Parempaan päin kuitenkin!

  Kirjoissa taas olen jo mennyt sekaisin siitä, mitä missäkin tapahtui, mutta viimeisen kohdalla jo toivoin, että Harris laittaisi sarjalle pisteen, siinä ei tapahtunut enää mitään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miia, huutoäänestys on kaikile avoin. :D Olen sun kanssa samaa mieltä neloskaudesta ja tämä vitonen tosiaan vaikuttaa ihan lupaavalta.

   En mäkään muista enää mikä missäkin kirjassa oli juonena, mutta eiköhän ne nyt seuraavan jälkeen lopu. Ainakin viimeisimmässä oli jo ihan lopun enteitä. :)

   Poista
 5. Hei, tietääkö kukkaan ihanainen et koska ilmestyy kirja sarjan seuraava kirja..se missä itse olen menossa on pedon veri?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Seuraava osa, eli Samaa verta -niminen kirja on merkitty kevään katalogiin ilmestyväksi maaliskuussa. :)

   Poista
 6. Luin tämän kirjan jouluna ja nyt pitäisi kirjoittaa kirja-arvostelu tästä kirjasta. Näin jälkeenpäin en muista kirjasta yhtikäs minkäänlaisia tarkkoja juonikuvioita. Voisitko kirjan lukeneena valaista vähän miten kirjaloppuu, en jaksaisi sitä enää uudestaan lukea.

  VastaaPoista
 7. tälläinen ihan pikuruinen varmistus...olettaisin että Veren sitomat on "alkuperäiseltä" nimeltään Veri side.. ?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti