Siirry pääsisältöön

Suuri tonttukirja


Jouluun on aikaa enää viikko ja tontut kurkkivat sisään ikkunoista. Onkin siis syytä hiukan kerrata, millaisia tontut oikeastaan ovat. Koska tontut ovat todella vikkeliä ja piiloutuvat ihmisiltä, paras keino tutustumiseen on avata Suuri tonttukirja. Ihanan tonttuopuksen on kirjoittanut Wil Huygen ja kuvittanut Rien Poortvliet.

Suuri tonttukirja taisi olla lapsuuteni kirjastossa se kirja, joka oli kaikkein eniten kulunut lasten käsissä. Itsekin vietin pitkiä aikoja kirjaa lukien – taisin jopa tehdä kirjasta muistiinpanoja vihkoon, jotta voisin tarkistaa asioita sitten, kun kirja jo piti palauttaa kirjastoon. Kirjan kuvat ja hauskan yksityiskohtaiset tonttutiedot ovatkin jääneet ahkeran lukemisen ansiosta syvälle muistiin.

Suosikkilukuni Suuressa tonttukirjassa on ehdottomasti se, jossa kerrotaan tonttujen ja eläinten suhteesta. Tontut voivat nimittäin auttaa eläimiä monissa pulmissa. Ne voivat poistaa vaikka rautalankaa hirvien sarvien ympäiltä tai vapauttaa sarvista toisiinsa kiinni jääneet metsäkaurisurokset. Akupunktiota käyttäen tontut voivat suorittaa hankalampiakin operaatioita eläimillä.

Eikö kirja kuulostakin aivan mahtavalta? Tämän kirjan parissa kuluu oikeasti aikaa vaikka kuinka paljon, myös näin aikuisenakin. Kirjassa on monia riemastuttavia yksityiskohtia, kuten vaikka koristeellinen tonttujen wc-istuin tai häät – tai kaikki ovelat tavat, joilla tontut peittävät jälkensä lumessa. Mahtava kuvitus on täynnä tunnelmaa ja yksityiskohtia. Kirjan teksti on osittain käsin kirjoitettu, mikä saa kirjan tuntumaan vielä aidommalta tonttututkimukselta. Suosittelen tätä kaikille lapsille ja aikuisille sekä joululukemiseksi että muulloinkin. Tontut nimittäin viettävät aktiivista elämää ympäri vuoden.

Lukunäyte:
Tontut käyttävät apunaan saukkoa päästäkseen purojen, jokien ja muiden vesien yli. Saukko pitää päänsä koholla vedestä ja kuljettaa itsekseen hihitellen tontun vastarannalle.
(Uiminen on tontuille liian vaarallista haukien takia, eikä heillä ole kaikkialla käytettävissään kaarnaveneitä.)

En ole ainoa Suureen tonttukirjaan ihastunut, sillä Jenninkin blogissa on siitä juttua kuvien kera. Kannattaa käydä siellä kurkkimassa kirjan sisäsivuille.

Huygen, Wil ja Poortvliet, Rien: Suuri tonttukirja (Leven en werken van de Kabouter, 1976). Suomentanut Panu Pekkanen. WSOY, 2009. Kahdeksas painos.

Kommentit

  1. Rakastin tätä kirjaa teininä, ja kun lapset olivat pieniä, luimme hartaudella tämän :-) Tuli ihan nostalginen olo kuin luin juttusi, kiitos siitä!

    VastaaPoista
  2. Booksy, nostalgia on ihana asia. :) Ehkä sinun pitäisi myös lukea kirja taas uudestaan. Olisi mielenkiintoista tietää, onko lukukokemuksesi muuttunut noiden vaiheiden jälkeen.

    VastaaPoista
  3. Jennin blogiin kommentoinkin, miten tämä kirja oli minullekin niin rakas lapsena. Luin tätä naapurissa ja sitten aikuisena, 90-luvun puolivälissä, käytin vähän opintotukirahani hankkiakseeni Suuren tonttukirjan omaan hyllyyni. Ja joka kerta saan tästä kirjasta jotain uutta irti.

    Hauska juttu muuten, miten samat kirjat tulevat bloggaajille mieleen. Itsekin pohdin kirjoittamista tästä, mutta taidan säästää jonnekin tulevaisuuteen (voisi verrata muistaakseni Tomomin käsitteeseen blogisavuista, jota käytin Harjukaupungin salakäytävien kohdalla :) ). Suuri tonttukirja kasvatti minusta Rien Poortvlietin kuvitusjäljen fanin ja Tonttukirjan innoittamana hankin myös sen jatko-osan Tonttujen kutsun sekä pari muutakin Poortvlietin kirjaa. Ihania jokainen.

    Nostalgian voimaa ei voita mikään.

    VastaaPoista
  4. Lumiomena, kiitos vinkistä! En nimittäin ainkaan muista lukeneeni jatko-osaa! Pitää siis tutustua! :)

    On tylsää, kun on ajatellut kirjoittaa jostain kirjasta ja sitten joku tai jopa moni muu on saanut saman idea. :D

    VastaaPoista
  5. Ei se tylsää ole :) Kertoo vain siitä, että samat kirjat tulevat mieleen samaan aikaan. Tonttukirjan kohdalla kyse on hauskasta sattumasta, uutuuskirjojen kohdalla taas varmasti yksinkertaisesta ajankohtaisuudesta.

    Hyvää joulunaikaa, Marjis!

    VastaaPoista
  6. Kirjoissa tuntuvat muuten pidemmänkin aikavälin trendit kulkevan samansuuntaisesti. Olen parina vuonna seurannut, miten eri kustantamoilta saattaa tulla samantyyppisiä kirjoja ihan samoihin aikoihin. :)

    Ihanaa joulunaikaa myös sinulle, lumiomena! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti