Siirry pääsisältöön

Deborah Schneebeli-Morrell: Yrttitarha ruukussa

Minun on nykyään aivan pakko lukea lähes jokainen löytämääni ruukkuviljelystä kertova kirja, sillä olen jo usean vuoden ajan kasvattanut kasveja parvekkeella. Ruukkuviljely parvekkeella ei ole helppoa, sillä kuivuminen ja ötökät kiusaavat parvekekasveja enemmän kuin muualla. Olen pikkuhiljaa oppinut valitsemaan parvekkeellemme sellaisia kasveja, jotka sinne parhaiten sopivat. Mutta se ei tarkoita sitä, ettenkö joka vuosi suunnittelisi sinne jotain uutta.

Deborah Schneebeli-Morrellin Yrttitarha ruukussa sopii siis minun kevätsuunnitelmiini enemmän kuin hyvin. Kaikki kirjan yrtit kasvavat erilaisissa ruukuissa, jos siis ruukun käsitettä käytetään laajasti. Kirjan kirjoittaja on nimittäin käyttänyt yrttiruukkuina esimerkiksi vanhoja kattiloita ja naulakkoa. Schneebeli-Morrell kertoo tässä Yrttitarha ruukussa -kirjassa omista kokemuksistaan yrttien kasvattamisessa.

Kirjan alussa on perustietoa yrttien kasvattamisesta ja valinnasta sekä erilaisten istutusruukkujen mahdollisuuksista ja valmistelemisesta. Ruukuissa kasvatettavat yrtit on jaettu karkeasti kolmeen osaan: mausteyrtteihin, terveysyrtteihin sekä koristeellisiin ja tuoksuviin yrtteihin. Yrtit esitellään yksittäin samalla, kun kerrotaan, millaiseen ruukkuun ne on istutettu. Runsaasti käytetyt, havainnolliset ja tunnelmalliset kuvat näyttävät konkreettisesti istutuksen eri vaiheita ja valmiita lopputuloksia. En olisi uskonut, että oikeilla yrteillä täytettynä vanha haalistunut muoviämpärikin voisi näyttää näin hyvältä.

Tämä Yrttitarha ruukussa ei ole kaiken kattava opaskirja yrttien kasvattamisesta vaan ennemminkin sellainen fiilistelykirja, jota on ihana katsella ja josta löytyy oivaltavia ideoita. Kirjan sanoma taitaa olla, että puutarhanhoidossa saa ja pitää käyttää luovuutta. Toinen tärkeä huomio on myös se, että kaiken ei tarvitse olla uutta. Kierrätyskeskuksista ja vastaavista paikoista voi löytää paljon hauskoja ja hyödyllisiä asioita myös puutarhaan. Pitää vain kyetä näkemään esineiden alkuperäisen käyttötarkoituksen ohi.

Yrttitarha ruukussa -kirjan parasta antia onkin mielestäni ideoiden antaminen – ja kesän kaipuun kasvattaminen. Se saa kaipaamaan niitä kuumia kesäpäiviä, kun parvekkeelle mennessään osuu piparmintun oksaan ja ihana tuoksu leviää ilmoille. Se tuntuu tällä hetkellä kovin kaukaiselta, vaikka aikaisimmissa parvekekasveissa näkyykin jo parin sentin vihreät silmut.

Lukunäyte sivulta 48:
Löysin tämän vanhan emalikattilan, pidin sen muodosta ja väristä ja saatoin näin jatkaa samaa teemaa basilikan istutusta metalliastioihin. Onneksi sen pohjaan oli ruostunut reikä, eikä minun tarvinnut tehdä sitä itse. Istutin basilikan seuraksi pienen chilipaprikan, thai-basilikan (koska niitä käytetään niin paljon yhdessä) ja purppuralehtisen basilikan, jota en voinut vastustaa sen kukkien vuoksi.

Yrttitarha ruukussa Adlibriksessä ja WSOY:n sivuilla.

Schneebeli-Morrell, Deborah: Yrttitarha ruukussa (Grow Your Own Herbs in Pots, 2010). Suomentanut Aretta Tiilimäki. WSOY, 2011.

Kommentit