Siirry pääsisältöön

Laura Gallego García: Vastarinta, Idhunin kronikat I

Idhunin kronikoiden ensimmäinen osa, Vastarinta, on kiinnostava nuorten fantasiakirjasarjan aloitus. Laura Gallego García on espanjalainen kirjailija, joka on saanut kotimaassaan suurta suosioita tällä kirjasarjalla. On erittäin piristävää lukea suomeksi jotain muutakin kuin alunperin englanninkielistä fantasiakirjallisuutta.

Vastarinta kertoo Idhun-nimisestä maailmasta, joka on joutunut julman hallitsijan valtaan. Monet myyttiset olennot ovat paenneet Maahan, mutta yksi toisensa jälkeen ne on murhattu. Pieni vastarinta yrittää taistella Maassa vihollista vastaan, mutta ryhmä on melko voimaton. Vastarintaan liittyy myös kaksi ihmisnuorta ja pian syntyy vihan, rakkauden ja välttämättömyyden kolmiodraama, jossa piilee avain koko Idhunin säilymiselle.

Kirjailijaon tuonut sarjaan fantasiakirjallisuudesta usein puuttuvaa feminiinisyyttä. Tämä ilmenee kirjasta niin tekstin tasolla kuin sen sisäisessä logiikassakin. Vastarinnassa on esimerkiksi kiinnostavia käsitteitä, kuten melko äidilliseltä vaikuttava Sielu, joka vartioi vastarinnan piilopaikka ja kuljettaa ihmisiä maailmojen välillä.

Kirja on myös nuorten kasvutarina. Epätavallisista tapahtumista huolimatta kirjan nuoret joutuvat kohtaamaan ihan tavallisia nuorten ongelmia. Vaikka he esittävät olevansa rohkeita, ovat he kuitenkin oikeasti epävarmoja ja pelkäävät omia tunteitaan. Toisaalta tätä epävarmuutta tarkastellaan kirjassa ehkä vähän liikaakin, joten ainakin aikuislukija toivoo sille hiukan nopeampaa käsittelyä.

Odotan kiinnostuneena, miten sarja kehittyy, sillä se kuvaa myös hyvin lupaavasti hyvän ja pahan taistelua ihmisten sisällä. Usein fantasiakirjallisuudessa on jumiuduttu siihen jo kliseeksi muuttuneeseen jakoon hyviin ja pahoihin tyyppeihin. Toki tässäkin kirjassa on näitä ääripäitä, mutta minua kiinnostaa varsinkin se, miten seuraavissa kirjoissa käsitellään niitä henkilöitä, joiden sisällä taistelee sekä ihminen että peto.

Lukunäyte sivulta 88:
Hän ei tiennyt miksi oli niin varma itsestään, mutta päätti luottaa vaistoonsa, eikä Alsan väittänyt vastaan. He ottivat Shailin uudelleen kantaakseen ja veivät tämän pois huoneesta. Oli työn ja tuskan takana kantaa tämä ulos ja sitten metsään. Victoria laski nuorukaisen puron varressa kasvavan valtaisan pajun juurelle ja veti syvään henkeä. Hän tunsi maagisen elämänvoiman väreilevän ilmassa ja koki kaikkien aistiensa olevan siihen yhteydessä. Jo hivenen levollisemmin hän asetti kätensä Shailin haavalle ja yritti välittää siihen kaiken ympärillään huokuvan energian.

Gallego García, Laura: Vastarinta, Idhunin kronikat I (La resistencia, Memorias de Idhún, 2004). Suomentanut Satu Ekman. Bazar, 2010.

Kommentit

  1. Marjis, sinulle on haaste kirjahyllyminän alla blogissani!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Olenkin tämän joskus tehnyt, mutta täällä blogissa sitä ei näköjään ole. Kaivan sen jostain esiin. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti