Siirry pääsisältöön

Stephen King: Kuvun alla

Meinasin pyörtyä, kun näin miten paksu opus tämä Stephen Kingin uutuus, Kuvun alla, on. Siinä on yli tuhat sivua ja tekstiosion paksuuskin on noin 5,5 cm (jep, mittasin). Mutta teksti oli kuitenkin nopealukuista, joten ei kirjan lukemiseen niin kauhean pitkään sitten mennytkään.

Olen pitänyt aika tavalla taukoa Kingin kirjoista, sillä en pitänyt siitä suunnasta johon kirjat silloin joskus alkoivat mennä. Pidin eniten Kingin kirjoittamasta yliluonnollisesta kauhusta, mutta minua alkoi ärsyttää se väkivallan määrä kirjoissa. Kuvun alla olikin minulle vähän sellainen kokeilu, miltä King maistuu pitkästä aikaa. Valitsin näköjään väärän kirjan sillä yliluonnollisuutta on tässä kirjassa vaan mausteeksi, mutta väkivaltaa ja eritteitä riittää turtumukseen asti.

Kuvun alla kertoo pikkukaupungista, jonka päälle tipahtaa tyhjästä läpinäkyvä mutta lähes läpäisemätön kupu. Se noudattaa täsmälleen kaupungin rajoja, eikä sitä saa rikki edes ohjuksilla. Kuvun alle jää myös Dale Barbara, entinen armeijan upseeri, nykyinen pikaruokakokki. Ulkopuolisen osa pikkukaupungissa ei ole helppo, varsinkaan jos on onnistunut hankkiutumaan huonoihin väleihin kaupungin johdon kanssa. Asiat kuvun alla alkavat mennä pieleen hyvin äkkiä, ja kaupunki alkaa muistuttaa villiä länttä, tai villiä itää, josta Barbaralla on myös kokemuksia.

Stephen King on taitava kirjoittamaan henkilöhahmoja, ja se on myös Kuvun alla -kirjan vahvuus. Henkilöitä oli kuitenkin mielestäni tässä kirjassa ihan liikaa. Toki pyrkimyksenä lienee ollut uskottava läpileikkaus pikkukaupungista, mutta ehkä siihen oli päästy myös vähän vähemmällä henkilömäärällä. Mielenkiintoisimpia hahmoja ovat ehdottomasti kirjan pääkonnat, kaupungin johtohahmo Big Jim ja hänen poikansa Junior. Molemmat ovat lisäksi kaikessa kauheudessaan erittäin todellisia.

Minua häiritsi kirjassa eniten jo se mainitsemani väkivalta, jota kuvattiin lisäksi aivan liian tarkkaan, varsinkin kohdistuessaan naisiin. Jos sekä mies että nainen saavat kaukaa heitetyt kivet naamaansa, niin miksi miehellä menee vain vähän taju, mutta kiven vaikutuksia naiseen kasvoihin pitää kuvailla vaikka miten pitkään? En ymmärrä, miksi väkivallalla pitää herkutella, kun samaan lopputulokseen pääsisi oivaltavalla kerronnallakin, joka olisi vain kuorrutettu väkivallalla. Kirjasta jäi vähän huono fiilis, sillä se antoi aika ikävän kuvan ihmisistä – sen King todellakin osaa. Tuli kuitenkin vähän sellainen tunne, kuin kirjailija olisi halunnut sanoa amerikkalaisille, että kyllä, näitä asioita tapahtuu teidän omalla pihallanne.

Kuvun alla kiehtoi minua edellä mainituista jutuista huolimatta aika paljon ja varsinkin loppua kohti halusin kiihkeästi selvittää, mitä ihmisille tapahtuu ja mistä kupu oli tullut. Loppuratkaisu oli pettymyksekseni melkoisen naiivi ja päälle liimattu. Mutta kyse ei lopulta ollutkaan siitä kuvusta, vaan mitä tapahtui sen takia. Pikkukaupungin henkilösuhteet ja kieroilut olivatkin kirjan ehdottomia helmiä. Pisteet vielä siitä, että koko ajan sai pelätä, milloin omat suosikkihenkilöt pääsevät hengestään.

Lukunäyte sivulta 57:
Heidän ojentamansa kädet eivät aivan kohdanneet, ja jälleen Barbie ajatteli ikkunalasia, käden painamista lasia vasten samalla kun kaveri painoi kätensä sitä vasten toiselta puolelta. Sormet asettuivat vastakkain toisiinsa koskematta.
Hän veti kätensä takaisin. Se oli sama käsi, jolla hän oli pyyhkäissyt veristä nenäänsä, ja hän näki sormiensa punaisien jälkien leijuvan ilmassa. Hänen katsellessaan veri alkoi helmeillä. Ihan kuin lasin pinnassa.

Kuvun alla Tammen sivuilla ja Adlibriksessä.

King, Stephen: Kuvun alla (Under the Dome, 2009) 1116 sivua. Suomennos: Ilkka Rekiaro, kansi: Taina Markko. Tammi, 2011.

Kommentit

  1. Minä jo kerkesin toisaalla väittää vastaan tässä eritekysymyksessä, kun mulle jäi tästä kirjasta päällimmäisenä mieleen se ihmisten helposti horjuva sivistyneisyys. (Tai jotain sinne päin)

    Mun piti oikein mieheltä kysyä, että oliko tämä kirja raaka. Ja kyllä se heti osas kertoa vaikka miten monta esimerkkiä. Mutta verrattuna esim. Kultatukka, tähtöseen koin sen väkivallan paljon ymmärrettävämmäksi. Tosin on pakko todeta, että varsinkin Juniorin tekoset olivat kieltämättä hirveitä ja ällöttäviä.
    Eikä niitä eritteitäkään ihan vähän esiinny...

    VastaaPoista
  2. Maija, mahtavaa, että tulit heti kommnetoimaan. :) Ajattelin nimittäin tosi paljon tuota Susan blogiin jättämääsi kommenttia, ja sitä miten erilaiset mielikuvat meille tästä kirjast jäi. En vielä käynyt lukemassa sun arviota kirjasta, mutta kohta piipahdan vastavierailulle.

    Mietiskelin sitä, että vaikuttiko tuo mun ennakko-odotus siihen, miten räikeästi väkivalta näyttäytyi mulle. Voi olla, mutta liian moni nainen pahoinpideltiin kirjassa niin pahasti, että väkisinkin alkoi ällöttää.

    Perusajatus kirjassa oli kuitenkin todella hyvä, mutta noiden muutamien juttujen takia tämä jäi mun mielestä kakkoseksi Kultatukka tähtöselle, joka mun mielestä ei ollut taas näin raaka. :D

    VastaaPoista
  3. Vau, kiinnostavaa! Mä taidan olla turtunut raakimus, sillä en ainakaan muista, että väkivalta olisi tässä hätkäyttänyt. (Siinä Kingin cell phone -kirjassa, mikäs sen nimi nyt olikaan, kyllä panin merkille. Ehkä mulla on vielä sielu.)

    Mutta enimmäkseen luin tätä yhteisön kautta ja miettien sosiaalisen pääoman ja moraalin merkitystä... ja peläten minäkin koko ajan että kivat ihmiset kuolee!

    Se on Kingin hyviä ja huonoja puolia... He can kill his darlings mitä henkilöihin tulee mutta vähän huonommin mitä sivujuonteisiin tulee.

    VastaaPoista
  4. En ole lukenut Kingiltä pitkään aikaan kirjaa, joten minullakin olisi vähän sellainen lähtötoive, että enemmän yliluonnollista, vähemmän raakaa väkivaltaa. Mutta olen nyt lukenut tästä aika monenlaisia tulkintoja ja kokemuksia, mikä on tosi hyvä juttu! Vaikka kirja ei päätyisi joulukirjakseni (Gallupissa johtaa nyt Haudankaivajan tytär), luen tämän kyllä kunhan tosiaan saan tämän ensin käsiini ;)

    VastaaPoista
  5. Minä rakastan Stephen Kingin kirjoja, siis tarkmmin sanottuna juuti sitä varhaisempaa tuotantoa. Luin Kingin kirjoja "nuorena aikuisena" paljon, siis niin paljon että oli otettava ihan etäisyyttä kyseisen herran tuotantoon, koska alkoi yöunet mennä :) Sitten, kun päätin vuosien tauon jälkeen lukea Kingin "Kuulolla" oli ihan äärettömän pettynyt, koska koin tyylin muuttuneen todella paljon :/ Kirja jäi kesken eikä ole huvittanut uudempaan tuotantoon tustua. Luin joku aika sitten vanhemmasta tuotannosta kirjan "Painajainen" joka oli silloin aikanaan lukematta jäänyt ja olin ihan äärettömän innoissani, kun se tuntui niin tutulle Kingille :)

    Ja tämän kirjoituksen pointti taisi minulta jo hukkua, mutta... :)

    VastaaPoista
  6. Booksy, musta taas alkaa tuntua että olen tiukkapipo. :D Onkohan se cell phone -juttu tuo Goldielain mainitsema Kuulolla? Tiedän sitten pysyä loitolla siitä. ;)

    Susa, on tosi kiinnostavaa sitten kuulla, muitä mieltä sä olet kirjasta, tuli se sulle sitten joulukirjaksi tai joksikin muuksi. :D Se on musta tosi hauskaa, kun tulee erilaisia mielipiteitä kirjoista.

    Goldielai, kyllä mä pystyin seuraamaan sun pointtia. :D Vähän samanlainen suhde Kingiin on mullakin, tosin taisin hyytyä jo siinä Naisen raivon aikoina. Tämä kirja ei kyllä ollut varsinaisesti pettymys, mutta kuitenkin erilainen kuin toivoin.

    VastaaPoista
  7. Mulla on tämä juuri nyt kesken (menossa sivulla 728), joten pitää palata lukemaan juttusi kunhan saan tuon oman järkäleeni luettua ensin...

    VastaaPoista
  8. Kata, jee! Saadaan lisää toivottavasti vähän eriäviä mielipiteitä. Eipä silti niissä samanmielisissäkään mitään vikaa ole. :D

    VastaaPoista
  9. Stephen Kingiltä en ole tainnut toistaiseksi lukea vielä mitään! Ja en tiedä kuinka ikuisuusprojektiksi se jääkin, koska tuontantoa on niin paljon, että en tiedä mistä kirjasta edes aloittaisin! Vinkkaapas joku hyvä kirja häneltä. Joku mitä ei kannata jättää lukematta:)

    VastaaPoista
  10. Nyt alkaa toimintasuunnitelma (Kingin suomennettujen lukeminen vanhimmasta uusimpaan) horjumaan, Kuvun alla houkuttelee niin paljon! Kirja oli jo hyppäämässä kirjaston uutuushyllystä mukaani mutta maltoin kuitenkin mieleni ;)

    Minua ei Kingin välillä raaka kuvaus häiritse, siihen on jotenkin jo tottunut ja tavallaan kuuluu hänen tyyliinkin.

    Minä tykkään tiiliskivikirjoista, varsinkin Kingin kirjoittamista, eipähän lopu lukeminen heti kesken ;)

    VastaaPoista
  11. Sonja, voi ei, olen tosi huono antamaan Kingistä suosituksia. :D Oma suosikkini on Kingin Peter Straubin kanssa kirjoittma Talismaani, joka keikahtaa vähän fantasian puolelle. Avomiehen suosikkeja ovat Uinu, uinu lemmikkini ja Pitkä marssi, mun ehkä Talismaanin lisäksi Hohto ja Piina. Kokeile vaikka Piinaa, jos et sitä ole nähnyt leffana. :)

    Jos Morre on kuulolla, niin hän voisi tulla kertomaan mielipiteensä. Huomasin että heillä on hyllyssään LibraryThingin mukaan yli 50 Kingiä. :D

    Villasukka, sitten sun varmaan pitää hypätä tähän suoraan, koska tää on varmaan just sun kirjasi. :)

    VastaaPoista
  12. En mahda mitään sille, että minulle tulee tuosta Kingin ideasta mieleen vain Simpsonit-leffa, jossa Springfield eristetään asettamalla kaupungin päälle jättiläismäinen kupu... En tiedä, kuinka tosissaan pystyisin suhtautumaan tämän lukemiseen, kun kuvittelisin vain mielessäni Homer Simpsonin kiipeilevän kupolin seinillä. :D

    VastaaPoista
  13. Zephyr, mun mies hihitteli etukäteen tuolle samalle jutulle! Sitä kiinnostaisi myös kuulla, oliko King ehkä saanut idean juuri tuosta Simpson-leffasta ;) Onneksi multa on jääny kyseinen elokuva katsomatta, niin ei häirinnyt ollenkaan. :)

    VastaaPoista
  14. Zephyr ja Maija, se Simpsonit-leffa tuli mullekin ekana mieleen. :D

    Olin myös suunnitellut tähän arvioon oikein mehevä aloituksen "Simpsons did it!" -tyypisellä huudahduksella, sillä se taas oli käytössä yhdessä South Parkin jaksossa, kun ne yrittivät tehdä jotain sellaista, mitä Simpsonit eivät olisi vielä tehneet. Mutta unohdin. :(

    VastaaPoista
  15. kiitos vinkeistä, tuttuja nimikkeitä kaikki, joten enköhän jollain niistä jossain vaiheessa tutustu kingiin paremmin:)

    VastaaPoista
  16. Sonja, kyllä kannatta k okeilla. Mun alkoi tehdä mieli lukea joku niistä vanhemmista kirjoista. :)

    VastaaPoista
  17. Jaa a, alkoi kirja vähän houkuttaa. No, katsotaan, jos en löydä muuta lukemista. Kingiä olen lukenut vain pari novellikokoelmaa, että aika keltanokka sen suhteen. Huumorilla olen novelleja lueskellut hekottaen vähän väliä (onkohan se normaali reaktio;D ) Onko tämä kuvun alla miten huumoririkas? Vai enemmän tappamista ja raakuuksia? Vaikka en ole mikään eritefani, suosittelisiko joku silti?

    VastaaPoista
  18. Micce, ei tämä kyllä hauska kirja ollut mun mielestä ollenkaan. :D Ja kyllä se oli raaka, mutta samaa vaikuttavuutta tässä on kuin Kultatukassakin. Eli sopii muillekin kuin eritefaneille (hih!). Lue Maijan arvio, hän tykkäsi kirjasta paljon enemmän. :)

    VastaaPoista
  19. Mmmmm... Melkein kaikki Kingin kirjat lukeneena sanoisin, Kuvun alla oli aika hyvä.
    Paksu kirja, no ei se mitään ,sen parempi se.Rahalle sai vastiketta.
    10 ens, sivua kun luin jäin "koukkuun", oli pakko lukea kirja pian.
    Samoin kävi pojalleni 14V, kun olin lukenut kirjan , lues tätä illalla kun meet maate.
    Kingi on meille tuttu ja poikakin sano et oli ihan jees.
    Suosittelen kaikille Kingin lukioille!
    Se täytyy sanoa et välillä King on kyl menny melko hakoteille tai en iokein tie mihi
    mut ei oikein kaikki niinku oikein mee perille meikäläisen Kingin"perinteisiin juttuihin"

    Tää oli nyt tämmöstä juttuu, mut lukekaa vaikka Anteeksi oikea numero/ Unensieppaaja

    T: jukka SE (onki paras)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti