Siirry pääsisältöön

Alan Bennett: Epätavallinen lukija

Joskus kannattaa antaa lukuharrastuksensa jonkun toisen käsiin ainakin hetkellisesti. Tämän Alan Bennettin Epätavallisen lukijan valitsi minulle avomieheni, joka tyrkkäsi kirjan käteeni viime kirjastoreissulla. Minut oli helppo suostutella lukemaan kirja, jonka kannessa on kirjoja ja takakansi alkaa sanoilla: "Kaikki on koirien syytä". (Lisäksi kirja oli niin ohut, ettei haittaisi, vaikkei se ihan nappiin osuisikaan.)

Epätavallinen lukija kertoo siitä, miten kuningatar sattumalta löytää palatsin pihalle kerran viikossa pysähtyvän kirjastoauton. Vaikka kuningattarella ei ole kirjastokorttia, saa hän autosta silti kirjan lainaan. Kirjojen lainaaminen ei jää siihen, vaan pian kuningattarella on kirja mukanaan joka paikassa. Tämä aiheuttaa kuitenkin hämmennystä kuningattaren palvelusväessä ja lähipiirissä. Miten pitäisi suhtautua siihen, että kuningatar lukee koko ajan? Ja mihin se oikein johtaa?

Hauskan ja kepeän kirjan pinnan alla on vakavampiakin sävyjä, mutta minä keskityin lähinnä nautiskelemaan tottumattoman lukijan suinpäisestä sukeltamisesta kirjojen maailmaan. Kuningatar esimerkiksi suree sitä, että on löytänyt lukemisen ilon vasta vanhemmalla iällä. Bennet osoittaa Epätavallisessa lukijassa monarkian ja hidasliikkeisen kulttuurin arkoja paikkoja, mutta ei kirja silti minusta kovinkaan terävä ole, vaikka erittäin hauskaa luettavaa onkin.

Kirjassa parasta on lukemisen pohtiminen. Monet Epätavallisen lukijan tarjoamat ajatukset lukemisesta ovat tuttuja ahnaille lukijoille. Kuningatar miettii muun muassa lukemisen ongelmia (ei ole tarpeeksi aikaa), kasvavia lukulistoja (kirjat johtavat aina uusiin kirjoihin) ja lukemislihaksen voimistumista (lukeminenkin voi kehittyä). Ajattelin lukiessani monta kertaa: "Juuri niin! Juuri tuollaista lukeminen on!".

Epätavallisesta lukijasta olisi saanut varmasti vielä enemmän irti, jos tuntisi paremmin Ison-Britannian politiikkaa ja yhteiskuntaa. Onneksi sentään monet kirjassa mainitut kirjailijat olivat minulle tuttuja, vaikka toki joukossa vilahti tuntemattomiakin. Kirja oli hauska, vaikka kaikki sen sävyt eivät minulle paljastuneetkaan. Erinomainen herkkupala kaikille lukijoille!

Lukunäyte sivulta 14–15:
Aamulla kuningattarella oli vähän nuhaa, ja koska sovittuja tapaamisia ei ollut, hän sanoi olevansa ehkä vilustunut ja jäi vuoteeseen. Se ei ollut hänelle tyypillistä eikä myöskään totta, hän sanoi sen oikeastaan vain siksi että saisi jatkaa lukemista.

Epätavallinen lukija Basam Booksin sivuilla ja Adlibriksessä.

Bennett, Alan: Epätavallinen lukija (The Uncommon Reader, 2007). 115 sivua. Suomentanut Heikki Salojärvi. Basam Books, 2008.

Kommentit

 1. Olipa ihana lukea arviosi, sillä tämä kirja on ollut lukulistallani jo pienen ikuisuuden ajan! Arviosi vain vahvisti mielenkiintoani, kiitos :--)

  VastaaPoista
 2. Enpä ole tällaisesta kirjasta kuullutkaan, mutta tämähän vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Juuri sellaiselta sopivalta ja hauskalta välipalakirjalta paksumpien ja vaativampien kirjojen välissä.
  Kiitos että toit tämän kirjan blogiisi (vai pitäisikö tässä tapauksessa kiittää avomiestäsi :)!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa hauskalta! Tämä olisi kiva lukea. Kiitos siis avomiehelle :)

  VastaaPoista
 4. Äh, nyt mua harmittaa. Tämä on ollut ikuisuuden lukulistallani, mutta en ole saanut luettua, vaikka kuulostaa ihan siltä, että nauttisin kirjasta. Höh. Pitää a) järjestää enemmän aikaa lukemiselle, b) päivittää lukulista, c) kehittyä lukijana. :D

  VastaaPoista
 5. Jaahah... Kuulostaa kuningattaren tilanne joiltakin osin samalta kuin omani. Tosin en asu Englannissa, en ole nainen, enkä kuninkaallinen. En myöskään katso olevani koukussa kirjoihin. Itse asiassa olisi tosiaankin muutakin tekemistä. Lukeminen tuntuu enemmänkin joltakin, jonka haluan hoitaa alta pois. Itse asiassa, jos kuningatar tuossa kirjassa on noin helposti hurahtanut kirjoihin, se tuntuu minusta vähän epäuskottavalta. Niin että kirja ehkä kertookin enemmän ihmisistä, jotka ovat tottuneita lukijoita, sanotaan vaikka "lukutoukkia". Mutta varmaan kiinnostavaa olisi minulle lukea, miltä lukeminen lukutoukasta tuntuu.

  Olet saanut arviossasi hyvin painotettua sitä, mistä kirjassa pidät.

  VastaaPoista
 6. Mä olen lukenut tämän ja tykkäsin. Kirjat kirjoista on yleensä olleet tosi hyviä. :)

  VastaaPoista
 7. Vaikuttaa tosi kivalta välipalakirjalta, kiitos paljon vinkistä!

  Tuo lukunäytteessä kuvattu tilanne osui ja upposi. Tunnustan, että olen joskus leikkinyt sairaampaa kuin olen vain saadakseni itselleni lisähetken lukemiseen... ;)

  VastaaPoista
 8. Mukavasti tullut kommnetteja tänne, kiitos kaikille!

  Laura, kirja kannata kyllä lukea. Ja se on tosi nopealukuinenkin! :)

  Sara, minäkään en ollut kuullut tästä mitään ennakkoon. Ja välitän kiitokset avomiehelle! :D

  Luru, suosittelen! Ja kiitokset välitetään! Ehkä pitää pyytää häneltä suosituksia usemaminkin, koska edellinenkin hänen suosittelemansa kirja sai kiitoksia. :)

  Jenni, hyvä suunnitelma. ;) Uskon että pitäisit tästä, joten siirrä ihmeessä kirja sinne päivitetylle lukulistalle.

  ketjukolaaja, voit hyvin olla oikeassa siinä, että kirja kertoo tottuneista lukijoista, sillä ainakin tämä lukutoukka pystyi hyvin samaistumaan kasvavaan lukemisen tarpeeseen. Kannattaa kokeilla, sillä ehkä sinä löydätkin kirjasta paremmin sen satiirisen tason.

  Velma, kyllä! Kirjat kirjoista ovat yleensä hyviä, tai eivät ainakaan kauhean huonoja. :D

  sinidean, juuri sellainen mukava välipala tämä olikin. :)

  VastaaPoista
 9. Mainio kirja tosiaan, ja ohuena ja nopealukuisena kyllä pitäisi sopia täydemmällekin lukulistalle.

  Tavallaan siinä kirjassa on myös kriittisempiä sävyjä lukutoukkuudesta, kuningattaresta tulee huonompi kuningatar lukuharrastuksen myötä, koska kuningattarella ei voi olla harrastuksia, harrastukset rajaavat ihmisiä ja hänen pitää olla koko kansakunnan kuningatar, ei vain lukemista harrastavan osan...

  VastaaPoista
 10. hdcanis, kirjasta oli tosiaan kuettavaissa myös tuollaista. :) Mutta vaikka kuningattaresta tuli huonompi kuningatar, tuli hänestä kuitenkin parempi ihminen. Jäin myös mietiskelemään, onko kirjan kirjoittaja sitä mieltä, että koko kuninkaallinen instituutio pitäisi purkaa, sillä niinkin kirjaa voisi tulkita...

  VastaaPoista
 11. Mukava välipala tämä tosiaan oli. Loppuratkaisukin oli hyvä! :)

  VastaaPoista
 12. Hei Marjis tämä lähti heti lukulistalleni, oikein hauskan kuuloinen! Kiitos, en ollut minäkään kuullut tästä aikaisemmin!

  VastaaPoista
 13. Satu, loppu oli miunkin mieleeni. :)

  Sara, ei sille mitään voi, lukulistat vain kasvavat... :D

  VastaaPoista
 14. Aivan mahtava kirjalöytö! Mie olen juuri tuollainen kuningatar, pohdin lukemista paljon. :) Ihana, että tulee vastaan kirja, josta ei ole koskaan aiemmin kuullut ja joka sinullekin on tullut eteen aivan sattumalta. :)

  VastaaPoista
 15. Ihana kirjoitus!:) Siinä, että saa löydettyä kirjan josta ei ole koskaan kuullutkaan ja että sen vielä törkkää käteen joku kirjastossa. Kuulostaa jokaisen lukijan toiveunelta:D Harmi, että oma mieheni ei lue kuin silloin tällöin fantasiaa (ja vain kirjoja, joita MINÄ olen suositellut hänelle). Vaan kuka suosittelisi minulle yllättäen jotain kirjastossa... :)

  VastaaPoista
 16. Hanna, kyllä! Kivat yllätykset ovat lukurintamallakin oikein toivottavia. :)

  Sonja, joskus kirjojen löytäminen on vaan niin helppoa. :D Ehkä sun pitää sanoa kirjastotädille/sedälle, että suosittele mulle jotain, ihan mitä vaan.


  Onko miehesi muuten lukenut Joe Abercrombien Ase itse -kirjaa? Sarjaan on tulossa toinen osa kai vielä tämän vuoden puolella.

  VastaaPoista
 17. Pitääkin mainita, kirjastosta tarttui nyt mukaan Alexander von Schönburgin kirja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää kuninkaallisista, eli faktapuolta kuninkaallisista populaarilla otteella ja runsailla anekdooteilla...käsittelyssä monessa kohtaa myös se Brittien kuningashuone.

  Siellä kun tulee vastaan myös se ajatus että kuninkaallisuus ja kasvu ihmisenä voivat olla konfliktissa keskenään (yksi alaluku on nimetty "Miksi kuninkaan ei pidä olla liian fiksu?")

  VastaaPoista
 18. Haa! Mielenkiintoista! Kiitos kirjavinkistä, hdcanis. Tuolla kirjalla voisin paikata kuninkaalisuustietämättömyyteni, vaikka sitten vähän kevyemmällä tiedolla. :D

  VastaaPoista
 19. Halusin vain kertoa, että laitoin tämän nyt tilaukseen verkkokaupasta, kun kehuit kovin. :)

  VastaaPoista
 20. Jee, kivaa! :) Myös Sivukirjaston Liina luki tämän vähän aikaa sitten ja tykkäsi. :)

  VastaaPoista
 21. Mukava, että kävit täällä kurkkimassa, Jokke! :)

  Loppuun vielä mainos, tätä kirjaa saa nyt Adlibriksen alesta vain 1,90 eurolla! http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9525734056

  VastaaPoista

Lähetä kommentti