Siirry pääsisältöön

Charlaine Harris: Kylmäveristen klubi

Charlaine Harrisin Sookie Stackhouse -romaanien lukeminen on edennyt sarjan kolmanteen kirjaan, joka on Kylmäveristen klubi. Tämä onkin toistaiseksi viimeinen sarjan suomennoksista, mutta lisää kirjoja on tulossa tänä vuonna vielä kolmin kappalein.

Kylmäveristen klubissa Sookie joutuu kamppailemaan sekä yliluonnollisten että arkisten asioiden kanssa. Rahat ovat tiukalla, ja poikaystävä, vampyyri-Bill, salailee jotain ja lähtee matkoille valehdellen matkakohteensa. Pian selviää, että Bill on kidnapattu ja Sookien pitää lähteä etsimään miestä. Avukseen Sookie saa kaksi yliluonnollista komistusta, jo aiemmista kirjoista tutun Eric-vampyyrin ja uuden tuttavuuden, Alcide-ihmissuden. Jälkimmäinen saa Sookien miettimään elossa olevan poikaystävän etuja.

Ericin lisäksi Sookie tutustuu Kylmäveristen klubissa paremmin myös Pamiin, Ericin naispuoliseen apulaiseen, joka vaikuttaa yllättävän huumorintajuiselta vampyyriltä. Sookiella ei ole juurikaan ystäviä, joten Pam on hyvä lisä naisen tuttavakaartiin. On kiva huomata, miten Sookie on muuttunut verrattuna ensimmäiseen kirjaan. Hänestä alkaa selvästi kehittyä vähemmän naiivi ja enemmän itsenäinen nuori nainen. Onneksi hän on kuitenkin edelleen sympaattisen epätäydellinen ja teräväpäinen.

Tämä kirja on edeltäviin verrattuna todella väkivaltainen, ja putosin jo kärryiltä kuinka monta kertaa Sookie joutuu tässä kirjassa hyökkäyksen uhriksi. Hieman vähempikin väkivalta olisi kyllä riittänyt, sillä on vaikea kuvitella, että edes Sookien kaltainen omatoiminen nainen pysyisi moisen jälkeen toimintakykyisenä. Kylmäveristen klubi on aika rankka kirja muutenkin, sillä väkivallan lisäksi Sookie joutuu kohtaamaan murheita myös henkisellä puolella.

Onneksi seuraava, sarjan neljäs kirja tulee olemaan rauhallisempi ja Sookie saa lohtua uudelta taholta. Veren imussa on ilmoitettu julkaistavaksi jo toukokuun lopussa. 

Lukunäyte sivulta 40–41:
Eric olisi tuskin voinut saada minua hyppäämään ylös sängystä yhtään sen rivakammin. Kuuma suihku tuntui taivaalliselta kylmällä ihollani, ja sisälläni kiehuva raivo lämmitti sisuskaluni. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Eric oli yllättänyt minut kotonani. Minun täyttyisi perua hänen kutsunsa luokseni, jolloin hän ei voisi enää astua talooni. En ollut ryhtynyt niin äärimmäisiin toimiin aiemmin – enkä ryhtynyt nytkään – sillä jos olisin joskus avun tarpeessa, saattaisin päästä hengestäni ennen kuin ehtisin huutaa "Käy sisään!".

Lue myös arvioni sarjan aikaisemmista osista Veren voima ja Verenjanoa Dallasissa.
Kylmäveristen klubi Gummeruksen sivuilla ja Adlibriksessä. Tulossa myös pokkarina.

Harris, Charlaine: Verenjanoa Dallasissa (Club Dead, 2003). Suomentanut Sari Kumpulainen. Gummerus, 2010.

Kommentit

 1. Olen lukenut näitä Sookie-kirjoja kuusi ja tarkoitus olisi urheasti lukea koko sarja.

  Urheasti siksi, että itse en ole huomannut Sookiessa kummoisempaa kehitystä näiden kirjojen aikana muuta kuin tietty siinä suhteessa, että hänen asemansa vampyyrien keskuudessa on muuttunut.

  VastaaPoista
 2. Elegia, ei minunkaan mielestäni kehitys mitään huikeaa ole ollut, mutta kuten kirjoitin, olin sellaista tässä huomaavinani. :) Toisaalta en kyllä halua, että Sookie muuttuu kauheasti, sillä pidän hänestä tällaisena.

  Mun mielstä eka selvästi linjasta poikkeava kirja on ollut Dead in the Family, josta olen lyhyesti kirjoittanut myös tänne blogiin. Se oli tunnelmaltaan edeltäjiään raskaampi ja vakavampi.

  VastaaPoista
 3. No juu, makuasioita. Itse olen pitänyt Sookeita ekasta kirjasta lähtien hieman naiivina ja jopa tyhmänä eikä kehitystä sillä saralla ole pahemmin tapahtunut, mielestäni. Ja silti on kuitenkin pakko lukea koko sarja, jokin siinä vain koukuttaa. Olen kirjoittanut siitä blogissani :)

  VastaaPoista
 4. Mua vähän huolestuttaa, että aikooko Harris lopettaa sarjaa koskaan. Pian nimittäin ilmestyy taas seuraava kirja. :D

  VastaaPoista
 5. Kuulemma 12 kirjaa ja sitten homma on lopussa Sookien osalta. Käsittääkseni 11 kirja on ilmestymässä juuri toukokuussa ja viimeinen sitten vuoden päästä.

  Toivottavasti Sookie päätyy lopullisesti Ericin kanssa yhteen... Jotenkin olen vain aistivinani, ettei hänelle tule mitään happy endia ainakaan vampyyrin kanssa.huoh.

  VastaaPoista
 6. Kiitos tiedosta, Minna Kristiina. :) Hyvä, että sarja päättyy, koska alamäki uhkaa loputtomia sarjoja.

  Mä toivon, että Sookie menisi yhteen jonkun elävän miehen kanssa. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti