Siirry pääsisältöön

Sally Muir ja Joanna Osborne: Muotovaliot – Neulo oma koira

Varokaa hullua koiranaista! Olen saanut ärhäkän koirapureman, jonka seurauksena meillä saattaa olla pian useita erirotuisia koiria. Onneksi kyseessä ovat kuitenkin tällaiset kohtuukokoiset neulotut lemmikit, joten eivätköhän ne tänne meidän asuntoomme mahdu. Tämä mäyräkoira viihtyy ainakin varsin hyvin nojatuolin selkänojalla.

Koiravillitys alkoi siitä, kun sain joululahjaksi Sally Muirin ja Joanna Osbornen hauskan Muotovaliot – Neulo oma koira -kirjan, jossa on ohjeet 25 eri koirarodun neulomiseen. Minä kokeilin tietysti ensimmäiseksi mäyräkoiran tekemistä, sillä nehän ovat koirista parhaita, vaikka tämä onkin täysin puolueellinen mielipide.

Muotovaliot on aika helppotajuinen kirja, ja ohjeet olivat paljon ymmärrettävämpiä kuin etukäteen arvelin. Koirista on myös useita kuvia, joista voi tarkistaa millaiselta lopputuloksen pitäisi näyttää. Koiran neulominen oli nopeaa, kunnes tulin päälaelle. Siinä kohtaa en oikein ymmärtänyt ohjetta. Usean yrityksen jälkeen päätin vain pyrkiä pitämään silmukkamäärän oikeana ja jatkaa eteenpäin. Muodosta tuli ainakin suurin piirtein oikeanlainen.

Lankana minulla oli Seitsemän veljestä ja puikot numero 4. Puikot olisivat voineet olla vähän pienemmät, sillä en voinut täyttää koiraa pumpulilla, koska valkoinen olisi näkynyt läpi. Sen sijaan sulloin täytteeksi mustaa lankaa. Koiran pituus täytettynä on noin 25 cm + häntä, ja korkeus on noin 14 cm, eli hiukan enemmän, mitä kirjassa sanotaan.

Jouduin tekemään Muotovaliot-kirjan malliin muutamia muutoksia, jotta mäyräkoirasta tuli oikean näköinen. Lisäsin rintakehään hiukan kokoa, pienensin korvia ja tein jämäkämmän ja pidemmän hännän. En ole nähnyt yhdelläkään mäykyllä tuollaista alaspäin roikkuvaa töpöhäntää. Sen sijaan lainasin mallia whippetin hännästä. Koiran korvat jäivät ehkä vielä aavistuksen liian isoiksi ja kaulasta tuli liian paksu – koira näytti ennen korvien liittämistä hylkeeltä. Omasta mielestäni onnistuin silti tekemään paremman mäyräkoiran kuin kirjan kuvassa. Lisäsin vielä lasihelmet silmiksi tuomaan elävyyttä.

Eikös olekin aivan valloittava nappisilmä? Näitä voisi tehdä vaikka kuinka paljon. Vaikka koirarotujen kokoelma Muotovalioissa on rajattu, on ohjeita varmaan aika helppo muokata ja suunnittelinkin jo muokkaavani huskysta harmaan norjanhirvikoiran. Näistä neulekoirista ei saa tarpeekseen!
Muotovaliot Kariston sivuilla ja Adlibriksessä.

Muir, Sally ja Osborne, Joanna: Muotovaliot – Neulo oma koira (Best in Show – Knit your own dog, 2010). 176 sivua. Suomentanut: Kati Lampela. Karisto, 2011.

Kommentit

  1. mahtavia! löytyykö kettuterrieriä (karkeakarvaista)?

    VastaaPoista
  2. Liina, löytyy kyllä, tosin mun mielestä se ei ole kaikkein onnistunein. Pitäisi ehkä olla vähän takkuisempaa lankaa. :D

    VastaaPoista
  3. Ihana! Aivan mainio mäyris :-) Noitahan voisi tehdä nukkekotiin...
    Mulla on Nobuko Nagakubon (alias Sinco) tekemä kirja huovutetuista koirista, vaikka en ehkä ajatellut tehdä sellaista koiraa, mutta kun sen kirjan kuvat ovat niin ihanat, koirat ovat ihan kuin oikeat esikuvansa paitsi villaa!
    Voin hyvin kuvitella, että tuohon hurahtaa.

    VastaaPoista
  4. Nää on ihania, mun täti teki siskolleenn, eli mun toiselle tädille valkosen mäyriksen kankaasta ja siitäkin tuli tosi suloinen :) Löytyskö kirjasta papillonia/perhoskoiraa? (sama asia)

    VastaaPoista
  5. Saila, kissakirjaa odotellessa! ;) Olen joskus jollain nettisivuilla nähnyt sellaisia huovutettuja eläimiä, jotka ovat ihan mahtavia. :)

    Sini, uskon, että mäyrikset ovat suloisia miten vaan tehtyinä. :D Kirjassa ei ole ollenkaan noita kaikkein pienimpiä koiria, mopsi taitaa olla äkkiseltään katsottuna pienin, mitä löytyy.

    VastaaPoista
  6. Voi, miten söpö! Kunpa osaisikin neuloa. Katselin nimittäin tuota kirjaa Kariston kuvastosta, mutta käsityötaidottomana tyydyin vain haaveilemaan niin kirjasta kuin (koira)neulomistaidostakin.

    VastaaPoista
  7. Onpa hieno!

    Lainasin tuon kirjan aiemmin syksyllä ja olin pettynyt nimenomaan mäyräkoiran malliin. Sinä olet fiksusti muuttanut ohjetta, niin että koira näyttää tosi hyvältä. <3

    Tyttäremme neuloi yhden labradorin joululahjaksi käsityölehden ohjeella. Siitäkin koirasta tuli oikein valloittavan näköinen.

    VastaaPoista
  8. Olitpa nopea tekemään! :) Ja todella onnistunut mäyräkoira - heti tunnistaa. :)

    Selasin viime kirjastoreissulla varmaankin tämän saman sarjan kirjaa, jossa oli ohjeita erirotuisten kissojen kutomiseen. En uskaltautunut lainaamaan, kun pikavilkaisulla ohjeet näyttivät minulle liian hankalilta.

    VastaaPoista
  9. Katja, eikös sulla ollut se koirakuumekin vielä lisäksi? :D Koira-, neule- ja koiraneulekuume siis :D

    Minna ja Piisku, kiitos! :)

    Anna-Elina, kiitos! Ei mäyrikseksi riitä se, että on pitkä pötkylä, kyllä siinä pitää olla myös luonnetta. :)

    Maija, nämä neulekoirat ovat yllättävän nopeita. :) Nyt vaan olen flunssassa, enkä jaksa yhtään keskittyä silmukoihin. Ehkä kohta taas... Ai kissaneulekirja on jo olemassa?!? Siispä pitää käydä kirjastossa etsimässä sitä. :) Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  10. Oi! Onpas ihania! Pitäisi varmaan kokeilla neuloa tällainen tyyppi.

    VastaaPoista
  11. Marjis, näköjään olen pyöritellyt käsissäni englanninkielistä kirjaa - ainakaan en suomenkielisenä onnistu löytämään tuota kissakirjaa mistään. Adlibriksestä ainakin löytyy, jos jaksaa englanninkielisiä ohjeita lukea :)
    http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=1843406624

    VastaaPoista
  12. Ahmu, ehdottomasti! Kyllä kotona pari neulekoiraa pitää olla. :)

    Maija, kiitos! Pitää jokus katsoa, jos sellaisen kissan saisi tehtyä tämän koirakirjan ja enkunkielisen opuksen oppeja yhdistämällä. :)

    VastaaPoista
  13. Neulottu mäyriksemme sai viikonloppuna nimekseen Herra Mönttinen :D

    VastaaPoista
  14. Mäyräkoirasi on tosi hieno!

    Minä sain tämän eilen kirjastosta ja tekeillä on nyt bullterrieri koska olin vähän tyytymätön tuohon labbikseen. Ehkä vielä mietin, miten sitä muokkailisi kultaiseksi. :)

    Kiitos vielä tästä vinkistä, olisi muutoin mennyt ohi!

    VastaaPoista
  15. Linnea, kyllä varmaan siitä labbiksesta tulisi ihan hieno, kun tekisi sinne mahan alle ja häntään hapsuja. :)

    Laita sitten kuvia! :)

    VastaaPoista
  16. Itselläni kyseinen kirja myös, mutta olen pulassa sen pään kanssa. Olen jo luovuttanut, mutta osaisitko tarkemmin neuvoa, kuinka teit tuon pään? Vastata voi tänne: http://www.jokainentavallaan.blogspot.com

    VastaaPoista
  17. Villikko, se oli tosi vaikeaa. Kudoin vain suurimmksi osaksi suoraa ja pidin silmukkamäärän ohjeen mukaisena. En osaa sen paremmin neuvoa, kun en itsekään sitä tajunnut. Harmi! :/

    VastaaPoista
  18. Ihana ! Just tänää ostin tän kirjan ja mietiskelin et mitä lankaa käyttäisin kun en Rowanaan haluaisi rahojani tuhlata, varsinkaan ku neuletaidot on viel hakuses :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti koira onnistuu! Pää on osoittautunut aika monelle hankalaksi, mutta eiköhän siitä selviä ainakin niin, että pitää silmukkamäärän vaan oikeana. Niin minäkin tein! :D

      Poista
  19. Joo luulis onnistuvan, tos on onneks selkeet ohjeet, ku välil tuntuu jotku ohjeet nii kummalliselt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro sitten, minkä koiran teit! :)

      Mun kirja on kaverilla lainassa, mutta olen jo vähän suunnitellut yhden koiran värejä. Tosin joudun varmaan yhdstelemään paria ohjetta, että saan oikean näköisen. :D

      Poista
  20. Mulla on toi kirja kotona mutta enpä osaa tehdä noista mitään. :D Olen taitava virkkaaja, mutta niistä taidoista ei taida olla apua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, no voi ei! :D Mutta jos olet taitava virkkaaja, niin muokkaa niistä virkkausohjeet! Saa noista vähän ainakin mittausuhteita. :)

      Poista
  21. Hei teen englanninbuldoggia ja tuli ongelma selän kiinniompelemiseen. kumpi puoli ommellaan joka pääteltiin ensin vai myöhemmin ommeltu.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti