Siirry pääsisältöön

Maggie Stiefvater: Väristys

Joskus kannattaa epäilyksistä huolimatta tarttua kirjaan. Voi yllättyä iloisesti, kuten minulle kävi tämän Maggie Stiefvaterin Väristyksen kanssa. Olin kuullut kirjasta kehuja pitkin viime vuotta, mutta ajattelin että kyseessä on taas yksi samaa kaavaa toistava ihmistytön ja yliluonnollisen pojan rakkaustarina. Kirjan kieltä kehuttiin kuitenkin monessa paikassa, joten päätin antaa kirjalle mahdollisuuden.

Väristys kertoo Grazesta, joka tuntee outoa vetoa lähimetsässä elävää sutta kohtaan. Susi paljastuukin Sam-nimiseksi ihmissudeksi, joka pysyy ihmishahmossaan vain, kun on riittävän lämmin. Ihmishahmoinen Sam ja Graze rakastuvat, mutta heidän mieltään synkentää lähestyvä talvi. Onko ihmissusien mahdollista parantua vai koittaako nuorille rakastavaisille mahdollisesti lopullinen ero talven tullen?

Kirjan juoni ei todellakaan vaikuta mitenkään kauhean omaperäiseltä, mutta siihen tuo elävyyttä kertojan vaihtelu. Kerrontavuoro vaihtelee nimittäin Grazen ja Samin välillä, mikä on siitä mielenkiintoista, että Samin kerrontavuoroissa teksti menee haaveelliseksi ja romanttiseksi, kun taas Grazen ääni on suoraviivainen ja käytännöllisen rehellinen. Tällä vältetään myös ovelasti liian romanttiseksi taipuva teksti, sillä pojan ajatuksina esimerkiksi tuo lukunäyte huokuu surumielisyyttä eikä yliöromanttista haaveilua.

Muutenkin Väristyksen kieli on nautittavaa – eikä aikuislukijastakaan ollenkaan vaivaannuttavaa. Kertojanvaihdokset rytmittävät tekstiä ja tuovat siihen syvyyttä, jota lisäävät päähenkilöiden ongelmalliset perhe- ja ystävyyssuhteet. Molempien vanhemmat ovat esimerkiksi aivan kauheita. Lisäksi nuorilla on tavallisia paineita ystävyys- ja opiskelukuvioiden sekä tulevaisuuden suunnitelmien kanssa.

Maggie Stiefvater on onnistunut luomaan kiinnostavan ihmissusimyytin, jonka perusta on huolellisesti mietitty. Siinä ei näytä olevan epäloogisuuksia, ja nuorten väliseen vetovoimaankin löytyy selitys. Lisäksi henkilöt ovat sympaattisia eivätkä ollenkaan paperinohuita. Väristys todellakin vie mukanaan ja saa odottamaan sarjan seuraavaa osaa, Häivähdystä, joka julkaistaan jo helmikuun lopussa. Suosittelen tämän ensimmäisen kirjan perusteella sarjaa ehdottomasti niille, jotka ovat ihastuneet Twilightin vanavedessä rantautuneisiin yliluonnollisiin nuortenkirjoihin.

Lukunäyte sivulta 87:
Jotkin päivät ovat yhtenäisiä kuin lasimaalaus. Sadat eriväriset pienet palat ja tunnelmat asettuvat kokonaiseksi kuvaksi. Kulunut vuorokausi oli ollut juuri sellainen. Yö sairaalassa oli yksi lasinpala, vihreän värisevä. Aamuyön hämärä Gracen vuoteella toinen, violetin sumuinen. Kylmänsininen muistutus kaksoiselämästäni aamulla ja lopulta kirkas lasi joka oli suudelmamme.
     Nyt olimme maalauksen palassa, johon kuului rikkaruohoa lykkäävä autokaupan piha ja vanha farmari, jonka kuluneella etupenkillä istuimme vierekkäin. Aloin hahmottaa palasen muodostamaa kuvaa. Näin väriä hehkuvan elämän, johon en ehkä koskaan pääsisi mukaan.

Stiefvater, Maggie: Väristys (Shiver, 2009). Suomentanut Laura Honkasalo. WSOY, 2010.

Kommentit

 1. Tiedätkö, otin tämän kirjan 'vaistolla' ja olin myyty. Mietin, että 'eikö tämä ole jotain teinitekstiä tms.' Annoin kuitenkin itseni pudota tarinaan ja nyt odotan jatkoa jo ihan kuumana. Stiefvaterin kerronta on lumoavaa ja raikasta.

  VastaaPoista
 2. Luin tämän itse muutama kuukausi sitten ja yllätyin miten kovasti vuodenaikojen vaihtelun vaikuttaminen toi uutta siihen vanhaan myyttiin. Tämä uusi versio on reilusti parempi kuin vanha :D

  VastaaPoista
 3. Kiitos kirjavinkistä! Itsekin olen usein katsellut tätä ns. lukusilmällä. Hyllyyn se on jäänyt juuri tuon romanttinen-nuortenkirja-ennakkoluulon takia. Ehkä nyt tulee tartuttua tähän lähiaikoina.

  VastaaPoista
 4. Lisätään lukulistaan, sait kiinnostumaan :)

  VastaaPoista
 5. Leena, eikö olekin mahtavaa, kun joku kirja yllättää. :)

  Ircci, minunkin mielestäni tämä oli hyvin virkistävä versio myytistä. Ja jotenkin paljon surullisempi myös.

  Sonja ja Naakku, kannattaa lukea, kirja imaisee nopeasti mukaansa ja sitten sitä ei malta laskea käsistään. :)

  VastaaPoista
 6. Tämähän vois sopia mullekin... Twilight-teiniromansseja olen arvellut liian kököiksi jotta nauttisin niistä, mutta tämä vakuuttava laatuperustelusi sai ihmissusiromanssin kuulostamaan hyvinkin houkuttelevalta. :)

  VastaaPoista
 7. Salla, toivottavasti lukisit tämän, sillä kyllä tämä minusta on jotenkin inhimillisempi kuin aikaisemmat genren kirjat. Odotan mielenkiinnolla ajatuksiasi kirjasta. :)

  VastaaPoista
 8. Olipas vaikuttava tekstinäyte... täytynee lisätä lukulistaan. Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
 9. Virvatuli, ole hyvä! Toivottavasti pidät kirjasta! :)

  VastaaPoista
 10. justii sain luettua kirjan loppuun ja oli aivan huikee lukukoemus !
  jatko osia odotellessa...=)

  VastaaPoista
 11. Anonyymi, sulla oli mahtava ajoitus, koska seuraavan osan pitäisi ilmestyä ihan maaliskuun alussa. Eli tulikin vain lyhyt odotus siihen! :D

  VastaaPoista
 12. Olen lukenut sekä Väristyksen ja Häivähdyksen, ja Tytön nimi on GRACE EI GRAZE ....
  raivostuttavia tuollaiset, vaikka en olekaan pilkunviilaaja

  VastaaPoista
 13. :D Minä olen pilkunviilaaja :D

  VastaaPoista
 14. Luin nyt sitten vihdoinkin tämän Väristyksen ja se oli aivan ihana! Bongasin kirjan aikoinaan juuri sinun blogistasi ja tekstisi on jäänyt kummittelemaan mieleeni (siis hyvällä tavalla) siitä lähtien, kunnes lopulta en enää malttanut pitkittää odotusta. Eli suuri kiitos vielä sinulle tästä houkuttelevasta arvostelusta, joka sai minut alunperin kiinnostumaan kirjasta!

  VastaaPoista
 15. sinidean, ihanaa! Ole hyvä ja kiitos! :) Odotan, odotan ja odotan tuota trilogian viimeistä osaa. Tulisi jo!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti