Siirry pääsisältöön

Kirjahaasteita

Olen huomannut, että monessa blogissa on käynnissä jokin kirjahaaste. Joku lukee läpi Tammen keltaista kirjastoa tai Nobel-voittajia. Joissain blogeissa käydään maailmanvalloitusta kirjojen avulla: luetaan kirja jokaisesta maasta.

Olen itsekin miettinyt, että kirjahaaste voisi olla hauska ja sivistävä. Haasteiden avulla tulisi varmasti luettua myös sellaisia kirjoja, joihin ei ehkä muuten tarttuisi. Mutta en vain tiedä, millaiseen haasteeseen ryhtyisin. Ehkä pitäisi yrittää lukea oma kirjasto läpi vaikka aakkosten mukaan. Välillä nolottaa, kun kirjastoon on päätynyt niin paljon lukemattomia kirjoja.

Onko sinulla jokin kirjahaaste? Oletko löytänyt sen kautta uusia suosikkeja? Mikä on hauskin haaste, josta olet kuullut?

Kommentit

 1. Nykyään ei ole aikaa enää kirjahaasteisiin valitettavasti, mutta töissä vuosittainen haaste on se, että lukisi kaikki Finlandia-ehdokkaat läpi.. ;) En ole koskaan onnistunut siinä.

  VastaaPoista
 2. En ole osallistunut varsinaiseen kirjahaasteeseen, mutta joskus lukupiirimme kirjat ovat olleet aika haasteellisia (ihanakamala Elämää metsässä esim.), samoin taannoinen Alastalon salissa -luku-urakka. Olisi kiva keksiä joku haaste. Aina kun vuosi vaihtuu, ajattelen haastaa itseni siihen, etten ostaisi vuoteen kirjoja, mutta aina se kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

  VastaaPoista
 3. Alastalo oli kyllä hyvä haaste. Ja ensi keväänä on sitten vuorossa Joycen Odysseus. Ne molemmat sopisivat ainakin pitkien kirjojen haasteeseen. Ja sitten voisi olla lyhyiden kirjojen haaste. Avomieheni otti kerran haasteeksi lukea muistaakseni 30 kirjaa kuukaudessa. Taisi siinä onnistuakin, tosin kirjat olivat aika lyhyitä. :D

  VastaaPoista
 4. Joo, ideoita hankalista lyhyistä kirjoista olisi kiva saada. Usein tuntuu että ne "kirjat jotka pitäisi lukea mutta ei vaan pysty" ovat haasteellisia jo pituutensakin takia. Mikä olisi lyhyt ja hankala must-kirja?

  Yksi tuttu valitti juuri Kafkan haasteellisuutta. Siitä mulla ei ole kokemusta. Itselleni tulee mieleen heti muutakin Volter Kilpeä: Antinous on Alastaloon verrattuna suikale, mutta pelottava suikale. En kuitenkaan halua haastaaa itseäni kahta kertaa (ainakaan putkeen) Volter Kilvellä. :)

  VastaaPoista
 5. Englanninkielisissä kirjablogeissa pyörii haasteita ties miten paljon, joku bloggari emännöi/isännöi ja halukkaat osallistuvat. Niihin liittyy yleensä aikaraja, johon mennessä luetaan tietty määrä haasteeseen sopivia kirjoja. Haaste voi koskea esim. yhtä kirjailijaa, tietyn maan/maanosan/alueen kirjailijoita, jotain aikakautta, aihepiiriä, genreä... On myös vaikkapa A-Z -haaste, jossa luetaan aakkoset läpi joko kirjojen tai kirjailijoiden nimien alkukirjainten perusteella.

  Jos ehtisin lukea enemmän, osallistuisin mielelläni moneen haasteeseen, mutta nykytilanteessa taitaisi vain tulla paineita aikarajojen lähestymisestä! :)

  Uteliaat voivat käydä kurkkaamassa tätä blogia, johon kerätään tiedot uusista käynnistyvistä haasteista:
  http://novelchallenges.blogspot.com/

  VastaaPoista
 6. Kiitos linkistä Satu! :) Löysin heti pari haastetta, joihin tahtoisin osallistua. Olisiko kenelläkään antaa mulle lisää lukuaikaa?

  PS, avomies kommentoi, että kirjoja oli 20, eivätkä ne olleet kaikki ihan lyhyitä. Jennille tuli häneltä myös kirjavinkki: Wittgensteinin Loogis-filosofinen tutkielma. Se on kuulemma lyhyt mutta konstikas. :O http://fi.wikipedia.org/wiki/Tractatus_logico-philosophicus

  VastaaPoista
 7. Sadulle kiitos haastelinkistä! Pitää heti tutustua.
  Tuon Wittgenstein-linkin suhteen en ole ihan varma, kiitänkö siitä. USkon, että on lyhyt mutta hankala kirja. :)

  VastaaPoista
 8. Itselläni pyöri aakkoshaaste blogin alkuaikoina. Tarkoitus oli yksi kirja jokaiselle aakkoselle aasta ööhön kirjan nimien perusteella vuodessa. Muuten meni hyvin, mutta kesken jäi :) Luin aakkosia sieltä täältä ja välttelin tietysti hankalia kuten X ja Å. Ja niihin se homma sitten tyssäsi. Taisi sinne jäädä myös Z, vaikka sille olin jo varannut Coelhon Zahirin. Jäi vaan sekin sitten lukematta. Muuten haaste oli ihan hauska, koska tuli etsittyä vähän erityyppisiä kirjoja..

  VastaaPoista
 9. Toi aakkoshaaste on kyllä hyvä idea, jäi ihan mietittymään. Hauduttelen sitä vielä jonkin aikaa - ehkä voisin kokeilla sitä ensi vuonna? Saa nähdä, pääsisköhän sitä A:ta pidemmälle. Ja mikä se A edes olisi...

  VastaaPoista
 10. Aakkoshaaste voisi toimia! Mutta ehkä olisi helpointa valita kirjat kirjailijan sukunimen perusteella. Silloin eivät vaikeat kirjaimet lannistaisi. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti