Siirry pääsisältöön

Stephen R. Lawhead: Kuningas Korppi – Robin Hood I


Robin Hoodin taru on varmasti kaikille tuttu ainakin jossain muodossaan. Se ei kuitenkaan ole pelottanut Stephen R. Lawheadia, joka on tarttunut tuttuun aiheeseen ja siirtänyt sen uuteen ympäristöön. Lawhead on suomalalaisille vielä aika tuntematon kirjailija, mutta hän on kirjoittanut englanniksi suuren määrän myyttisestä historiasta kertovaa fantasiaa. Kuningas Korppi on Stephen R. Lawheadin Robin Hood -trilogian ensimmäinen osa.

Kirjan päähenkilö on Bran ap Brychan, brittiläisen kuninkaan poika. Tapahtumapaikkana ei ole Sherwoodin metsä vaan nykyisen Walesin alue vuoden 1100 tienoilla. Alueen brittiväestö on joutunut ahtaalle normannien vallatessa maita. Myös Bran menettää kotinsa ja kuningaskuntansa. Kestää kuitenkin pitkään, ennen kuin lapsellinen ja itsekäs nuori mies löytää itsestään sankarin, joka nousee vastustamaan valloittajia.

On oikeastaan aika turhaa verrata Kuningas Korppia siihen tuttuun Robin Hoodin taruun, koska tarina ainakin tässä trilogian ensimmäisessä osassa kulkee omia teitään. Se etenee alussa aika verkkaisesti tapahtumia pohjustaen. Kirja kuvaa hyvin yksityiskohtaisestikin maantieteellisiä ja sotilaallisia seikkoja tarinan tapahtuma-aikana. Suomentaja on lisännyt kirjaan jonkun verran alaviitteitä, joiden avulla tapahtumat on helpompi liittää historiaan ja sijoittaa esimerkiksi suhteessa nykyisiin kaupunkeihin.

Luen todella mielelläni Iso-Britannian varhaiseen historiaan sijoittuvia tarinoita. Kuningas Korpin kuvauksen avulla on hyvin helppo kuvitella, millaiselta siellä on näyttänyt, kun kaupunkeja vasta perustetaan ja metsät kasvavat vielä runsaina. Tarina ainakin tuntuu solahtavan erittäin hyvin Iso-Britannian historiaan, vaikka en sitä mitenkään yksityiskohtaisesti tunnekaan.

Kirjan henkilöt ovat hyvin inhimillisiä mutta eivät varsinkaan kirjan alussa kovin sympaattisia. Toki asiaan vaikuttaa se, että päähenkilö Bran on aika ärsyttävä koko kirjan alkupuolen. Onneksi kirjan loppupuolella muidenkin henkilöiden persoonat alkavat tulla paremmin esiin. Kiinnostavimpien hahmojen joukossa on muun muassa mystinen metsän nainen, Angharad, jolla tuntuu olevan yhteys sekä kristittyjen jumalaan että vanhaan mystiikkaan. Vaikka kirja alkoi vähän hitaasti, pidin siitä koko ajan enemmän. Jäänkin mielenkiinnolla odottamaa sarjan seuraavaa osaa.

Lukunäyte sivulta 114:
Ikivanha metsä kumpuili hänen edessään suurena ja tummana, aivan kuin pohjoisen lumiseudun, Yr Wyddfan, syvien kalliojuurten peitoksi olisi heitetty suuri, pörröinen vuota. Hänen kurja ratsunsa jolkotti eteenpäin jonkinlaista ravintapaista käyntiä. Bran oli vielä jonkin matkan päässä lähimmistä puista, eikä hän jaksanut uskoa ehtivänsä metsään ennen kuin hänen täyttä laukkaa kiitävät takaa-ajajansa saavuttaisivat hänet.

Lawhead, Stephen R.: Kuningas Korppi – Robin Hood -trilogia I (Hood – King Raven Trilogy, 2006). Suomentanut Mika Renvall. Jalava, 2010.

Kommentit

 1. Hei, sinullahan on kiva blogi! Ei varmaan haittaa, jos linkitän omaani? :)

  VastaaPoista
 2. Hei Almafiina! Ei haittaa tietenkään, kiva kun tykkäät! :)

  VastaaPoista
 3. Kas, naisen pitämä kirjablogi jossa on muutakin kuin pelkkää romantiikkaa ja muutenkin herkkää kirjallisuutta. Hienoa että muutakin kirjallisuutta löytyy :).

  Kirjaa en ole lukenut, mutta viime aikoina tuli kokeiltua tätä legendaa elokuvan muodossa kun Ridley Scottin oma versio aiheesta tuli katsottua. Pettymys.

  -Artsi

  VastaaPoista
 4. Heh, kiitos vaan Artsi :D

  Paras Robin Hood -filmatisointi on mun mielestä se piirretty kettuineen. :) Tuota uusinta en ajatellut edes vaivautua katsomaan, sen verran huonoja arvioita olen siitä kuullut.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti