Siirry pääsisältöön

Charlaine Harris: Dead Reckoning

Viime vuonna tuoreinta Charlaine Harrisin The Southern Vampire Mysteries -kirjaa sai odottaa kirjastoon todella kauan, mutta tänä kesänä pääkaupunkiseudun kirjastot olivat nopeampia. Sain uusimman Sookie-kirjan, Dead Reckoningin, luettavaksi jo nyt. Kirjoja on Helmetin tietokannassa vain kuusi, mutta eipä varauksiakaan ole tällä hetkellä kuin 27 kappaletta.

Dead Reckoning on kovin tutun oloinen kirja. Sookie Stackhouse on jälleen vaarassa, kun joku yrittää tuhota Merlottesin, baarin jossa hän työskentelee. Sookielle kaunaa kantava hullu on vapaalla jalalla, ja vampyyrien hierarkia hiertää Sookien ja tämän rakastetun, Eric-vampyyrin, välejä. Kaiken lisäksi Eric salaa jotain naiseltaan. Kyllä, kuulostaa turhankin tutulta.

Kirja kärsii mielestäni koko ajan tuosta tuttuudesta. Aluksi olin huolissani, että eikö Harris ole keksinyt kirjaan mitään uutta. Onneksi jotain kuitenkin ilmaantuu, ja Dead Reckoningissa paljastetaan ensimmäistä kertaa esimerkiksi Sookien telepaattisuuden alkuperä. Lisäksi Sookien suvun historiaa valaistaan entisestään. Kirjan lopussa on muutamia yllätyksiä ja tehokasta toimintaa, mutta jotenkin tämä on minusta vähän, noh, munaton kirja. Edellisestä Dead in the Family -kirjasta on siirtynyt tähänkin sellainen pohdiskeleva taso, sillä Sookie tuntuu katsovan itseään ja suhteitaan rehellisemmin kuin ennen. Olisin silti kaivannut juuri tuon viime kirjan jälkeen vähän hauskempaa ja vauhdikkaampaa tarinaa.

Dead Reckoning tuntuukin välikirjalta, jossa pohjustetaan tulevaisuuden tapahtumia. Keijujen maailman ulkopuolelle jääneet yksilöt hautovat jotain suunnitelmia ja vampyyrisuhteisinkin taitaa olla tulossa jotain muutoksia. Minusta vaikuttaa myös siltä, että Sookien suhde Ericiin on loppumassa, mutta en ole siitä pahoillani. Olihan se hauskaa luettavaa ainakin aluksi, mutta pidin kyllä Ericistä enemmän silloin, kun hän vasta yritti pyydystää Sookieta.

Monet kiinnostavat sivuhahmot puuttuvat kirjasta kokonaan. Dead Reckoningissa ei taidettu mainita esimerkiksi Arlenea kertaakaan, eikä Fellowship of the Sun päässyt myöskään ääneen.  Kirjasarjassa on nyt niin paljon sivupolkuja, että niiden käsitteleminen yhdessä kirjassa taitaa olla mahdotonta. Olisikin sarjalle hyväksi, jos joitain niistä haarautumista voitaisiin lopettaa kokonaan ja keskittyä olennaisiin. Kirja oli siis lievä pettymys, ei voi mitään.

En muuten tykkää yhtään tuosta kannesta, joka on ihan erilainen kuin minkään aikaisemmin lukemani Sookie-kirjan. Kaikki tuo keltaisuus ei tuo mieleen yhtään vampyyrikirjaa. Pidän eniten näistä piirretyistä kansista, joissa on jotain sadunhohtoa.

Kirjan ensimmäisen kappaleen voi lukea lukunäytteenä Charlaine Harrisin sivuilta.

Arvioni sarjan edellisestä kirjasta, Dead in the Familystä, löytyy täältä.
Dead Reckoning Adlibriksessä

Harris, Charlaine: Dead Reckoning. Gollanz, 2011.

Kommentit