Siirry pääsisältöön

P. C. Cast: Valontuoja

P.C. Castin Partholon-sarjan kolmas ja viimeinen osa on Valontuoja. Kirjan alussa paljastuu, ettei Rhiannon olekaan kuollut vaan vankina puun sisällä.  Hänen onnistuu keplotella itsensä sieltä ulos meidän maailmaamme, jossa hän synnyttää tyttären. Rhiannon kuolee ja Morriganiksi nimetty lapsi viedään Shannonin vanhempien kasvatettavaksi. Myös Partholonissa Shannon synnyttää samaan aikaan oman tyttärensä.

Valontuoja hyppää syntymien jälkeen ajassa eteenpäin aikaan, jolloin tytöt ovat jo nuoria naisia. Morrigan on koko elämänsä luullut, että Shannon on hänen äitinsä, joka on kuollut synnytykseen. Morriganilla on outoja kykyjä ja hän kuulee ääniä, joiden lähteestä hän ei ole varma. Kun hänen voimansa kasvavat, on kasvatusvanhempien kerrottava tytölle totuus. Tyttö järkyttyy niin paljon, että siirtää itsestä vahingossa Partholoniin, Sidethan luoliin.

Kahdessa ensimmäisessä sarjan osassa kertojana toimi Shannon, mutta tässä viimeisessä kirjassa äänessä on suurimman osan aikaa Morrigan. Se oli pettymys, sillä teini-ikäinen Morrigan ei ollut kertojana lainkaan niin hauska kuin Shannon. Voi kuitenkin olla, että nuoremmat lukijat samaistuvat Morriganiin paremmin. Tyttö on nimittäin erittäin inhimillinen häälyessään hyvän ja pahan välillä sekä pohtiessaan, miten ne voi erottaa toisistaan.

Onneksi Valontuojassa palattiin jälleen Partholoniin, jonka kansat ja jumalat saivat hiukan lisää syvyyttä. Olisin lukenut mielelläni enemmänkin luolissa asuvasta väestä ja heidän kulttuuristaan. Tämä viimeinen osa poikkesi niin paljon noista edellisistä, että se tuntui melkein kuin omalta itsenäiseltä kirjaltaan. Kirjan lopussa kuitenkin kerättiin koko tarina jälleen kokoon, eikä viimeinen kirja sen puitteissa tuntunut enää niin irralliselta.

Lue myös arvosteluni kahdesta sarjan aikaisemmasta osasta, Jumalattaren valittu ja Valittujen taisto.

Lukunäyte sivulta 64:
Vanha intiaani ojensi lapsen, ja Patricia otti nyytin syliinsä. Pat kiersi auki vauvan ympärillä olevan intiaanihuovan. Richard kumartui katsomaan lasta ja menetti silmänräpäyksessä sydämensä.
– Tyttö näyttää täsmälleen samalta kuin Shannon näytti vastasyntyneenä, Richard sanoi itkien ja nauraen samaan aikaan.

Cast, P. C.: Valontuoja (Divine by Blood, 2007). Suomentanut Eeva Koskimies. Harlequin, 2010.

Kommentit

  1. Tästä sarjasta on tullut myös Elphamen valinta ja Brighidin matka- kirjat.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti