Siirry pääsisältöön

Stephenie Meyer: Houkutus – kuvitettu opas vampyyrisaagaan

Houkutus – kuvitettu opas vampyyrisaagaan on Stephenie Meyerin kirjoittama opas supersuosittujen vampyyrikirjojen maailmaan. Tartuin tähän opukseen melko epäilevin mielin, sillä jostain syystä ajattelin sen sisältävän kuvitusta Twilight-elokuvista. Olinkin ilahtunut, kun huomasin, että kirja ei sisällä yhtään kuvaa elokuvista vaan pelkästään piirroskuvitusta muun muassa Houkutus-sarjakuvien kuvittajalta Young Kimiltä. Kirjan loppupuolella on myös muutama fani päässyt näyttämään piirustustaitojaan.

Kirja alkaa haastattelulla, jossa Meyer juttelee kirjoittajaystävänsä kanssa. Haastattelu ei ole sille oikein kuvaava sana, sillä kyseessä on ennemminkin piinallista amerikkalaistyylistä ihailua. Itse haastattelutilaisuus on varmaan ollut mukava, mutta kirjoitettuna sitä on lähes mahdotonta lukea tuntematta myötähäpeää. Haastattelun sisällöstä osa on kuitenkin hyvinkin mielenkiintoista. Esimerkiksi Jacob on Meyerin mukaan kirjoitettu tarinaan alun perin vain siksi, että jonkun piti kertoa Bellalle, mikä Edward on.

Onneksi kerronnan tyyli muuttuu haastattelun jälkeen, kun päästään varsinaiseen asiaan, eli Houkutuksen vampyyreihin, ihmissusiin ja ihmisiin. Houkutus – kuvitettu opas vampyyrisaagaan esittelee vuorollaan kaikki kirjojen keskeiset vampyyriperheet ja niiden jäsenet. Henkilöhistoriat ovat pieniä tarinoita, joissa kerrotaan kyseisen henkilön muuttuminen vampyyriksi. Sen jälkeen käydään läpi ihmissudet ja ihmiset. Yksityiskohtiin on paneuduttu todella huolellisesti.

Houkutus – kuvitettu opas vampyyrisaagaan on kankeasta alustaan huolimatta tuhti tietopaketti Meyerin kirjojen ystäville. Se sisältää myös kaikenlaista hassua nippelitietoa, kuten kuvaukset kirjojen henkilöiden autoista ja kirjailijaa inspiroineet soittolistat. Kirjaa mainostetaan myös poistetuilla kohtauksilla, mutta niitä on todellisuudessa vain muutama. Olisin toivonut myös lisää esimerkkejä eri maiden kirjojen kansista, sillä monet niistä ovat aika hulvattomia. Suosittelen tätä kirjaa ehdottomaksi lukemiseksi sellaisille, jotka rakastavat Houkutus-kirjoja, mutta muiden ei kannata vaivautua. Paitsi jos haluaa brassailla esimerkiksi sukujuhlissa yksityiskohtaisilla tiedoilla Volturien vartioston jäsenistä.

Lukunäyte sivulta 303:
Kaikista quileuttiheimon jäsenistä ei voi tulla ihmissusia. Muodonmuutoksen mahdollisuus on synnynnäinen ominaisuus, ja periytyy vain niille, jotka ovat suoraan alenevassa polvessa sukua ensimmäiselle muodonmuuttajalle Taha Akille. Ensimmäinen muodonmuutos tapahtuu puberteetin alkamisen ja suunnilleen 25. ikävuoden välillä, ja siihen vaikuttaa kaksi tekijää: perinnöllisyys ja vampyyrien läheisyys.

Houkutus – kuvitettu opas vampyyrisaagaan WSOY:n sivuilla ja Adlibriksessä.

Meyer, Stephenie: Houkutus – kuvitettu opas vampyyrisaagaan (The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide, 2011). Suomentaneet Pirkko Biström, Hilla Hautajoki, Tiina Ohinmaa, Pirjo Ruti ja Marlene Sanoukian. WSOY, 2011.

Kommentit

 1. Olipa kiva kuulla mielipiteesi tästä kirjasta :) Olen kaupassa nähnyt kannen ja heti tuomitsin kirjan rahastukseksi. Mutta näköjään siitä voi saada jotain irtikin, joten lukulistalle - taas! :)

  VastaaPoista
 2. Minusta mielenkiintoisinta oli juuri tuo henkilöhistoriaan paneutuminen. Niitä luki ihan sellaisina lyhyinä kertomuksina. En ole mikään asiantuntija, mutta en usko, että kaikkia noita tietoja on edes ollut muualla.

  VastaaPoista
 3. Kiva kun avasit kirjan sisältöä. Tämä on vahvasti luettavien listalla! Kerran jo hypistelin tätä kaupassa, mutta jätin (toistaiseksi) sen hyllylle. Täytynee lainata kirjastosta ja ostaa varsinaisen kirjasarjan jatkoksi mikäli on sen arvoinen...

  VastaaPoista
 4. Villasukka, tuo on hyvä taktiikka, että ensin lainaa ja sitten ostaa vasta. Teen itsekin niin usein. :D

  Tämä kirja on nyt bonustyttärellä luettavana ja hänenkin mielestään kirja kannattaa lukea, sillä osa tiedoista on tosi mielenkiintoisia, esimerkiksi Alicen historia. :)

  VastaaPoista
 5. Sain itsekin vihdoin luettua tämän. Mielenkiintoisesti meillä meni mielipiteet ristiin. ;) Minusta haastattelu oli mielenkiintoinen ja taas eri vampyyrien elämänhistoriat tylsää luettavaa. ;) Ehkä omaa lukukokemustani laimensi ennakkoluulojeni lisäksi se, että olin jo lukenut blogistasi, mitä suunnilleen on luvassa eli ei tullut samalla tavalla yllätyksenä kuten itsellesi ilmeisesti.

  Mutta joka tapauksessa aina yhtä mielenkiintoista kuulla eri mielipiteitä! :)

  VastaaPoista
 6. Hih, hassua, että oltiin jostain eri mieltä. ;) Se haastattelu oli mun mielestä niin piinallista luettavaa, että helpotuin valtavasti kun päästiin taas normaaliin kerrontaan. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti