Siirry pääsisältöön

Alyson Noël: Punaiset tulppaanit – Kuolemattomat 1

Kun kirjamaailmassa jokin asia on muotia, sitä tuntuu pursuavan joka paikasta. Esimerkiksi nyt on käynnissä valtava yliluonnollisten romanssien buumi nuortenkirjallisuudessa. Tätä on nyt jatkunut jo jonkin aikaa, joten välillä tulee mietittyä, onko seuraava yliluonnollinen nuortenkirja enää lukemisen arvoinen. Mutta juuri, kun ajattelen, että tuskin enää ilahdun uusista samaan kaavaan tehdyistä kirjoista, tulee eteen poikkeus.  

Alyson Noëlin Punaiset tulppaanit on Kuolemattomat-sarjan ensimmäinen kirja. Se kertoo auto-onnettomuudessa perheensä menettäneestä Everistä, joka itsekin kävi lähellä kuolemaa. Ever kuitenkin pelastui ja sai yliluonnollisia kykyjä. Hän kuulee muiden ajatukset ja näkee ihmisten auroja ja kummituksia. Nämä taidot eivät kuitenkaan toimi koulun uuteen oppilaaseen, tolkuttoman komeaan Dameniin, jossa on kaiken lisäksi jotain muutakin hämärää.

Juoni on siis sitä samaa kaavaa, johon on jo ehditty totuttua. Eniten tämä kirja muistuttaa juoneltaan Becca Fitzpatrickin Langennutta enkeliä. Mutta vaikka juoni ei yllätä, on Punaiset tulppaanit muuten kuitenkin yllättävän raikas kirja. Se rakentaa jännitystä jättämällä asioita kertomatta, joten lukija ei oikein tiedä, mitä mieltä esimerkiksi henkilöistä lopulta on. Vaikka olen lukenut useita tämän tyyppisiä kirjoja, en silti ollut lainkaan varma siitä, mitä tulee tapahtumaan.

Tuoreen romanssin lisäksi kirja käsittelee nuorten ongelmia rehellisesti samalta tasolta. Siinä ei ole mitään holhoavaa tai opettavaista, vaikka Everin menetystä ja surutyötä käydään läpi koskettavasti ja lohduttavastikin. Everin toipumisen ja rakastumisen lisäksi Punaiset tulppaanit käsittelee muita nuorille tärkeitä asioita. Koulun hierarkia ja erilaiset klikit, yksinäisyys ja erilaisuus sekä hyväksytyksi tulemisen tarve ja rakkauden kaipaaminen ovat teemoja, jotka löytyvät tosin monesta muustakin nuortenkirjasta, mutta niiden käsittely on tässä onnistunut hyvin.

Vaikka Punaiset tulppaanit -kirjassa käsitellään vaikeitakin asioita, on sen ote tapahtumiin jopa hauska. Repliikit ovat nasevia ja osuvia, ja henkilöihin on helppo samaistua. Kirjan henkilöt ovat aidon tuntuisia, ja päähenkilö Ever on mielestäni varsin sympaattinen sankaritar angstistaan huolimatta. Kirjassa on sopivasti jännitystä, huumoria, romantiikkaa ja viisauttakin. Aika hyvä yhdistelmä siis!

Punaisten tulppaanien loppu oli mielestäni turhan sovinnainen, ja olin siihen aika pettynyt. Yleisfiilis kirjasta jäi kuitenkin paljon plussan puolelle, ja olen varma, että monet nuoret ihastuvat siihen. Tämä on ehkä sellainen sekoitus rikkaista teineistä kertovia tv-sarjoja ja Houkutusta. Kuolemattomat-sarjan seuraava osa, Sininen kuu, ilmestyy jo elokuussa. Kaikkiaan sarjaan kuuluu kuusi osaa, mutta loppujen suomentamisesta ei vielä ole tietoa.

Lukunäyte sivulta 11:
Suuntaan omalle paikalleni luokan takaosassa, väistän käsilaukkua, jonka Stacia Miller on tahallaan laittanut reitilleni ja jätän huomiotta jokapäiväisen "luuuu-seri"-serenadin, jota hän hiljaa hyräilee. Sitten liu'un tuolilleni, kaivan kirjan, muistikirjan ja kynän kassista, laitan kuulokkeet korviini, vedän hupun takaisin päähäni, pudotan reppuni vieressä olevalle tuolille ja odotan, että Robins, opettajamme, saapuu.

Punaiset tulppaanit Otavan sivuilla ja Adlibriksessä.

Noël, Alyson: Punaiset tulppaanit – Kuolemattomat 1 (Evermore – The Immortals 1, 2009). Suomentanut Sirpa Meripaasi. Otava, 2011.

Kommentit

 1. Minulla on ollut ihan sama olo: samalla kaavalla tunkee näitä yliluonnollinen + tavallinen teini rakkausromaaneita koko ajan joka suunnasta. Itse olin jo luovuttanut uusien sarjojen "testaamisen" (varsinkin se Merkitty vei viimeisenkin mielenkiinnon! ;) ) mutta tämä kuulostaa sinun arvioimanasi varsin kivalta. Jos tulee vastaan niin ehkäpä kokeilen - vielä kerran :)

  VastaaPoista
 2. Aina kannattaa olla vähän toiveikas. :D Hauskaa silti, että näitä suomennetaan, sillä muistan omaa teiniaikaani, jolloin fantasiakirjallisuutta oli todella vähän. Nyt ainakin riittää valinnanvaraa. :D

  VastaaPoista
 3. Alkaa vähän joo tympimään tää fantasiakirjallisuuden tarjonta tänä päivänä... Twilightit jaksoin tahkota läpi, ja Isabel Abedin Lucianin, mutta molemmat (jälkimmäinen varsinkin) oli ihan täyttä roskaa. Tuntuu ettei kirjailijat jaksa panostaa sisältöön tai juoneen vaan ratsastavat vaan muoti-ilmiön aallolla. Mikä on surullista, koska välillä sitä kaipais vähän laadukkaampaa uutta fantasiaa.

  VastaaPoista
 4. gloria, täytyy kyllä sanoa, että voisi jo tulla se seuraava uusi aalto ja tuoda vähän tuoretta näkemystä nuorten fantasiakirjoihin. :D Mutta onneksi on tarjolla muitakin kirjoja kuin näitä romanttisia. Tuota Luciania en viitsinyt lukea, kun se ei kuulostanut niin hyvältä... Vissiin ihan hyvä valinta. :D

  VastaaPoista
 5. Juu siis se kannattaa ihan todella jättää väliin. :D Vaikka tykkäisikin näistä yliluonnollisista romansseista, niin se oli niin huonosti ja sekavasti kirjoitettu, että itse ainakin putosin vähän väliä kärryiltä. Jouduin useaan otteeseen selaamaan sivuja taaksepäin kun en ollut jotain kohtaa tajunnut oikein (enkä kyllä yleensä toisellakaan lukukerralla tajunnut :D)

  Mutta monelta itseäni nuoremmalta olen kuullut että ovat tykänneet kovasti, eli ehkä kaksikymppisenä olen aivan väärää kohderyhmää.

  VastaaPoista
 6. gloria, voi tosiaan olla ettet enää kuulu varsinaiseen kohderyhmään. :D Kaksikymppiset ovat ehkä tämän aallon väliinputoajia. :D

  VastaaPoista
 7. taasko näitä ajatustenluku-juttuja, ne ei taida vaan koskaan loppua :D taidankin lukaista ton jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 8. Inka, ei tämä hullumpi ollut, vaikka lopusta en oikein tykännytkään. Kiva sitten lukea sun blogista, mitä tykkäsit kirjasta. :)

  VastaaPoista
 9. Pari päivää sitten sain luettua tän kirjan. Fantasiasta tykkään kovasti, eikä tämäkään tuottanut pettymystä.

  Tää oli pitkästä aikaa (Langenneen enkelin lisäksi) semmoinen "uudenhko", raikkaampi tapaus tästä genrestä :D

  VastaaPoista
 10. Anonyymi, pidin tosi paljon tän kirjan henkilöistä, kun ne ovat aika aidon tuntuisia. Ja varsinkin Everin kaverit ovat aika hauskoja.

  Mua edelleen kaihertaa hiukan se, etten tiennyt Langenneen enkelin olevan sarjan aloitus ja ärsyynnyin asioille, joita ei selitetty. Siksi ehkä pidin tästä enemmän. :)

  VastaaPoista
 11. Hei, haluaisin sanoa että todella mahtava juttu että kirjoitat tänne kirja-arvosteluja, olen löytänyt jo todella monta mielenkiintoiselta kuulostavaa kirjaa jotka haluaisin lukea :)Kiitokset Sinulle!

  VastaaPoista
 12. Jasminn, kiitos! :) Todella hieno kuulla! Olen yrittänyt varsinkin näitä nuortenfantasiakirjoja tuoda esille blogissani, koska niitä ei välttämättä lehtien kirja-arvosteluissa näy. Nyt kun olen saanut kustantamoilta arvostelukappaleita kirjoista, voin kirijoittaa näistä tosi nopeasti ilmestymisen jälkeen.

  Toivottavasti löydät jatkossakin hyviä vinkkejä! :)

  VastaaPoista
 13. aion tätä huomenna kirjastosta ettiä josko se siellä olisi :P ..jos saan suositella jotain nin ehottaisin cassandra claren luukaupunkia (ym.) :DD oon itte lukenu enkuks kaikki kolme kirjaa, mutta sitten huomasinki että sarja jatkuu vielä! apua tässähän pitää lähteä internetin ihmeelliseen maailmaan tekemään kirjaostoksia :--)

  VastaaPoista
 14. Hei, toivottavasti kirja löytyi! :D Olen lukenut tuon ekan kirjan, eli Luukaupungin. Mutta niitä muita osia en ole lukenut. Olen kyllä ajatellut että pitäisi. :D

  VastaaPoista
 15. Itse sain tän tänään loppuun ja fiilikset ovat suhteellisen samat kuin sinulla. Samaa, mutta vähän eri paketissa. Tuo Langennut enkeli on vielä lukulistalla, joten siihen en osaa verrata. Ehkä luen tämänkin seuraavan osan, jos siihen törmään, mutta en taida metsästää.

  VastaaPoista
 16. Anu, pitääpä tulla katsomaan, mitä olet kirjoittanut! Mä en erityisemmin pitänyt siitä sarjan toisesta osasta, mutta taidan antaa sarjalle vielä mahdollisuuden, jos suomentamista jatketaan. :)

  Ei muuten haittaa yhtään, vaikka pitäisit vähän lukemisväliä siihen Langenneeseen enkeliin, koska huomaan nyt, että kirjat menevät mun mielessä ihan sekaisin – sen verran samanlaisia ne ovat.

  VastaaPoista
 17. Oli tosi ihana kirja joka oli pakko lukea parissa päivässä.
  Sopii vanhemmillekin jotka olat kokeneet jotain erityistä= outoa elämänsä aikana.
  Liikutti minua suuresti...voin suositella !

  VastaaPoista
 18. Anonyymi, hauska kuulla lisää mielipiteitä kirjasta! Pian ilmestyy se sarjan kolmas osa, joten nähdään, mihin suuntaan tarina etenee! :)

  VastaaPoista
 19. Mielestäni kirja oli aikamoinen sekamelska. Kauhean moni asia jäi vaille vastausta tai hämärän peittoon. Ja päähenkilö itse oli melkoisen ärsyttävä suurimmaksi osaksi. Ja kuten monet ovat aiemmin sanoneet, on tähänkin saatu tungettua noita muodissa olevia ilmiöitä ihan kiitettävästi.
  Silti, kyllä tämän luki ja osittain oli ihan hyvää tekstiäkin. Toivottavasti jatko-osat ovat hieman parempia. ;)
  On mukavaa, että joku jaksaa kirjoitella näitä kirja-arvosteluja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :) En pitänyt ainakaan tuosta seuraavasta osasta, mutta ehkä kolmas osa olisi taas parempi... :D

   Poista
 20. Toinen ja kolmas osa luettu, eivät olleet niin ihastuttavia kuin ensimmäinen. Neljäs osa on kuitenkin pakko lukea kun semmoinen ilmestyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa anonyymi! Eipä siinä kauheasti menetä, vaikka lukisikin. i nämä niin paksuja ole, ja voihan olla että seuraava yllättäisi! :)

   Poista
 21. Hei! Kiva, että pidit siitä kirjasta. Itse luin sen eilen kahdessa tunnissa, kun kiinnosti liikaa. Luin eilen myös toisen osan. Ja aloitin kolmatta. Tänään kun tiedossa on matka serkun häihin, niin ehdin lukea matkalla:-) niille, jotka eivät ole vielä lukeneet langennutta enkeliä, kannattaa lukea todellakin. todellakin

  VastaaPoista
 22. Hei! Kiva, että pidit siitä kirjasta. Itse luin sen eilen kahdessa tunnissa, kun kiinnosti liikaa. Luin eilen myös toisen osan. Ja aloitin kolmatta. Tänään kun tiedossa on matka serkun häihin, niin ehdin lukea matkalla:-) niille, jotka eivät ole vielä lukeneet langennutta enkeliä, kannattaa lukea todellakin. todellakin

  VastaaPoista
 23. Hei! Kiva, että pidit siitä kirjasta. Itse luin sen eilen kahdessa tunnissa, kun kiinnosti liikaa. Luin eilen myös toisen osan. Ja aloitin kolmatta. Tänään kun tiedossa on matka serkun häihin, niin ehdin lukea matkalla:-) niille, jotka eivät ole vielä lukeneet langennutta enkeliä, kannattaa lukea todellakin. Olen lukenut kaikki kolme, ja odotan innolla, milloin neljäs osa ilmestyy suomeksi. Ps. Olen kaksitoista.:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos kommentista! Se on mahtavaa, kun kirjat imaisevat mukaansa niin, ettei malta lopettaa. :D

   Poista

Lähetä kommentti