Siirry pääsisältöön

Elämänmittainen luontoretki ja Suomen luontovuoden opas

Luontokirjat ovat minusta ihania. Haluan ihastella luontokuvaajien otoksia ja lukea mielenkiintoisia asioita varsinkin eläinten elämästä. Niitä nimittäin riittää aina vaan. Tänä vuonna on ilmestynyt kaksi varsin erilaista mutta erittäin mielenkiintoista luontokirjaa. Kumpikaan niistä ei ole ihan tavanomainen luontokirja, joten erilaisuudestaan huolimatta ne sopivat hyvin tähän yhteiseen arvosteluun. Tässäpä siis mielestäni kiinnostavimmat luontokirjat tänä vuonna: Elämänmittainen luontoretki ja Suomen luontovuoden opas.


Ilkka Koivisto: Elämänmittainen luontoretki – Mitä luonto ja eläimet ovat minulle opettaneet

Elämänmittainen luontoretki on Ilkka Koiviston kirjoittama kokoelma tekstejä, joissa hän kertoo luontoelämyksistään ja asioista, jotka hämmästyttävät häntä itseäänkin. Koivistoa ei varmasti tarvitse esitellä, sillä tämä Korkeasaaren entinen johtaja on tuttu muun muassa Luontoilloista. Elämänmittainen luontoretki -kirjaan on koottu monenlaisia tekstejä, joista osa on hassuja, toiset taas koskettavia tai yksinkertaisesti viisaita. Eläinmaailmassa riittääkin ihmeitä ja kummallisuuksia. Tiesittekö esimerkiksi, että eri puolilla maailmaa asuvat miekkavalaat puhuvat eri kieltä eivätkä ymmärrä toisiaan?

Parasta kirjassa on Ilkka Koiviston oma ääni, joka kuuluu teksteissä hyvin voimakkaana. Voin melkein kuulla, kuinka hän kertoo tarinoita ääneen. Koivisto on erittäin sympaattinen mies, jonka tietämys luonnosta menee paljon pintaa syvemmälle. Hän todella on elämänmittaisella luontoretkellä. On mahtavaa, että Koivisto jakaa ajatuksiaan ja löytöjään myös meille muille, olipa meidän luontoretkemme sitten vasta alussa tai jo hyvässä matkassa. Kirjasta on nimittäin iloa sekä vasta-alkajille että jo kokeneemmillekin luontoharrastajille.

Lukunäyte sivulta 51:
Simpanssit tuntevat suuren joukon lääkekasveja ja osaavat käyttää niitä oikein vaivojensa hoitamiseen. Simpanssien lääkintätaidot selvästikin siirtyvät sukupolvelta toisella opetuksen avulla – missään tapauksessa ne eivät ole synnynnäisiä.

Koivisto, Ilkka: Elämänmittainen luontoretki – Mitä luonto ja eläimet ovat minulle opettaneet. Minerva, 2010.



Lasse J. Laine: Suomen luontovuoden opas

Lasse J. Laine on myös arvostettu luonnontuntija, joka on kirjoittanut runsaasti artikkeleja ja kirjoja luonnosta ja toimittanut Helsingin Sanomien lintupalstaa vuosien ajan. Suomen luontovuoden opas on erittäin yleistajuinen opas luonnossa tapahtuvien asioiden seuraamiseen. Kirja on jaettu kuukausiin, joten on helppo tarkastaa, mitä kaikkea luonnossa tapahtuu juuri nyt. Vaikka esimerkiksi juuri tällä hetkellä pakkaset paukkuvat kovina, kirja kertoo, etteivät kaikki hyönteiset ole levossa. Joitain vesihyönteisiä, kuten suursukeltajia, malluaisia ja vesiskorpioneja nimittäin uiskentelee myös keskitalvella hapekkaissa vesissä.

Suomen luontovuoden oppaan rakenne miellyttää minua erittäin paljon. Kirja koostuu lyhyistä teksteistä, joten se houkuttelee lueskelijoita. Kirjassa on myös runsaasti kuvia ja erilaisia vinkkejä. Tämä kirja kannattaa pitää käden ulottuvilla, sillä huomaisin, että siihen tulee tartuttua todella helposti. Kirja sisältää myös joka kuukaudelle retkivinkin, jonka avulla voi lähteä tutustumaan kunkin kuukauden ajankohtaiseen luontoilmiöön.

Lukunäyte sivulta 259:
Tikat takovat talia
Tikat ovat myös oppineet hyödyntämään ihmisen ruoka-apua. Kekseliäs käpytikka oppi tavoille ensimmäisenä. Siitä ovat ottaneet mallia harmaapäätikka, pikkutikka ja valkoselkätikka, jonka vähälukuinen pesimäkanta hyötyy talviruokinnasta suuresti.

Laine, Lasse J.: Suomen luontovuoden opas. WSOY, 2010.

Kommentit

  1. Tuo Suomen luontovuoden oppaan rakenne kuulostaa tosiaan virkistävän erilaiselta! Joululahja-asiat on jo niin hyvin hanskassa että pukinkontttiin tuo ei pääse, mutta ehkä hyvinkin johonkin synttäripakettiin vähän myöhemmin. Kiva, että tuo vaikuttaisi sopivan perinteisten "linnuntunnistusoppaiden" jne rinnalle.

    VastaaPoista
  2. Tessa, aivan totta! Kun kerran on hyvät oppaat ostanut, ei uusia enää tarvita. Sen sijaan tällaiset kirjat voi hyvin hankkia muiden rinnalle. Eikä sellaisia tunnistusoppaita tule luettua samoin kuin näitä. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti