Siirry pääsisältöön

Lahjaideoita isänpäiväksi (tai jouluksi)

Tämän naispainotteisen Finlandia-palkintoehdokaspäivän vastapainoksi aionkin kirjoittaa vähän miehisemmästä jutusta. Listasin nimittäin muutaman kirjan, jotta mattimyöhäiset voivat äkkiä poimia isänpäivälahjan kainaloonsa, jos isä on lukevaa sorttia ja lahja vielä puuttuu.

En ole tainnut tänä vuonna lukea kovinkaan isämäisiä kirjoja, sillä ajatukseni löivät hetken tyhjää, kun aloin miettiä lahjavinkkikirjoja. Onneksi sentään joitain ideoita alkoi pulpahdella pintaan, kun vähän aikaa pohdiskelin. Tässä siis muutamia tärppejä lahjakirjoiksi isänpäivänä tai vaikka jouluna.

Jos isä on kiinnostunut Suomen historiasta tai asuu pääkaupunkiseudulla, suosittelen hänelle Ove Enqvistin ja Taneli Eskolan teosta Kruunun jalokivet – Vallisaari ja Kuninkaansaari. Kirja kertoo Helsingin edustalla olevien armeijan hallussa olleiden saarten historiasta ja esittelee saaria runsain valokuvin. Sopii myös armeija-aikoja mielellään muisteleville. Arvioni löytyy täältä.

Sarjakuvista pitävälle isälle voin suositella M. A. Jeskasen Perkele – Myytillisiä tarinoita -sarjakuvakirjaa. Komean näköinen kirja sisältää kuusi sarjakuvanovellia. Sarjakuvakirjaan on juuri ilmestynyt myös jatkoa, mutta en ole vielä ehtinyt sitä lukea. Sisältää alastomuutta ja piruilua. Arvioni löytyy täältä.

Kaunokirjallisuuden puolella suosittelen isälle Annabel Lyonin Aleksanterin opettajaa. Se kertoo Aristoteleen elämästä ja siitä, miten hän opetti Aleksanteri Suurta. Mielenkiintoinen tarina sijoittuu historiaan, mutta on kieleltään täysin moderni. (Myös avomies suosittelee). Arvioni löytyy täältä.

Kauhukirjallisuuden ystävälle löytyy kaksi vinkkiä. Jos isä on vannoutunut Stephen Kingin fani, ei liene muuta vaihtoehtoa kuin ostaa hänelle Kingin uusin Kuvun alla.  Kirjaa on jo ehditty kehua blogeissa, vaikka en lämmennytkään sille täysin. Yli 1100-sivuinen järkäle. Arvioni löytyy täältä.

Toinen kauhukirjavaihtoehto, ja minun suosikkini, on kuitenkin John Ajvide Lindqvistin Kultatukka, tähtönen. Se on ehdottomasti yksi parhaita tänä vuonna lukemiani kirjoja. Suosittelen oikeastaan ihan kaikille, tykkäsi kauhusta tai ei. Kauhea ja koskettava kirja. Arvioni löytyy täältä.

Listan ulkopuolelta avomies suosittelee vielä Tuomas Vimman Raksaa, jota minä en ole vielä ehtinyt lukea. Jos vieläkään ei tunnu löytyvän sopivaa, voi kokeilla Kyrön ja Nousiaisen uutuuksia tai Hiltusen esikoista. Sarjisfani-isä voi ilahtua myös Ville Tietäväisen Näkymättömät kädet -sarjakuvakirjasta.

Kommentit

  1. Kyllä ehdottomasti jokaisen suomalaisen (ja miksei ulkomaalaisen) isän pitäisi lukea Jukka Tervon "Kevät räjähti käsiin". Se jos mikä panee miettimään oman navan lisäksi jälkikasvua. Kiireinenkin otus lukee sen lauantai-iltapäivässä - ellei käy niin kuin eräälle isälle, joka oli lukiessaan itkenyt. Samasta syystä hän oli halunnut, että kirja kestäisi pitempään, mutta minkäs teet jos hyvä kirja on pakko lukea nopeasti....

    VastaaPoista
  2. Ja jokaisen isän kannattaisi lukea Efraim Medina Reyesin "Olipa kerran rakkaus mut mä tapoin sen", jotta voi sitten miettiä oman nuoren pojan kasvua seuratessaan, että minkälainen kusipää tuosta meidänkin pojasta oikein on tullut :) tosin kusipäisyydestä saattaa pulputa myös vakavasti otettavia, filosofisia(?) ajatuksia....

    VastaaPoista
  3. Hyvä hyvä! Lisää vinkkejä isien kasvatukseen otetaan vastaan. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti