Siirry pääsisältöön

Mary Webb: Pieni suuri neulekirja – 300+ modernia ja perinteistä mallineuletta

Vaikka teenkin aika paljon käsitöitä, en silti yleensä ole lukenut käsityökirjoja. Minua epäilyttää kirjan hankkiminen parinkymmenen ohjeen takia, sillä silloin tuntuu, että kirja menee tavallaan hukkaan. Toisaalta minulla on kyllä kymmeniä keittokirjoja, joista en välttämättä ole tehnyt yhtään ruokaa, joten tunnustan ristiriitaisen ajatteluni.

Kun neulekirja lupaa yli 300 neulemallia, en kuitenkaan voi olla kokeilematta. Mary Webbin Pieni suuri neulekirja – 300+ modernia ja perinteistä mallineuletta saa toimia neulekirjojen koekaniinina. Näppärän kokoinen kirja vaikuttaakin heti lupaavalta. Ohjeet eivät ainakaan lopu kesken.

Pienen suuren neulekirjan alussa opetetaan neulomisen perustekniikat kuvien ja ohjeiden avulla. Sen jälkeen käydään läpi neulomisen vaiheet silmukoiden luomisesta viimeistelyyn ja kappaleiden liittämiseen. Tämän jälkeen esitellään erilaisia neulepintoja yksinkertaisista malleista vaikeisiin pitsikuvioihin. Mallineuleet on vielä jaettu vaikeustason mukaan. Ohjeet neuleisiin on annettu ruutupiirroksilla.

Tämän kirjan avulla on helppo tutustua neulomiseen ja erilaisiin neulepintoihin. Monimutkaisten valmiiden neuletöiden tekeminen ei tämän Pienen suuren neulekirjan ohjeilla kuitenkaan onnistu, sillä siinä ei ole ohjeita valmiisiin töihin. Jos haluaa esimerkiksi tehdä villapaidan jollakin kirjan neulekuviolla, joutuu ohjeen etsimään muualta ja soveltamaan sitten mallineuleeseen. Yksinkertaiset neuleet onnistuvat tietysti pelkästään kirjankin ohjeilla.

Kokeilin yhtä kirjan mallia keväthuiviini. Kuvassa on goottilaisen pitsin ohje ja valmista neuletta. Ohje on siitä hankala, että ohjetta on pakko pitää auki vieressä, sillä useat erilaiset kerrokset eivät pysy mielessä. Onneksi Pieni suuri neulekirja on niin pieni, että sitä kantaa helposti mukana vaikka automatkoilla, jolloin parasta ajankulua onkin mielestäni juuri neulominen.

Voin suositella kirjaa ihan kaikenlaisille käsityöihmisille – sekä aloittelijoille että sellaisille, joille hankalammatkin pitsineuleet ovat jo tuttuja. Yllättävän harva käsityökirja tarjoaa näin paljon mahdollisuuksia monen tasoisille neulojille. Pienestä suuresta neulekirjasta on siis iloa pitkäksi aikaa. Ja luulen, että taidan tästä lähtien suhtautua käsityökirjoihin vähän avoimemmin mielin.

Pieni suuri neulekirja Adlibriksessä ja Minerva Kustannuksen sivuilla.

Webb, Mary: Pieni suuri neulekirja – 300+ modernia ja perinteistä mallineuletta. Suomentanut Pirjo Aho. Minerva Kustannus, 2011.

Kommentit

 1. Vinkki otettu talteen, kiitos! :)

  VastaaPoista
 2. Piisku, kiva että löysit kiinnostavan kirjan! :)

  VastaaPoista
 3. Meille kotiin on kertynyt viime vuosien aikaan aika paljonkin erilaisia käsityökirjoja ja -lehtiä, vaikka emme mitenkään niitä keräile. Jotenkin niitä vain meille jostain päätyy (ollaan tyttären kanssa molemmat innokkaita neulojia ja virkkaajia). Läheskään kaikkia ohjeita ei ehdi testata, mutta minusta on mukava ihan vain katsella ohjeita ja kuvia.

  Tämä Pieni suuri neulekirja olisi varmaan peruskirja, joka pitäisi omistaa. Pitää laittaa muistiin ja ostaa kunhan rahatilanne sallii.

  VastaaPoista
 4. Olet oikeassa, Mustikkakummun Anna Elina. :) Neuleohjeita on kyllä kiva katsella ja suunnitella niiden toteuttamista. Mullekin tulee kaksi käsityölehteä, joista ei kyllä kaikista vältämättä tule mitään tehtyä. Mutta niiden selailu on hauskaa. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti